Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam!

Mam dwa pytania dotyczące replik krótkich gazowych.

Co lepsze Co2 czy GreenGas?

Jaka firma?

Czy to będzie dobre? :

http://www.taiwangun...-2-sub-kjw.html

http://www.taiwangun.../kp-05-kjw.html

http://www.taiwangun...pistol-kjw.html

Mój budżet wynosi 450zł.

Repliki jakie mnie interesują to:

Beretta M92/M9

Colt 1911

Glock (obojętnie jaki)

Jestem całkiem zielony w tych sprawach więc proszę o fachową pomoc.

Oznaczenia nie są dla mnie ważne. Chodzi mi o to aby z repliką było jak najmniej problemów.

Ważne jest dla mnie żeby replika posiadała Blowback!

Edited by gumcio16
Co lepsze Co2 czy GreenGas?

Greengas:

Zalety:

- łatwo doładować nim magazynek

- można zastąpić go propanem, jeśli posiada się odpowiedni sprzęt (znacznie redukuje to koszty strzelania)

- jest bardziej popularny niż CO2

Wady:

- jest droższy od CO2 (mniej więcej o połowę)

- zbiorniki Greengasu zajmują dużo miejsca, są trudne w przenoszeniu (istnieje możliwość kupna mniejszego zbiornika na Greengas, np. w formie granatu)

- ma mniejszą wydajność niż CO2 (zwykle 20-100 strzałów w zależności od modelu)

CO2:

Zalety:

- łatwy w przenoszeniu

- tańszy niż Greengas

- ma większą wydajność niż Greengas (zwykle 50-200 strzałów w zależności od modelu)

Wady:

- wymiana kapsuły zajmuje więcej czasu niż dobicie magazynka Greengasem, a niekiedy wymaga użycia dodatkowych narzędzi

- jest mniej popularne niż Greengas

Jak widać CO2 wydaje się mieć więcej zalet. Dlaczego więc na strzelankach częściej spotyka się repliki zasilane Greengasem?

Z kilku przyczyn. Główna, to większa popularność pistoletów na Greengas. Ta sytuacja ma jednak szansę się zmienić. Drugą ważną przyczyną jest brak zaufania niektórych osób do CO2. Na rynku istnieje wiele modeli napędzanych CO2, jednak duża część z nich to po prostu przekalibrowane wiatrówki. Łatwo poznać je po kosmicznych prędkościach FPS (podawane zazwyczaj w przedziale 400-600 FPS, a niekiedy nawet więcej). Repliki tego typu są zbyt mocne na niewielką odległość. W skutecznym strzelaniu na dalszą odległość zazwyczaj przeszkadza im słabo działający lub ogólny brak systemu hop-up. Jest niewiele modeli na rynku, które pomimo zasilania CO2 nie przekraczają 350 FPS. Mały wybór na rynku - mała popularność na spotkaniach.

Słyszałem opinie oWE - lepiej sobie odpuść, przy KWA też nie ma rewelacji, jak już to KJW.

Moim zdaniem najlepiej będzie kupić coś bez GBB, takiego klocka bo tam nic się nie psuje. Bądź jakiegoś elektryka, cyma takie robi. :)

Popieram przedmówce. :)

Na odległości gdzie używamy boczne wystarcza, gdy masz strzelankę w CQB to glock super sprawa bo masz full auto. Nie martwisz sie gazem, mrozem, syfonami, magami po 90zł (około). Do tego glocka tylko dokupić lipola modelarskiego i mamy piękną kosiarkę - sam teraz tak robie. :)

A ściągnij sobie Glocka Army z Chin, jak u nas nie ma. Kosztuje toto ok. 60$, i jest klonem Glocka Marui - więc jak się coś sypnie, to o części nietrudno.

Mam go od paru miesięcy, i po przezwyciężeniu początkowych trudności chwalę sobie. Dexter też ma o nim niezłą opinię - jak na gaziaka za te pieniądze. Zdecydowanie - tyle, ile za niego żądają, warto dać.

Ewentualnie jeszcze dodać tuningową gumkę HU, bo chińska jest taka sobie.