Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Buty BW 2000 LHBw przemakają.

Recommended Posts

Może jestem przewrażliwiony, ale ostatnio dość pożądanie zadbałem o to aby buty nie przemakały. Mianowicie dwa razy na wazelinowałem je a później dwa razy napastowałem pastą BW. Oczywiście pomiędzy nakładaniem następnej warstwy minął 1-2 dni. Po czym wybrałem się na strzelankę gdzie przez kilka godzin padało i byłą dość wysoka trawa, buty po ok 3-4 godzinach przemokły mi, przede wszystkim z przodu. Czy jest to normalne ??

Raczej niestety typowe.

Z mojego doświadczenia mogę polecić inne podejście.

Najpierw terpentynka i chusteczki, - żeby usunąć to co w tej skórze siedzi - tak ze dwa razy co 2-3 dni, potem olej do skór, nanoszony chusteczkami, co 2-3 dni, tak długo jak będzie przyjmować (zwykle 3-4 razy), potem tłuszcz do skór - znów parę razy, zasada taka sama jak z olejem. Olej i tłuszcz do skór (odpowiedniej jakości) dostaniesz w sklepach rymarskich lub z akcesoriami hippicznymi - ich cena niestety jest dość wysoka. Wynalazków firm "co to but ożywi" itp, niestety nie polecam.

Generalnie wysoka mokra trawa wykończy wszystko - prędzej czy później (choć oczywiście lepiej żeby było później...)

Alternatywą są stuptuty Berghaus overboots - bardzo ciekawy wynalazek, choć też ma swoje wady.

Edited by W2o

No popatrz lacie za ponad 300 zl i przemakają. Ja zaryzykowalem mając budżet 500 zł w zeszłym roku kupiłem te oto lacie za 220zł http://www.ppo.pl/in...4&s=s041&m=m931 . Do tego wkladka plastikowa oraz z aktywnym węglem.

But na cały sezon jeszcze mi nie przemokły a miały ku temu wiele sytuacji a i w lato skarpeta sucha, lekkie dobrze trzymają kostke, i pokonują wzniesienia bez poslizgu.Przez rok nalożyłem raz na nie paste z lanoliną http://allegro.pl/pa...2601509403.html .

Jak za tą cenę to jestem pod wrażeniem tego lacia. Następna recka za rok :icon_smile:

Wybacz. Ale jak to opisał k.W2o skóra potrzebuje tłuszczu. Mając stare buty używałem nawet wezeliny technicznej na szwy w miejscach łaczenia z podeszwą nakladałem duża warstwe jak i na resztę i tak wsiąkało z tydzien czasu. Pomagało to na góra 2 spotkania w zimę przy mokrym śniegu. Musisz skóre zdrowo natłuscic aby nie piła wody i konserwowanie regularnie.

Do cywilnych butów uzywam środka w spreyu ( Hybrydowy aerozol do impregnacji) ale pierwsze opakowanie idzie na 1 pare obuwia na poczatek a 2 dopiero raz na tydzień spsikanie w okresie zimowym aby skóra nie ciagła wody. Rewelacji nie ma ale mniej pitolenia z laciem a i sól tak nie wychodzi.

Edited by Snipernr1