jotosha Posted August 24, 2012 Report Share Posted August 24, 2012 (edited) Witam. Mam pytanie odnosnie kupowania przez stronke Hobbyking.com. Sa 2 magazyny, global i z europy(niemiec). Ile sie czeka na przesylke? Jak z clem i jakims opodatkowaniem? Jak to jest z tym kupowaniem w obydwu przypadkach? Glownie chodzi mi o ten magazyn z niemiec. Edited August 24, 2012 by jotosha Quote Link to post Share on other sites
badii8 Posted August 24, 2012 Report Share Posted August 24, 2012 ... Czy tak trudno jest poszperać na forum??????? Paczki idą od 10-30 dni.Cło + Vat ale to zależy czy ci dowalą czy nie ;) Quote Link to post Share on other sites
jotosha Posted August 24, 2012 Author Report Share Posted August 24, 2012 Co do Globalnego zamawiania to znalazlem, ale nic nie znalazlem o zamawianiu z magazynow z niemiec. Quote Link to post Share on other sites
PlanB Posted August 24, 2012 Report Share Posted August 24, 2012 a Czasami że jak jesteśmy w uni to nie ma cła? Na serio nie wiem czy to prawda ale obiło mi się o ucho. Wiec jak co to poprawcie mnie : ) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 24, 2012 Report Share Posted August 24, 2012 Zamawiając towar w obrębie EU nie płacisz cła i Vatu od towaru i usług. Paczka idzie bezpośrednio do Ciebie. Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted August 24, 2012 Report Share Posted August 24, 2012 A jak z kosztami wysyłki? Bo nie mogę znaleźć. Quote Link to post Share on other sites
jotosha Posted August 24, 2012 Author Report Share Posted August 24, 2012 Musisz cos dodac do koszyka i wtedy widzisz opcje wysylki. Najtaniej wychodzi 6$ z tego co widzialem. A ile idzie taka paczka z niemiec orientuje sie ktos? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 24, 2012 Report Share Posted August 24, 2012 ... Czy tak trudno jest poszperać na forum??????? Paczki idą od 10-30 dni.Cło + Vat ale to zależy czy ci dowalą czy nie :icon_wink:Moim rekordem jest 3 dni z USA - w piątek zamówienie, w poniedziałek paczka. Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted August 24, 2012 Report Share Posted August 24, 2012 (edited) Zamawiając towar w obrębie EU nie płacisz cła i Vatu od towaru i usług. Paczka idzie bezpośrednio do Ciebie. Duperele, cła sie nie płaci (och jaka hojność, chyba 5%) ale 23% vatu zostaje. Cło się płaci spoza ue o ile sie nie myle powyżej 200$. Vat jest od 50$(na 99%, ostatnio od kogoś zasłyszałem wersje o 100$ ale jest to mało prawdopodobne), ale bywa z tym różnie, mogą naliczyć a mogą puścić bez opodatkowania. Koszty wysyłki to musisz sprawdzić przy zamówieniu, nie musisz go finalizować tylko przejdź do zakładki z wyborem usługi jaką ma być to wysłane. Z WGC małe przedmioty airmailem 6$, większe 12$, a od KJW zapłaciłem za przesyłke 3$ więc bywa różnie, musisz to sprawdzić na stronie. Paczki idą około tygodnia, chyba że wyślesz morską drogą, co jest mało opłacalne przy małych wysyłkach. Polecam najtańszego airmaila jeśli będziesz zamawiał spoza UE. Paczki airmailem idą do mnie własnie około tygodnia, max 2 . Ceny które podałem wyżej dotyczą właśnie poczty lotniczej. Rozpisałem sie a pewnie i tak to oleją, no cóż :teeth: Edited August 24, 2012 by grzesio93 Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted August 24, 2012 Report Share Posted August 24, 2012 Duperele, cła sie nie płaci (och jaka hojność, chyba 5%) ale 23% vatu zostaje. Cło się płaci spoza ue o ile sie nie myle powyżej 200$. Vat jest od 50$(na 99%, ostatnio od kogoś zasłyszałem wersje o 100$ ale jest to mało prawdopodobne), ale bywa z tym różnie, mogą naliczyć a mogą puścić bez opodatkowania. Koszty wysyłki to musisz sprawdzić przy zamówieniu, nie musisz go finalizować tylko przejdź do zakładki z wyborem usługi jaką ma być to wysłane. Z WGC małe przedmioty airmailem 6$, większe 12$, a od KJW zapłaciłem za przesyłke 3$ więc bywa różnie, musisz to sprawdzić na stronie. Paczki idą około tygodnia, chyba że wyślesz morską drogą, co jest mało opłacalne przy małych wysyłkach. Polecam najtańszego airmaila jeśli będziesz zamawiał spoza UE. Paczki airmailem idą do mnie własnie około tygodnia, max 2 . Ceny które podałem wyżej dotyczą właśnie poczty lotniczej. Rozpisałem sie a pewnie i tak to oleją, no cóż :teeth: Oficjalnie nie olewam. Wręcz przeciwnie. Dziękuję za info. bardzo się przyda przy planowaniu zakupów. Grzesio. Dałbym Ci lajka gdybym mógł ;P Quote Link to post Share on other sites
jotosha Posted August 24, 2012 Author Report Share Posted August 24, 2012 Zgadzam sie z przedmowca. Dzieki Grzesio za cenne info ;) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 24, 2012 Report Share Posted August 24, 2012 Duperele, cła sie nie płaci (och jaka hojność, chyba 5%) ale 23% vatu zostaje. Cło się płaci spoza ue o ile sie nie myle powyżej 200$. Vat jest od 50$(na 99%, ostatnio od kogoś zasłyszałem wersje o 100$ ale jest to mało prawdopodobne), ale bywa z tym różnie, mogą naliczyć a mogą puścić bez opodatkowania. Koszty wysyłki to musisz sprawdzić przy zamówieniu, nie musisz go finalizować tylko przejdź do zakładki z wyborem usługi jaką ma być to wysłane. Z WGC małe przedmioty airmailem 6$, większe 12$, a od KJW zapłaciłem za przesyłke 3$ więc bywa różnie, musisz to sprawdzić na stronie. Paczki idą około tygodnia, chyba że wyślesz morską drogą, co jest mało opłacalne przy małych wysyłkach. Polecam najtańszego airmaila jeśli będziesz zamawiał spoza UE. Paczki airmailem idą do mnie własnie około tygodnia, max 2 . Ceny które podałem wyżej dotyczą właśnie poczty lotniczej. Rozpisałem sie a pewnie i tak to oleją, no cóż :teeth: A gdzie ja pisałem na temat paczek Z POZA EU ? Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted August 24, 2012 Report Share Posted August 24, 2012 A gdzie ja pisałem na temat paczek Z POZA EU ? Cło było odnośnie tego że jest się zwolnionym w UE. Teraz na czacie mi napisali że możliwe że się myle odnośnie podatku VAT w UE. Ogólnie teraz już sam nie wiem czy pierwsze zdanie jest dobrze napisane :teeth: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts