Kranky Posted September 16, 2012 Report Share Posted September 16, 2012 Mam firefox'a 9,6 1500. Mam go +/- 9 miesięcy. Nie przeszedł więcej jak 20 cykli rozładowanie/ładowanie. Zawsze ładowany i rozładowywany na ładowarce mikroprocesorowej. Wczoraj na strzelance miałem bardzo ciekawą sytuację, bo padł mi po pół godzinie gry. Nie miał siły naciągnąć sprężyny. Wróciłem do domu, naładowałem do pełna, podłączam - po 30 strzałach nie ma już siły naciągnąć sprężyny w moim m4. Po minimalnym podładowaniu żeby odciąć m4 i przełożeniu do AK brata ze słabszą sprężyną - jakoś naciąga, ale strasznie się męczy. Możliwe jest że tak szybko stracił pojemność i nadaje się do wyrzucenia? Czy może nie wiem, np mi się gdzieś w m4 kable zwierają i rozładowują akumulator? Co i jak sprawdzić w pierwszej kolejności żeby wyeliminować możliwe przyczyny takiego stanu rzeczy? Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 16, 2012 Report Share Posted September 16, 2012 Najczęściej takie objawy świadczą, niestety, ale o uszkodzeniu akumulatora (najczęściej bezpowrotnym). Przyczyny mogą być różne - najczęstsza, to pozostawienie rozładowanego akumulatora na zbyt długi czas, co skutkuje spadnięciem napięcia poniżej bezpiecznej granicy. Mogłeś równie dobrze trafić na wadliwy akumulator - Firefoxy nie cieszą się najlepszymi opiniami, choć ja z powodzeniem używałem ich przez kilka lat (nadal używam kilku egzemplarzy). Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 16, 2012 Report Share Posted September 16, 2012 Rozładuj i naładuj aku małym prądem ze dwa razy. Mówiąc małym, mam na myśli ładowanie prądem 0,1A. Długo z tym schodzi, ale u mnie pomogło batce jg. Quote Link to post Share on other sites
Kranky Posted September 16, 2012 Author Report Share Posted September 16, 2012 To teraz uwaga, będzie wesoło. Replika była w serwisie w tym tygodniu, odebrałem ją w czwartek. Miała sprawdzane okablowanie, smarowany gb i tak dalej. Właśnie zauważyłem że brakuje jednej z dwóch śrub mocujących tę klapkę trzymającą silnik, a sama klapka odstaje. Do tego żeby było jeszcze śmieszniej - replika już nie strzela. Silnik pracuje, ale nie naciąga sprężyny. Nawet gdy się go dociśnie. Domyślam się, że teraz to coś już porządnie *********** (np zębatki, pesymistycznie patrząc) i pozostaje mi serwis bo sam nic z tym nie zrobię? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts