slizu Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 Witam wszystkich ponownie! Poczytałem troszeczkę forum i znalazłem parę postów na ten temat, lecz nic konkretnego się nie dowiedziałem. Otóż, mam zamiar zacząć zabawę z ASG. Zdaję sobie sprawę, że jest to sport ekstremalny i można doznać obrażeń. Wiele osób bardziej doświadczonych mi o tym mówiło. Teraz kieruje do was parę pytań. Nie mam ukończonych ani 18 ani 16 lat. Niestety, jestem z grudnia 1996 roku, więc już niedługo pojawi mi się "pełne" 16 na dowodzie. Jak myślicie opłaca się wydawać pieniądze skoro i tak nikt nie dam mi możliwości uczestniczenia w "strzelankach"? Co do grupy zorganizowanej to niestety nie mam możliwości zorganizowania takowej, ponieważ nikt z mojego środowiska się w to nie bawi. Mam kolegę z właśnie którym mamy zamiar zacząć zabawę, lecz on również jest z grudnia. Będziemy mieli możliwość dołączenia do jakiegoś zorganizowanego środowiska, oczywiście za pozwoleniem rodziców i udowodnieniem swojego wieku (np. dowód)? PS. Powiedzcie mi z własnego doświadczenia czy kominiarka jest w stanie ochronić zęby czy twarz przed obrażeniami kulek? Ja osobiście myślę, ze nie. PS2. Troszeczkę się rozpisałem, ale liczę na waszą pomoc. W trakcie jakiejkolwiek bitwy każdy ponosi za siebie odpowiedzialność to jest oczywiste, ale ustalone nie na papierze. Więc, teoretycznie i po stronie prawnej w momencie gdy ktoś zada mi poważniejsze obrażenia mogę wystąpić z roszczeniami chociażby do sądu? Oczywiście mówię czysto teoretycznie. Jak załatwiacie to na polu walki? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi! Link to post Share on other sites
Guest Brit Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 Niestety, jestem z grudnia 1996 roku, więc już niedługo pojawi mi się "pełne" 16 na dowodzie. Dowodzie czego? W trakcie jakiejkolwiek bitwy każdy ponosi za siebie odpowiedzialność to jest oczywiste, ale ustalone nie na papierze. Więc, teoretycznie i po stronie prawnej w momencie gdy ktoś zada mi poważniejsze obrażenia mogę wystąpić z roszczeniami chociażby do sądu? Jeśli masz 15 lat, to odpowiedzialność za ciebie ponosza rodzice, i nie możesz "wystąpić z roszczeniami chociażby do sądu". Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 Musisz czekać do grudnia. Są środowiska w których limitem jest 16 lat, ale są też takie w którym ten limit wynosi 18. Pisemna zgoda rodziców to podstawa. Dobrze zrobisz jeżeli weźmiesz któregoś z rodziców na pierwszą strzelankę, żeby sam ocenił z kim będziesz się bawił itp. Co do obrażeń spowodowanych kulką polecam maski typu Stalker. Wiele osób które obawia się o swoją facjatę (w tym ja) używa tych masek z powodzeniem. Kwestia ochrony oczu to inny temat. Tutaj musisz pamiętać o ATESTOWANYM sprzęcie. Okulary z Castoramy czy Obi za 10zł sobie odpuść. Link to post Share on other sites
stalker51 Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 Jeżeli chcesz się dowiedzieć, czy przyjmie was jakiś większy team z waszej okolicy to najlepiej będzie wysłać wiadomość do dowódcy. Airsoftowcy w Polsce mają różne podejście do niepełnoletnich, jedni twierdzą, że tacy w ogóle nie powinni się strzelać, inni nie widzą w tym nic złego, każdy ma swoje zdanie, zależy też jaki poziom sobą reprezentujesz. Jeżeli jesteś odpowiedzialny to myślę, że nie powinieneś mieć kłopotów ze znalezieniem teamu :) Co do ochrony jaką daje kominiarka, to czy będzie dobrze chronić twoje zęby zależy od tego z jakiej repliki dostaniesz i z jakiej odległości, na rozgrywki w lesie powinna wystarczyć, natomiast jeżeli chcesz strzelać się w budynkach (CQB) do powinieneś zainwestować w maskę neopranową, maskę typu stalker (wykonana z metalowej siatki), lub chociaż bokserski ochraniacz na zęby :) Jeżeli już znajdziesz team, to prawdopodobnie będziesz musiał przynieść podpisaną przez ciebie i twoich rodziców zgodę na uczestniczenie w rozgrywkach airsoftowych (wzór jest gdzieś na WMasg). Pozdrawiam. Link to post Share on other sites
slizu Posted August 15, 2012 Author Report Share Posted August 15, 2012 Super jak zawsze :D Już wszystko wiem. Dobry pomysł z tym ochraniaczem, tzw. szczęką. W pierwszym poście chodziło mi o dowód osobisty, posiadam tymczasowy więc z potwierdzeniem wieku nie ma problemu. Gdzie zacząc szukać teamu, jakaś strona czy z tego spisu z tego forum? Link to post Share on other sites
Kuba Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 (edited) Witam wszystkich ponownie! Poczytałem troszeczkę forum i znalazłem parę postów na ten temat, lecz nic konkretnego się nie dowiedziałem. Być może źle szukałeś? Gdzie zacząc szukać teamu, jakaś strona czy z tego spisu z tego forum? A pomyślałeś aby zadać swoje pytania na właściwym forum lokalnym (wojewódzkim)? W trakcie jakiejkolwiek bitwy każdy ponosi za siebie odpowiedzialność to jest oczywiste, ale ustalone nie na papierze. Więc, teoretycznie i po stronie prawnej w momencie gdy ktoś zada mi poważniejsze obrażenia mogę wystąpić z roszczeniami chociażby do sądu? Oczywiście mówię czysto teoretycznie. Jak załatwiacie to na polu walki? Za Ciebie ponoszą odpowiedzialność rodzice. I akurat w wypadku małolatów te kwestie zwykło się ustalać "na papierze". A tak "czysto teoretycznie" to jeśli ktoś chce się bawić w AS i jednocześnie rozważa dochodzenie roszczeń wynikłych z normalnych następstw tej zabawy (lub zawinionego przez siebie braku odpowiedniego zabezpieczenia), to w mojej opinii z góry dyskwalifikuje to takiego delikwenta od udziału w jakichkolwiek rozgrywkach. W szczególności gdy nie posiada pełnej zdolności do czynności prawnych i z roszczeniami takimi mogą w dowolnej chwili wystąpić jego przedstawiciele ustawowi... Edited August 15, 2012 by Kuba Link to post Share on other sites
fusi Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 Jeśli chcesz się strzelać nie mając tej pełnej 16 to poszukaj jakiegoś teamu, który też strzela się nie mając tych 16/18 lat :D Link to post Share on other sites
slizu Posted August 15, 2012 Author Report Share Posted August 15, 2012 (edited) Jak dokładniej przyjrzysz się mojej wypowiedzi to było to czysto teoretyczne założenie. Nie mam zamiaru składać żadnych roszczeń ani nic w ten deseń, ponieważ wiem jakie szkody można wyrządzić tym sportem i zgadzam się z tym. Chciałem się dowiedzieć jak to jest rozwiązywane w praktyce i dlaczego większość tam boi się młodszych użytkowników. Edited August 15, 2012 by slizu Link to post Share on other sites
minus25 Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 Niewielu boi się młodszych użytkowników, za to wielu boi się O młodszych użytkowników. Wiem po sobie że zaczynając przygodę z ASG nie ma się wyrobionych odruchów itd, palec potrafi przykleić się do spustu itd. Stąd niechęć do młodszych. Natomiast skąd problemy z młodszymi na strzelankach? Ano stąd, że odpowiadają za nich rodzice. Co z tego że Ty powiesz "ała Minus, strzeliłeś mi w twarz i krew mi leci, ale ok bo to taki sport", jeśli Twoi rodzice powiedzą "Minus, musisz zapłacić odszkodowanie, uszkodzenie ciała, napaść, na szafot" itd. W praktyce to idź przetartym szlakiem- popytaj poszczególne teamy w Twojej okolicy czy Cie przyjmą- bo nie ma zakazu przyjmowania osób poniżej 18,16 czy nawet 10 lat. Są za to wewnętrzne reguły teamów. No i nie licz że pojedziesz na duże imprezy na których regulamin mówi "minimum 16/18 lat". Link to post Share on other sites
Kuba Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 Dlatego. Link to post Share on other sites
Powała Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 @Slizu, zajrzyj tutaj: http://akmilitaria.phorum.pl/ Link to post Share on other sites
johny13 Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 Polskie ustawodastwo nic a nic nie wspomina o czyms takim jak asg ani o wieku ani o zasadach bezpieczenstwa etd etd. Wg polskiego ustawodastwa, asg i wszelakie aspekty zwiazane z asg nie istnieja.. Cale asg jest jedynie nieformalne i uzgodnione miedzy graczami / srodowiskami. Od osoby ktora organizuje impreze zalezy limit wieku, bezpieczenstwo etc etd. W 99.9999% jest to limit 18 lat,ze wzg na zrzucenia odpowiedzialnosco karno-prawnej na gracza. Zgodnie z prawem, majac 18 lat przysluguje ci 100% odpowiedzialnosc za wlasne czyny. To tyle w tym temacie. Link to post Share on other sites
Kuba Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 Niebezpiecznie spłycasz. Przede wszystkim prawo karne odwołuje się do reguł bezpiecznego obchodzenia się z dobrami prawnymi oraz formułuje statusu gwaranta (szczeg. istotny ws. nielatów). A w cywilnym masz odpowiedzialność na zasadzie winy, która w wypadku małolatów może przybrać dość szerokie ujęcie. To, że nie ma ustawy o ASG i nasz kochany parlament nie zabrał nam się za dupy jak gdzieniegdzie nie oznacza, że nie istnieją przepisy mające wprost zastosowanie do określonych sytuacji z zakresu szeroko rozumianego AS... Link to post Share on other sites
Powała Posted August 17, 2012 Report Share Posted August 17, 2012 (...)Gdzie zacząc szukać teamu, jakaś strona czy z tego spisu z tego forum? Choćby tutaj http://forum.wmasg.pl/forum/355-airsoft-zakon-jedi-publiczne/. :maniak_usmiech: Link to post Share on other sites
Guest Rengi Posted August 17, 2012 Report Share Posted August 17, 2012 Kolego Slizu w łodzkim możesz zacząć zabawę od 16 roku życia, chociaż rzadko ,bo rzadko są robione wyjątki.Jedyną możliwością ,wzięcia udziału w ogólnych strzelankach jest dołączenie do już istniejącej grupy.Z tego co wiem to nasza zaprzyjaźniona grupa Zakon Jedi akceptuje takich małolatów, zgłoś się do Powały:). Link to post Share on other sites
johny13 Posted August 17, 2012 Report Share Posted August 17, 2012 Kuba - jak prawo ( procz praw fizycznych ) funkcjonuje w Polsce to wszyscy wiemy i moglbym mniemac,ze kazdy z nas doswiadczyl tego bareizmu na wlasnej skorze ( chocby szantarz i niewydawanie swiadectw szkolnych za nielegalny komitet rodzicielski) . Spokojnie pamowie, to tylko parodia. Ja sie ciesze,ze strzelam sie w kraju gdzie asg jest prawnie sformulowane.Prawem zawsze sie mozesz podeprzec w sadzie. Swoim widzimisie neistety nie. Link to post Share on other sites
Kuba Posted August 18, 2012 Report Share Posted August 18, 2012 (edited) Akurat, uwierz mi na słowo, o tym jak funkcjonuje prawo w Polsce mam zdecydowanie lepszą wiedzę od Ciebie. Mając świadomość swoich praw i obowiązków z Twoimi bareizmami, radzę sobie bez większych problemów. Stąd nie wnikam jakie traumatyczne przeżycia zmusiły Cię do emigracji (bo chyba nie fakt niewydania świadectwa?) . Ale ten neoficki zapał w gloryfikowaniu zagranicy i deprecjonowaniu własnego kraju nie tylko nie polega na faktach, ale jest zwyczajnie śmieszny. Na czym kończę, życząc Ci miłej, "uregulowanej prawnie" zabawy na "sajcie", za pomocą "kolorowej" replik.i o max V wyl. 350 fps... Edited August 18, 2012 by Kuba Link to post Share on other sites
CarteR Posted August 19, 2012 Report Share Posted August 19, 2012 Poszukaj grupy która przyjmuje od 16 lat to po 1 Jeżeli masz kolegów w ASG moga cie wprowadzic na strzelanki poświadczajac za ciebie ( kilka strzelanek i jezeli nie zrobisz nic głupiego to bedziesz sobie mogł przychodzic) tak jest u nas przynajmniej :) Link to post Share on other sites
johny13 Posted August 20, 2012 Report Share Posted August 20, 2012 Ale ten neoficki zapał w gloryfikowaniu zagranicy i deprecjonowaniu własnego kraju nie tylko nie polega na faktach, ale jest zwyczajnie śmieszny Wytocz ciezkie dzialo, Czekam na argumenty.Przytocz mi cytaty. Na czym kończę, życząc Ci miłej, "uregulowanej prawnie" zabawy na "sajcie", za pomocą "kolorowej" replik.i o max V wyl. 350 fps... Aby nie przeklinac - kopulujesz oralnie i to ostro ;) Link to post Share on other sites
Kuba Posted August 20, 2012 Report Share Posted August 20, 2012 Tak? To wybacz - zasugerowałem się odnośnymi wątkami w stosownych działach tego forum. :maniak_luzik: Skoro jednak stanowią one tylko kłamliwą propagandę, to wybacz omyłkę i przyjmij sprostowanie: Życzę Ci - tak jak u nas w Polsce - miłej, prawnie uregulowanej zabawy, w ogólnodostępnym lesie, z AEG-iem 600 fps, bez żadnych kolorowych wstawek ani konieczności jakiejkolwiek rejestracji itp. :hahaha: A jeśli w poprzednim poście miałeś na myśli czynność potocznie określaną "pierdoleniem", to miło będzie gdy odniesiesz ją do swojego poprzedniego posta. Podobnie jak stwierdzenia dotyczące argumentów. Chyba, że Twoimi argumentami dotyczącymi AS w PL są te o świadectwach szkolnych... :bialaflaga: I antycypując - póki co w Polsce obowiązuje konstytucyjna zasada demokratycznego państwa prawnego. A to oznacza m.in., że to co nie jest zabronione jest dozwolone oraz, że do wszelkiej działalności nie objętej regulacją specjalną, stosuje ogólne przepisy normujące stosunki społeczne (o czym już pisałem). Natomiast to, że niektórzy notoryjnie mylą sobie swoje prawa i obowiązki z widzi mi się różnych stupajków, to już problem socjologiczno - psychologiczny. Nie prawny. Paniał? Link to post Share on other sites
Recommended Posts