Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Szkolenie dla snajpera-jakie polecacie?

Recommended Posts

Spróbuje, może je kupie i przeczytam.

Książki, które czytałem i polecam to

strzelec wyborowy-taka o snajperze z wietnamu któremu coś odbiło i zabija niewinnych ludzi[z elementami klimatycznymi] :icon_lol:

Podręcznik strzelca wyborowego-z którego się można się dużo dowiedzieć ,też o snajperstwie.

A tak poza tym to taktyki innych snajperów i takie tam ,różne.

Dzięki za podanie linków :icon_razz2:

Książki, które czytałem i polecam to

strzelec wyborowy-taka o snajperze z wietnamu któremu coś odbiło i zabija niewinnych ludzi[z elementami klimatycznymi] :icon_lol:

A czy ten "Strzelec wyborowy" to książka o działaniu strzelca wyborowego napisana jako poradnik/instruktaż czy zwykła fikcja literacka? Bo jeśli jest to fikcja literacka to uważam, że ma małą wartość w edukacji ale to tylko moje zdanie i mogę się mylić.

http://www.empik.com...00120,ksiazka-p

Czytałem powyższy poradnik. Na prawdę wszystko krok po kroku opisane, cała sztuka snajperska - z tym, że to jest do zastosowania w prawdziwej walce, a my, do airsoftu możemy wziąc fragmenty co najwyżej o maskowaniu, albo poruszaniu się w wypadku bardziej ambitnych celów (milsimy). Czytanie książek to jedno, a zastosowanie tego w praktyce to drugie. Nie literatura, lecz trening zrobi z ciebie snajpera. Tak na marginesie - "prawdziwym snajperem" airsoftowiec staje się na milsimach/kilkudniowych bojach, bo sztuką jest skryte działanie na terytorium wroga przez kilkanaście/kilkadziesiąt godzin, a nie leżenie pod krzaczkiem w stroju obładowanym farbowaną jutą na cotygodniowej napierdzielance.

Edited by proteziaksaspl

Prawie dobrze (jak na Wikipedię) różnicę między rolą "snajpera", a "strzelca wyborowego" wyjaśnia ten tekst:

Strzelec wyborowy a snajper.

W języku potocznym oraz języku mass mediów utożsamia się pojęcie "strzelec wyborowy" (ang. sharp shooter, designated marksman lub po prostu marksman) z pojęciem "snajper". Różnica polega na tym, iż snajper to żołnierz działający w pojedynkę lub w małej 2-3-osobowej grupie, o dużej autonomii, operujący niezależnie od większych pododdziałów, najczęściej wyposażony w karabin powtarzalny. Do jego typowych zadań należą zwiad i obserwacja, działania antysnajperskie, eliminacja wyższych stopniem oficerów, wyznaczenie celów ataku oraz - w niektórych przypadkach, przy wykorzystaniu wielkokalibrowych karabinów wyborowych - niszczenie sprzętu przeciwnika. Natomiast strzelec wyborowy to żołnierz działający w ramach drużyny piechoty, wspierający ją ogniem na dalszych dystansach. Co do zasady działający dysponuje samopowtarzalnym karabinem wyborowym lub karabinkiem automatycznym zaopatrzonym w celownik optyczny o powiększeniu 4-6x. (np.SWD)[1].

Choć jest to definicja mocno spłycona i "pomieszana". Nie jest to "to co tygrysy lubią najbardziej". Chociażby "zwiad i obserwacja" oraz "wyznaczanie celów ataku" IMO to funkcje "strzelca wyborowego w drużynie".

Edited by Powała