Szelma1981 Posted August 2, 2012 Report Share Posted August 2, 2012 Nie jestem aż tak zaawansowanym komandosem by malować sobie repliki, natomiast każdorazowo biorąc replikę do ręki cieszę się że wygląda jak oryginał. Do tego dochodzi zadowolenie z pracy mechanizmów :) Mam 2 repliki G&P w tym jedną ze wsadzonym szkieletem KWA 2GX, strzelałem z KWA też trochę, gdyż miałem taką możliwość i powiem jedno - KWA ma lepszy szkielet Gearboxa od G&P i to cała jego lepszość. Jeśli chodzi o części wewnętrzne gearboxa to jest remis albo wygrana G&P moim zdaniem. Za minus KWA uznaję plastikową dyszę oraz dwuczęściową niestandartową komorę hop up oraz wspomnianą wcześniej luźną szynę na upperze. Rozumię C3lin twój zachwyt nad KWA bo masz taką replikę i będziesz bronił jej jak świątyni. Ja będę bronił G&P. Powiem Ci że planuje zakup GBBR i brałem pod uwagę nowe KWA, WA/G&P ale ostatecznie wybieram RATecha w wersji PRO ze względu na dbałość firmy o detale wykończenia w tym i oznaczenia Knight's a. Po prostu są ludzie dla których to ma ogromne znaczenie :) a jak widzisz w przypadku GBBR odrzuciłem G&P ze względu na mechanikę po mimo super oznaczeń tak że chyba jestem raczej osobą obiektywną :) Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted August 2, 2012 Report Share Posted August 2, 2012 U mnie patrol ris defender nic się nie chwieje nie lata nie urywa. Sping 130 w kwa to jakieś 530fps. G&P czy G&G to nie szrot zamiast gb tak samo KWA to nie gównolit z papieru zamiast body. Nie zależnie jaka wybierzesz to bodziesz mega zadowolony. Tutaj roztrząsamy niuanse miedzy replikami. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted August 3, 2012 Report Share Posted August 3, 2012 Ja, podobnie jak Cervantes, jestem widać mało pr0deltacommandosealsem żeby malować swoją replikę (ba, swoją nawet dałem do zmycia z krylonu), jednak raz na dwa tygodnie obcuję z ostrym odpowiednikiem przez kilka godzin na strzelnicy i cóż, bliżej mu do G&P niż KWA. Pytanie czego się szuka w airsofcie. Ja z pogoni za fpsami zrezygnowałem dawno, stawiam na jakość wykonania i realizm. Na tym polu G&P>KWA, a przynajmniej moim skromnym zdaniem. Quote Link to post Share on other sites
Malvin Posted August 3, 2012 Report Share Posted August 3, 2012 (edited) @ Cervantez - wybacz, że tak powyciągałem niektóre fragmenty twoich postów, mam nadzieję, że nie będziesz mieć mi tego za złe. Ile ma KWA na M130 szczerze ? Kilka KWA już składałem i osiągi na poszczególnych egzemplarzach wahały się pomiędzy 495, a 505 fps, co uważam za bardzo dobry wynik. Minusem KWA jest chwiejąca się szyna na upperreceiverze gdyż nie jest monolitem wraz z upperem. Mam swoją KaWę już jakiś czas i w moim egzemplarzu nic nigdzie się nie chwieje, nie zgrzyta i nie piszczy. Za minus KWA uznaję plastikową dyszę oraz dwuczęściową niestandartową komorę hop up oraz wspomnianą wcześniej luźną szynę na upperze. Tutaj się z Tobą nie zgodzę, ponieważ wypisujesz herezje. Dwuczęściowa komora hop up jest standardu Tokyo Marui, więc nie wiem co jest w niej takiego niestandardowego. Może to, że obecnie nie jest tak powszechnie stosowana jak komory jednoczęściowe ? Kupno takiej komory też nie stanowi żadnego problemu: http://asgshop.pl/sk...ukt.php?id=1162. Dzięki niej i plastikowej kierunkowej (bardzo szczelnej) dyszy replika daje bardzo stabilne fpsy i dużą powtarzalność, więc dla mnie to raczej zalety, a nie wady. To, że dysza jest z tworzywa w praktyce nie ma najmniejszego znaczenia. Piszesz, że szyna na górnej części body lata, ale nie wspominasz o różnicy w łączeniu górnej części body w G&P i KWA. W G&P górna część body jest wsuwana w dolną i klinowana przednim pinem. Wystarczy, że otwór pod przedni pin zostanie źle nawiercony i pomiędzy obiema częściami body powstaje ładna szpara, a górna część body potrafi sobie wtedy nieźle "pływać" na boki. Z kolei w KWA górna i dolna część body są łączone dwoma pinami, dzięki czemu replika otwiera się jak ostry odpowiednik, a połączenie pomiędzy obiema częściami body jest bardzo stabilne. Jeśli chodzi o części wewnętrzne gearboxa to jest remis albo wygrana G&P moim zdaniem. Rodzi się zatem pytanie dlaczego wymieniłeś szkielet GB od G&P na KWA ? Ponieważ odstrzelić przód szkieletu w KWA na M130 to jest sztuka nie lada, a w G&P to żadna sztuka. Sorry, że tak to zabrzmiało ale takie są niestety fakty i dobrze o tym wiesz. Co zaś się tyczy samego wykonania to szkielety KWA po rozdzieleniu połówek mają tendencje do zatrzymania wnętrzności na swoim miejscu, a w G&P wnętrzności te czasami pokonują spore odległości w powietrzu. Oczywiście to jest detal, który można zniwelować umiejętnym demontażem, ale pokazuje jakość wykonania i spasowania elementów. Co mi się nie podoba w KWA to stockowy tłok, który i tak wszyscy obligatoryjnie wręcz wymieniają. Głowica tłoka nie jest wentylowana, ale kilka minut zabawy wiertarką i już jest. Co zaś się tyczy wykonania pozostałych elementów wewnętrznych to jednak G&P ustępuje KWA. Niestety więcej widziałem uszkodzonych G&P ze sprężyną M120 niż KWA ze sprężyną M130. Oczywiście jest to moje subiektywne doświadczenie i ktoś inny może mieć zupełnie inne zdanie na ten temat. Każda z tych replik ma większe lub mniejsze wady. Jeżeli wyznacznikiem ma być tylko ilość fps, to w oczywisty sposób KWA jest bardzo dobrym wyborem. Jeżeli jednak ktoś przywiązuje większą wagę do zgodności oznaczeń z oryginałem oraz jakości odwzorowania ostrego odpowiednika, to na tym polu KWA pozostaje w tyle za G&P. I tak dla porządku zanim zostanę posądzony o bycie fanboyem KWA, to wyjaśniam, że jestem fanboyem ICS :hahaha: Edited August 3, 2012 by Malvin Quote Link to post Share on other sites
Foxtrot29 Posted August 3, 2012 Report Share Posted August 3, 2012 Śledzę sobie ten wątek, bo mam podobne dylematy, pt. eMka (w moim przypadku M4) do tych 1x00 zł. I mam takie pytanie, czemu w ogóle zapomniane zostały eMki King Armsa i VFC? Co do oznaczeń/zgodności z oryginałem to chyba zasługuje na uznanie KA, np ze względu np. na działający BC, i oznaczenia które podobnież są "bardziej zgodne" z ostrym, vide: http://forum.wmasg.pl/topic/59793-korpusy-produkcji-king-arms/ poza tym pacząc na opinie to KA jest jednak lepiej wykonane od G&P, np w kwestii spasowania Quote Link to post Share on other sites
Ray~ Posted August 3, 2012 Report Share Posted August 3, 2012 I mam takie pytanie, czemu w ogóle zapomniane zostały eMki King Armsa i VFC? Bo są do dupy pod względem technicznym. I nie wciskajcie kitu, że ich GB (szczególnie VFC) są bardzo dobre i na stockowych częściach ze sprężyną m130 śmigają przez lata. Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted August 3, 2012 Report Share Posted August 3, 2012 No a jak wygląda sprawa wymiany body w KWA? Quote Link to post Share on other sites
Foxtrot29 Posted August 3, 2012 Report Share Posted August 3, 2012 Ray, wiem, słyszałem ntt. sporo, wiem również że autor wątku chce replikę o jak najlepszych właściwościach w stocku, ale tak chcąc sobie poskładać uber-emkę, to chyba body KA jest najlepszym wyjściem? Quote Link to post Share on other sites
Ray~ Posted August 3, 2012 Report Share Posted August 3, 2012 (edited) Nie, nie jest. Jakbyś chociaż troszkę wiedział na ten temat, to byś nawet nie zaczynał tematu o emkach KA/VFC. W stocku potrafią nawet stwarzać problemy, więc po co kupować badziewie. Jeśli koniecznie chce coś innego niż KWA, to zostaje tylko i wyłącznie G&P. No a jak wygląda sprawa wymiany body w KWA? Wiem tylko, że do G&P pasuje po małych walkach. Tylko po co zmieniać? Ten kto widział M4 KWA, to wie, że wykonanie nie jest złe (fakt, że nie stoi na tak wysokim poziomie jak G&P, ale to też nie jest cyma czy emka boyi). Większość opinii na temat wyglądu KWA jest wyssane z palca, bo jakiś baran kiedyś napisał, że patrząc na to M płakać się chce, a inni forumowi "znawcy" po przeczytaniu tego to powielają. Edited August 3, 2012 by Ray~ Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted August 3, 2012 Report Share Posted August 3, 2012 Ale fakt faktem jeśli komuś zależy na oryginalnych oznaczeniach to KWA robi zgrzyty na tym polu ;) Quote Link to post Share on other sites
Ray~ Posted August 3, 2012 Report Share Posted August 3, 2012 Jedyne oznaczenia nie zgodne z oryginałem, to są te na body "6mm BB czy coś w tym rodzaju". LMT jest to skrót od producenta broni palnej Lewis Machine & Tool i jego oznaczenia są na emkach kwa/asg, więc nie wiem co to jest nie zgodne z prawdą (jedynie co, to to, że nie są wybijane). Szczerze mówiąc, to oznaczenia LMT bardziej by mi sprzyjały niż ArmaLite (prawdziwi pasjonaci broni palnej zrozumieją o co mi chodzi). Quote Link to post Share on other sites
Malvin Posted August 3, 2012 Report Share Posted August 3, 2012 Ale fakt faktem jeśli komuś zależy na oryginalnych oznaczeniach to KWA robi zgrzyty na tym polu :icon_wink: Czy masz na myśli fakt, że replika posiada w pełni licencjonowane oznaczenia ostrego odpowiednika ? Jest na forum temat o KWA: http://forum.wmasg.pl/topic/44986-m4a1-z-kwa/ i jest test KWA zrobiony przez redakcję wmasg: http://wmasg.pl/pl/armoury/show/86095. Wystarczy przeczytać by rozwiać ewentualne wątpliwości. Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted August 3, 2012 Report Share Posted August 3, 2012 (edited) O! nawet nie wiedziałem, że nasza redakcja popełniła taki teścik. Dzięki :icon_smile: zagłebiam się w lekturę. Głównie chodzi mi o malowanie oznaczeń i bodaj napisik Made in Taiwan EDIT No i na fotkach widać cal. 6mm BB... Edited August 3, 2012 by HeeL Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted August 3, 2012 Report Share Posted August 3, 2012 (edited) GB KWA da się przypasować do body G&P-trzeba podziałać dremelem, jest temat na forum poświęcony co i jak. Co zaś się tyczy body KWA to pomijając lecące uszy receivera to ono ma po prostu kolor z sufitu-zależnie od partii od niebieskiego po grafitowe, szkoda tylko że mocno odbiegające od ostrej. W zaprzyjaźnionych ekipach jest tych karabinków od cholery i nie ma dwóch, które mają identyczny kolor (sic!). Oznaczenia Lewis Machine Tool są fajne i dość nietuzinkowe, ale farba lubi szybko się zetrzeć (tu znowu nie ma reguły-są emki z pierwszych partii które się trzymają i trzymiesięczne karabinki na których został smętny ślad i nieczytelne oznaczenia), na dodatek KWA musiało dołożyć swoje 3 grosiki w postaci kalibru 6mm i własnego logosa. G&P też nie jest idealne, patrz ośki zębatek, które lubią się posypać na stocku. To jest jak dyskusja o wyższości Bożego Narodzenia nad Wielkanocą-sensu mało, ale podyskutować można ;D. Edited August 3, 2012 by Nath Quote Link to post Share on other sites
Szelma1981 Posted August 3, 2012 Report Share Posted August 3, 2012 (edited) To jest jak dyskusja o wyższości Bożego Narodzenia nad Wielkanocą-sensu mało, ale podyskutować można ;D. Pewnie że można zwazywszy że dyskusja to czy sie w miłej atmosferze i bez spinania posladków, a że jest piatek po pracy to piwko się degustuje i tym bardziej jest przyjemnie :icon_razz2: Malvin Odpowiem Ci szybciutko na wyłuszczone przez Ciebie fragmenty moich wypowiedzi. Odnosnie FPSów i komór Plastikowych - miałem kiedys do czynienia z plastikowymi komorami w tym z legendarnym czerwonym elementem. Tak się zraziłem do plastiku że głowa boli :icon_smile: hopek z czarną gumką systemy powodował w magiczny sposób rozrzut na boki. Na zielonej G&G nie było kulki która by podażyła za poprzedniczka na jednej wysokosci. Fakt faktem że na hrono widziałem regularnie przedział pomiędzy 485-490 FPS, ale co z tego jak replika była nie celna na dystansie 35 metrów z lufą KM Head. Wtedy byłem w sytuacji podbramkowej bo skrzywiłem w debilny sposób komorę G&P która co prawda nie zapewniała szczelnosci na tak wysokim poziomie co Element ale dawała 470 FPSów i powtarzalność taką że byłem naprawde bardzo zadowolony. Z ratunkiem przyszła komora PRO WIN ! Co prawda nie przyjęła sie do niej zielona gumka G&G ale czarna Systema juz tak. Finalnie z mosieżną dyszą Deep Fire, i zestawem Bore UP Systemy uzyskuję przedział 500-505 FPS. Skupienie i powtarzalność na singlu pozwala mi trafic z 45 metrów (z magniferem bo mam astygmantyzm i normalnie nie widzę już :icon_razz2: ) butelke pet nbitą na patyk (kulki G&G 0,28). Plastikowa dysza - w moim przypadku doswiadczenie z dyszą z zestawu Bore Up Systemy. Podczas jednej jebanki na której zmieliłem około 800 kuasów nagle spadł mi znacząco zasięg. Po Powrocie do domu rozebrałem replikę i zauważyłem że dysza w miejscu kontaktu z kołnierzem gumki najzwyczajniej w swiecie sie rozpołowiła/ukruszyła. Myslałem że mnie trafi. Zastanawiałem sie czy ktoś mi przeklął replikę czy to jakaś boska kara za wieczne grzebanie w niej - nie wiem do dziś. Tak czy siak znienawidziłem plastik do końca moich dni. Problemy skończyły się po wstawieniu mosieznej dyszy Deep Fire z którą też był burak, mianowicie była za długa i karabin podawał co 2 kulkę na auto. Na singlu problem nie występował. Splanowałem czoło dyszy oraz czoło prowadnicy dyszy o tą samą wartość. Replika zaczęła podawać już każdą kulke przy rofie 20 bb/s :icon_smile: Odnośnie kiwającej się szyny - w dwóch Emkach KWA moi koledzy mieli taki problem. Jeden to olał ciepłym moczem bo to urodzony Szturman i stwierdził że kolimator ma tak małą odchyłke że na 20-30 metrach nie ma to dla niego znaczenia. Drugi kolega urodzony snajper mający 650 FPSw swojej Kawie nie mógł przeżyć że lunetka mu się kiwa na boki i na 60 metrach daje mu to duży błąd. Finalnie replike sprzedał, choc nie mógł przeżyć że sprzedaje pierwszą replike która tak tanio i bez komplikacji pozwoliła mu uzyskać 650 FPS. W G&P jest faktycznie problem z kiwającym się upperem. Mam dwie repliki G&P - jedna (ta ze szkieletem 2GX) ma upper Vltor MUR1 i lower Magpula - ma luz pomiedzy połówkami. Na szczęście kiwa się na boki razem z lufą a nie jak w KWA kolegi osobno. Nie powoduje to rozjazdu przyżądów, choc dla mnie to nie ma aż takiego znaczenia - bardziej wkurza mnie fakt samego kiwania się. Od kąd mam w srodku 2GX nie widzę szpary miedzy lowerem a upperem z racj koloru szkieletu :hahaha: Replika Colta dwa sezony młodsza niz Magpul/Vltor nie posiada żadnego luzu miedzy połówkami a spasowanie na ciasno niemalże utrudnia rozpołowienie repliki. Albo G&P nie ma równych serii albo przez 2 sezony dopracowali spasowanie elementów do perfekcji. Jeżeli chodzi o "remis w cześciach wewnętrznych gearboxa" to zauważ że nie porównuję tu samych szkieletów tylko ich bebechy. Dla tego nie ma co sie tu zastanawiać co się stało że pękł szkielet G&P na M130. Ale jak juz zabrnelismy tak daleko to przytocze moją jeszcze wcześniejszą wypowiedź KWA ma przewagę owszem, ale powyżej spreżyny M130 kiedy robote zaczyna robić gearbox 2GX pod wzgledem wytrzymalosci przedniej cześci w warunkach jebankowych. Mój szkielet G&P faktycznie odstrzeliłem sobie ale w debilny sposób. Ustawiałem sobie mosfet MERF 3.2 ze zdjętym upperem - patrzyłem jak tłok sie zatrzymuje i ile burst ma strzałów. Za któryms razem poprostu trafiłem mojego psa tłokiem w beret :hahaha: a tu juz czarny książe na miejscu :icon_smile: Szkielet G&P miał za sobą dwa sezony cięzkiej pracy na M110 i na pewno był osłabiony, uważam jednak że gdyby nie moja głupota pewnie jeszcze by trochę pośmigał. W G&P nigdy mi nie poleciały ośki w zębatkach ani zęby, ale pracowały one tylko na stockowych spreżynach. Wraz ze spręzyna M130 wsadziłem zębatki CA STU ale ze wzgledu na zmianę charakterystyki obciążenia stockowego silnika. Chyba niczego nie pominałem. A teraz ide po piwo do lodówki bo od gadania mi w palcach zaschło :icon_razz: Edyta: Odnośnie wykonania zewnętrznego KWA bardzo ubolewałem swojego czasu że już nie jest dostepne z body z oznaczeniami Colta ale to było chyba KWA USA i nie było czarne tylko takie dziwne aż fioletowawo szare - strasznie mi sie ta replika podobała - gdybym ją kupił pewnie dziś stał bym po 2 stronie barykady :icon_razz: W przypadku body LMT firma ta oryginalnie nie maluje oznaczeń na bialo w ostrym odpowiedniku tylko tłoczy je. A to już jest odchyłka drażniąca mnie. Ktoś cos wspomnial tu o oznaczeniach Classica - Armalite. Obecnie firma ta nie produkuje już broni na zamówienie wojska (robiła to za czasów bodajże wojny w Wietnamie). Przeżucili się obecnie na rynek cywilny oferując karabiny M4 w wersjach myśliwskich tak jak Stag Arms i kilka innych firm. Edited August 3, 2012 by Cervantez Quote Link to post Share on other sites
Foxtrot29 Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 @Cerventez, ale te eMki KWA z oznaczeniami Colta istnieją... To jest wersja robiona dla CyberGuna, dostępna tamże i bodaj w redberet.pl Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 Oznaczenia są również paskudne w CyberGunie, do tego dochodzi ohydny kolor body. Jeśli nie potrzebujesz powyżej 500 FPS to G&P miażdży KWA pod każdym względem. Quote Link to post Share on other sites
Szelma1981 Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 eMki KWA z oznaczeniami Colta istnieją... To jest wersja robiona dla CyberGuna, dostępna tamże i bodaj w redberet.pl Na szczęście nie wiedziałem że jest taki sklep jak RED BERET i na nie nie trafiłem - od marca jestem szczęśliwym posiadaczem MK18 MOD0 od G&P :) Quote Link to post Share on other sites
Foxtrot29 Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 oj tam, od razu na szczęście :P A że taki sklep jak cybergun to wiedziałeś że jest? :D Panowie, zabijcie mnie, ale ja będę drązył. Czemu mówicie że body KA (bo o bebechy nie pytam) jest złe/niedobre? Quote Link to post Share on other sites
Szelma1981 Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 A że taki sklep jak cybergun to wiedziałeś że jest? :icon_biggrin: :maniak_strach: Wiedziałem że istnieje firma Cybergun, ale nie przypuszczałem że mają w Polsce sklep :bialaflaga: Co do pytania - oceń sam :) Sprawa jest subiektywna :) Quote Link to post Share on other sites
Foxtrot29 Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 military.pl zajmuje się dystrybucją produktów ich, ale wystarczy wpisać cybergun.pl Co do pytania, czemu pokazujesz mi body KWA, jak o King Armsa pytam? Quote Link to post Share on other sites
Szelma1981 Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 (edited) Co do pytania, czemu pokazujesz mi body KWA, jak o King Armsa pytam? Aaaa bo temat jest o KWA i założyłem że pytasz o KWA tylko literkę Ci zjadło. Jeżeli chodzi o body King Armsa to uważam że są rewelacyjne, zwłaszcza jeżeli chodzi o wierne oddanie kolorystyki idzie łeb w łeb z G&P. Na kolejny plus idą oznaczenia Colta jak w G&P oraz działający bolt catch :) Ale jest to moje subiektywne zdanie. Edited August 7, 2012 by Cervantez Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 Body King Arms bije body G&P wykonaniem, natomiast flaki to dramat, jeśli grzebiesz to właściwie gearbox wywalasz, a na jego miejsce wciskasz albo szkielet Guardera+wybrane flaki albo może GB KWA 2Gen (nie wiem czy podchodzi). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts