Rechot Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Może jestem przewrażliwiony, ale ostatnio dość pożądanie zadbałem o to aby buty nie przemakały. Mianowicie dwa razy na wazelinowałem je a później dwa razy napastowałem pastą BW. Oczywiście pomiędzy nakładaniem następnej warstwy minął 1-2 dni. Po czym wybrałem się na strzelankę gdzie przez kilka godzin padało i byłą dość wysoka trawa, buty po ok 3-4 godzinach przemokły mi, przede wszystkim z przodu. Czy jest to normalne ?? Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 (edited) Raczej niestety typowe. Z mojego doświadczenia mogę polecić inne podejście. Najpierw terpentynka i chusteczki, - żeby usunąć to co w tej skórze siedzi - tak ze dwa razy co 2-3 dni, potem olej do skór, nanoszony chusteczkami, co 2-3 dni, tak długo jak będzie przyjmować (zwykle 3-4 razy), potem tłuszcz do skór - znów parę razy, zasada taka sama jak z olejem. Olej i tłuszcz do skór (odpowiedniej jakości) dostaniesz w sklepach rymarskich lub z akcesoriami hippicznymi - ich cena niestety jest dość wysoka. Wynalazków firm "co to but ożywi" itp, niestety nie polecam. Generalnie wysoka mokra trawa wykończy wszystko - prędzej czy później (choć oczywiście lepiej żeby było później...) Alternatywą są stuptuty Berghaus overboots - bardzo ciekawy wynalazek, choć też ma swoje wady. Edited August 31, 2012 by W2o Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 No popatrz lacie za ponad 300 zl i przemakają. Ja zaryzykowalem mając budżet 500 zł w zeszłym roku kupiłem te oto lacie za 220zł http://www.ppo.pl/in...4&s=s041&m=m931 . Do tego wkladka plastikowa oraz z aktywnym węglem. But na cały sezon jeszcze mi nie przemokły a miały ku temu wiele sytuacji a i w lato skarpeta sucha, lekkie dobrze trzymają kostke, i pokonują wzniesienia bez poslizgu.Przez rok nalożyłem raz na nie paste z lanoliną http://allegro.pl/pa...2601509403.html . Jak za tą cenę to jestem pod wrażeniem tego lacia. Następna recka za rok :icon_smile: Quote Link to post Share on other sites
Rechot Posted August 31, 2012 Author Report Share Posted August 31, 2012 (edited) Fajnie szkoda tylko że twój post nie jest na temat i nie rozwiązuje mojego problemu. Edited August 31, 2012 by Rechot Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 (edited) Wybacz. Ale jak to opisał k.W2o skóra potrzebuje tłuszczu. Mając stare buty używałem nawet wezeliny technicznej na szwy w miejscach łaczenia z podeszwą nakladałem duża warstwe jak i na resztę i tak wsiąkało z tydzien czasu. Pomagało to na góra 2 spotkania w zimę przy mokrym śniegu. Musisz skóre zdrowo natłuscic aby nie piła wody i konserwowanie regularnie. Do cywilnych butów uzywam środka w spreyu ( Hybrydowy aerozol do impregnacji) ale pierwsze opakowanie idzie na 1 pare obuwia na poczatek a 2 dopiero raz na tydzień spsikanie w okresie zimowym aby skóra nie ciagła wody. Rewelacji nie ma ale mniej pitolenia z laciem a i sól tak nie wychodzi. Edited August 31, 2012 by Snipernr1 Quote Link to post Share on other sites
vanyel1985 Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Polecam zainwestowanie w profesjonalne środki, ja stosuję przedstawione w tym tutorialu: http://www.wbutach.p...zajac-roboczego i moje BW co prawda model 2005, nigdy mi jeszcze nie przemokły :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts