Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

G&P vs KA Magpul M4

Recommended Posts

Witam,

co wybrać?

Ludzie mówią że KA daję radę, ale jak mam kasę lepiej wybrać G&P, czy na prawdę warto dopłacić jeżeli nie będę tej repliki tuningował?

Do tej pory miałem same chinole, same tuningowane ak, tm p90, m4 od kwa, nigdy nie miałem do czynienia z KA lub G&P.

Pozdrawiam.

Jesteś taki głupi czy tylko udajesz?

Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem? Mam ci te repliki wypisać w punktach? Spróbuję.

Do tej pory miałem:

- repliki 'chińskie'

- replikę p90 od tm

- replikę m4 od kwa

Teraz rozumiesz? Czy mam pomyśleć o napisaniu tego prościej?

Och współczuje ci , że nikt cie nie rozumie :c

King Arms = Ładne opakowanie (czyt. body), przeciętny środek (czyt. gearbox), b.dobra komora hu. G&P nieco gorsze opakowanie, bardzo dobry gb, przeciętna komora hu. Poszukaj na forum, w dziale technicznym, w części opisy i opinie, opis eMki od KA, mój kol. Borax dobrze opisał swe wrażenia jako użytkownik eMki ze stajni KA. Sam jestem użytkownikiem eMki od G&P, wymieniłem komorę hu na tą z KA i jest bardzo dobrze. Jeśli nie popełnisz kilku błędów jak ja ( strzelanie na mrozie przy - 20 st.), czy też zapchany botem przewód lufy, To nie wymienisz szkieletu GB i tłoka. :icon_razz: A replika będzie Ci służyć długie lata.

Edited by luis

Emki kwa są na wysokim poziomi tak jak g&p.Miałem jedną m16 od g&p i była naprawdę super.

Emki KWA nie są na wysokim poziomie. Body jest bardzo kiepskiej jakości-rwące się uszy, wichrujące prowadnice kolby, niezbyt trwałe risy. KA ma niezłe bebechy jeśli nie zaczniesz grzebać-wtedy do wymiany wszystko. Nowe G&P mają jeden słaby punkt-ośki zębatek, lubią polecieć, ale to drobna naprawa-wybijasz ułamaną ośkę i zmieniasz ją na jakąś chińską i jechana. Nowa seria G&P ma naprawdę niezłe komory hopa i to, co było przez wiele lat bolączką G&P udało się Tajwańczykom wreszcie wyeliminować. Jeśli tylko nie będziesz katował gb na mrozie, to pomijając te felerne ośki replika G&P długo posłuży.

Nowe serie G&P mają poprawione zębatki. Ośki nie powinny być problemem. KA ma jeden największy minus. Brak stabilizacji GB poprzez śrubę w prowadnicy kolby. Powoduję to, że GB sobie siedzi i lata jak żyd po pustym sklepie. Ciężko wycisnąć z tego racjonalne FPS.

Luis w miarę dobrze podsumował obie firmy. Od siebie, jako użytkownika KA mogę dodać, że jest to najlepiej wykonana zewnętrznie eMka, jaką miałem okazję oglądać. Ani GP, ICS, ani tym bardziej KWA oraz chinole nie umywają się pod tym względem. Jakość materiałów, spasowanie, oznaczenia - cud, miód i maliny. Wewnętrznie... jest gorzej. U siebie wymieniłem praktycznie wszystko, łącznie z tą chu... komorą Hop UP. W M&P15 MOE (http://www.military.pl/smith-wesson-m-p15-aeg-magpul-full-metal_10360t.html) kuzyna, z kolei nie było tak źle. Bez problemów wszedł bore up, nie pękł szkielet GB - jakoś tak wszystko znośnie u niego działa....

Sorry AnR ale mam 2 reliki KA i w każdej z nich jest ta śruba i wkręca się ona w prowadnicę sprężyny, bo jak inaczej zamocowana by była prowadnica kolby? Coś chyba namieszałes:)

A co do porównania to nowe repliki G&P mają już bardzo ładne wykonanie ale zawsze jest ta minimalna szpara między upperem a lowerem. W KA to body jest idealnie spasowane, luzy są jedynie na kolbie, czego w G&P nie ma. Generalnie są za i przeciw dla każdej repliki. Nie wiem jaka jest różnica cenowa replik które masz na oku, ale jak nie chesz tunigować to KA będzie dobrym wyborem.

AnR - na sprężynie 120 + bore up Guarder-a mam 455-460 fps. Problemy zaczęły się dopiero jak szkielet pękł. Body jest bardzo wąskie i ciężko dopasować jakiś wzmocniony szkielet. U mnie wszedł DBoys czarny.

Kosteq86 - mam kolbę CTR i nic mi nie lata .Oryginalna od m4, jak najbardziej.

Edited by Aiven

Sorry AnR ale mam 2 reliki KA i w każdej z nich jest ta śruba i wkręca się ona w prowadnicę sprężyny, bo jak inaczej zamocowana by była prowadnica kolby? Coś chyba namieszałes:)

O! Miałem na serwisie jedną emke KA. Prowadnica była montowana tam inaczej, nie poprzez śrubę wkręcaną do prowadnicy. Dziękuję, że mnie poprawiłeś.

Ale czy warto dopłacać do G&P? Jeżeli będę zostawiał100% stocka, to czy warto wybulić więcej, jeżeli KA samo w sobie też jest b.dobrą repliką z dobrym gb?

Warto, KA ma przecietnie wykonany GB. Jeśli zdecydujesz się w przyszłości na tunning, zaoszczędzisz z G&P nie musisz wymieniać GB. W KA kolega z mej drużyny wymienił sprężynę na m 120 i GB poszedł w diabły po 700 bb. U mnie sprężyna 120 daje 420 -400 fpsów ( a jest już zamontowana 4 rok po wymianie pękniętego od mrozu GB) i tfu na psa urok, bangla wszystko jak ta lala. :)

Nie ma sprawy, po prostu zdziwiłem się. Na pewno widziałem mniej replik od Ciebie więc pewnie były modele w których wyglądało to inaczej:) Ale na tą chwilę wszystko jest w tym samym standardzie.

To racja CTR czy ACS siędzą pewnie dzięki tej blokadzie, ale stock lata. KA mają węższą prowadnicę niż G&P. Kolba magpul MOE na G&P siedzi ciasno że szpilki nie włożysz, a na KA lata. To jest jedyna wada w budowie zewnętrznej w KA jaką zauważyłem.