Aztek Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 Witam, Chciałbym prosić o opinie/rady dotyczące zakupu celownika laserowego z montażem na szynę RIS. Czytałem różne tematy na ten temat, ale tam potencjalni nabywcy mieli nieco inne wymagania. Mi bowiem nie zależy na zbyt dużym zasięgu, a jedynie na mocy wystarczającej wyświetlić punkt celowniczy w odległości maksymalnie 15 metrów w dobrze oświetlonym pomieszczeniu. Chodzi oczywiście o "czarną", gdzie w masce p-gaz. jest dosyć ciężko złożyć się do strzału. Korzystając z okazji chciałem zapytać jak jest z jakością chińskich zabawkowych AN/PEQ-15 (czyli słynna latarka i zielony laser)? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam, Az. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 Witam, Chciałbym prosić o opinie/rady dotyczące zakupu celownika laserowego z montażem na szynę RIS. Czytałem różne tematy na ten temat, ale tam potencjalni nabywcy mieli nieco inne wymagania. Mi bowiem nie zależy na zbyt dużym zasięgu, a jedynie na mocy wystarczającej wyświetlić punkt celowniczy w odległości maksymalnie 15 metrów w dobrze oświetlonym pomieszczeniu. Chodzi oczywiście o "czarną", gdzie w masce p-gaz. jest dosyć ciężko złożyć się do strzału. Korzystając z okazji chciałem zapytać jak jest z jakością chińskich zabawkowych AN/PEQ-15 (czyli słynna latarka i zielony laser)? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam, Az. Ściągałem ostatnio komuś z forum takie cudo. z ebairsofta. zawsze przed wysłaniem sprawdzam, czy działa. laser był tak mocny, że latem w pokoju wiązkę można było zobaczyć nawet bokiem. Na zewnątrz punkt był bardzo dobrze widoczny. Jednak cena do niskich nie należała. Quote Link to post Share on other sites
Aztek Posted August 28, 2012 Author Report Share Posted August 28, 2012 Ostatnie zdanie już mnie zniechęca, ale z ciekawości zapytam: Ile? Mam nadzieję na inne propozycje w niższych cenach. Nie jestem w stanie podać konkretnej sumy, ale na pewno nie można ona wykraczać ponad dwie stówki. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 29, 2012 Report Share Posted August 29, 2012 W budżecie 200 PLN, nawet nie masz co marzyć o dobrym kolimatorze... :icon_cry: Quote Link to post Share on other sites
chomik_pl Posted August 29, 2012 Report Share Posted August 29, 2012 W budżecie 200 PLN, nawet nie masz co marzyć o dobrym kolimatorze... :icon_cry: A kto tu mówi o kolimatorze...?? On pyta o laser Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted August 29, 2012 Report Share Posted August 29, 2012 Ale to jest Powała :D. Są takie 5mW celowniki do klamek zielone, miałem i było fajne. Wiec jeśli w puszkach siedzi to samo (a cholera wie czy siedzi) to moge polecić. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted August 29, 2012 Report Share Posted August 29, 2012 Mam puszkę AN/PEQ-15 od Battleaxe'a (one wychodzą w różnych wersjach - począwszy od samej puchy na akumulator, kończąc właśnie na takich, które mają lasery, latarki i inne cuda) w wersji z samym laserem o zielonej barwie wiązki. Nie jest to najmocniejszy z laserów, jakie mam, ale zdecydowanie wystarcza do tego, do czego chciałbyś go używać. Światło może być nawet zbyt mocne w ciemnych pomieszczeniach (chyba, że do używania go jako latarki). W słoneczny dzień, punkt laserowy widoczny jest nawet z kilkudziesięciu metrów. Jedną z zalet tego lasera jest fakt, że jest zasilany małym LiPolem, do którego dostaje się także ładowarkę więc odpadają koszty zasilania lasera. Sam laser włączany jest przyciskiem żelowym na kablu. Cena takiej puchy oscyluje w okolicy 110 złotych. W zasadzie jedyną wadą, jaką się doszukałem, jest stosunkowo słaba jakość wykonania samej puszki. EDIT: Mam tą wersję: http://blacksword.pl/product-pol-820-Battle-Axe-Replika-laserowego-wskaznika-celu-PEQ-15-Laser-pojemnik-na-baterie-.html Kupiłem nieco taniej na Allegro, stąd różnica w cenie. Quote Link to post Share on other sites
badii8 Posted August 29, 2012 Report Share Posted August 29, 2012 http://forum.wmasg.pl/topic/101169-anpeq-wszelkie-kopie/ tu można znaleźć ciekawe opinie :) Quote Link to post Share on other sites
Aztek Posted August 29, 2012 Author Report Share Posted August 29, 2012 (edited) Lesio podrzucił mi link do zabawkowego PEQa, którego sam testował i poleca. Przeszukałem zagraniczne fora internetowe i ludzie również mają pochlebne opinie na temat tego celownika. Oglądałem filmik na YT, będący recenzją ów produktu i mam wrażenie, że może to być coś, czego szukam. Latarkę chwalili, bo chwalili, ale na filmie świeci niewiele mocniej od znicza. Sam laser natomiast prezentuje się bardzo dobrze. Ktoś miał z tym styczność? http://www.ebairsoft.com/anpeq15-green-laser-lumens-flashlight-p-3422.html Edited August 29, 2012 by Aztek Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 Dla kilku osób z WMASG to ściągałem, ale nie pamiętam zupełnie nicków, więc o ile ktoś przypadkowo nie trafi na ten temat - marna szansa. ;) a latarka jest naprawdę niezła jak na 'puchową'. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts