Ajax Posted May 3, 2005 Report Share Posted May 3, 2005 Szukałem w rozlicznych tamatach o ladowarkach ale nie znalzlem interesujacej mnie informacji. Mam ładowarke na której widnieja oznaczenia: INPUT:230V`50Hz 4,5W OUTPUT:7,2V 200MAh 1,4VA CHARGING:TIME:10H Ładowarke dostałem razem z używanem AEG'iem(SIG 550 TM 1,5 roku) którego bateria (600mHa 8,4V)padła po jakiś 500kulkach wystrzelanyych z ROF 500kulek/min. Po założeniu bateri kumpla wszytko działał dobrze. Mam pytanie czy używanie takiej ładowarki mogło uszkodzić baterie? Czy powinienm kupić nową ladowarke?(Koleś ładował batreie 10h). Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted May 3, 2005 Report Share Posted May 3, 2005 Jak na wyjściu ma 7,2v to nie naładuje Ci baterii 8,4 do odpowiedniego napiecia. I sam prąd łądowania jest dość duży. Dla baterii 600mAh optymalny jest 60mA. Przy łądowaniu prądem 200mA cały proces na pewno nie powinien trwać 10h. Quote Link to post Share on other sites
Ajax Posted May 3, 2005 Author Report Share Posted May 3, 2005 Osobiście się na tym nie znam. Takie wartości są napewo podane na ładowarce. Co zrobić z tym fantem :?: Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted May 3, 2005 Report Share Posted May 3, 2005 Najpierw sprawdź czy bateria sie jeszcze do czegoś nadaje. Daj komuś kto ma porządna ładowarkę, żeby Ci ja naładował. Potem przestrzelaj. A najlepiej kup i ładowarkę nową. Quote Link to post Share on other sites
Waco Posted May 5, 2005 Report Share Posted May 5, 2005 Witam. Jeśli to Ci w czymś pomoże to masz wzór na obliczenie czasu ładowania: Czas ładowania = pojemność baterii x 1,4 / natężenie ładowarki Czyli w Twoim przypadku 600 x 1,4 / 200 = 4,2h czyli 4h 12 min Jednak z doświadczenia wiem że te obliczenia na ch... się zdają i lepiej używać do ładowania miernika. A jeśli szukasz taniej ładowarki do Twojej baterii : http://www.machinegun.pl/sklep/product_inf...products_id=938 sam mam taką i nie nażekam, tylko weź pod uwagę że ta ładowarka ma wtyk large. Pozdrawiam Wacek Quote Link to post Share on other sites
Ajax Posted May 5, 2005 Author Report Share Posted May 5, 2005 Troche OT ale dotyczące dalej bateri. Jakie mogą być skutki trzeymania bateri w ładowaniu 2x za długo :?: Miernika, podejżewam że do kupienia w castoramie ale coś blizej co to jest :?: Quote Link to post Share on other sites
Lesław Posted May 5, 2005 Report Share Posted May 5, 2005 OPCJA SZUKAJ... http://forum.wmasg.pl/viewtopic.php?t=1201...owania&start=15 Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted May 5, 2005 Report Share Posted May 5, 2005 Jeśłi łądowałeś go tym prądem (200mA) to po jednym razie raczej poważne uszkodzenia nie powinny wystąpic. Ale sam musisz sprawdzić. Co do miernika to pewnie chodzi o miernik napięcia. Podłącz go przy łądowaniu baterii i sprawdzaj napięcie. Najpierw będzie dosć szybko rosło, potem sie ustatkuje i będzie robiło to wolno, aż wreszcie powoli zacznie spadać i wtedy należy odłączyć ładowarkę. Quote Link to post Share on other sites
NFZ Miro Posted May 5, 2005 Report Share Posted May 5, 2005 Tez mam pytanie ,czy taka ładowarka bedzie : Output 11,8 v - 220 mA Czas ładowanie koło 8,5 h To jest wolnoładowarka Czy jest dobra ?? Bo już troche sie w tym pogubiłem Mam baterie large 1300 mAh Quote Link to post Share on other sites
Ajax Posted May 5, 2005 Author Report Share Posted May 5, 2005 OPCJA SZUKAJ... http://forum.wmasg.pl/viewtopic.php?t=1201...ia&start=15 Heh nie wpadłem że to będzie w wątku o formatowaniu batreri. Tylko tam jest tylko o zagrożeniu spaleniem bateri. A mi chodzi o to jaki to ma wpływ na sao działanie bateri. Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted May 10, 2005 Report Share Posted May 10, 2005 ja kompletnie tego wszystkiego już nie rozumiem... Na ładowarce napisane mam: MODEL:PDK35V-7.2-250 PRI: 230V ~ 50Hz SEC: 7.2V - 250mA Na baterii natomiast napisane mam: NI-CD AA 600mAh 7.2V Pytanie brzmi: ile powinienem czasu ładować ? Prosze mnie nie odsyłac do szukania bo nawet nie wiem od czego zacząć... jak ktoś wie ile to niech powie - będe bardzo wdzięczny :wink: Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted May 10, 2005 Report Share Posted May 10, 2005 Wychodzi ok 3 godzin i 20 minut. Jednak ładowarka na wyjściu powinna mieć nieco wyższe napięcie niz sama bateria, by "dopchać" jej woltarz do końca. Quote Link to post Share on other sites
Piasecznik Posted May 10, 2005 Report Share Posted May 10, 2005 Może nie o dopychanie tutaj chodzi a o zapoczątkowanie i utrzymanie procesów chemicznych podczas ładowania. Ogniwa Sanyo Cadnica NiCd mają zazwyczaj minimalne napięcie ładowania 1.45V na ogniwo. Stawiam raczej na to że ładowarka ma przekłamaną tabliczkę znamionową aby nie wprowadzać w zakłopotanie użytkownika który mając pakiet 7,2V nie musi wiedzieć że do naładowania takiego pakietu trzeba minimum 8,7V a optymalnym napięciem znamionowym ładowarki powinno być 9,6V Quote Link to post Share on other sites
Ajax Posted May 10, 2005 Author Report Share Posted May 10, 2005 Zgroza. Pozostaje tylko pytanie czy 7,2V na ladowarce wystarczy dla 8,4 :?: Quote Link to post Share on other sites
PrzeMas Posted May 10, 2005 Report Share Posted May 10, 2005 Witam! Do baterii 600mah 9,6V zakupiłem tą oto ładowarkę: http://www.machinegun.pl/sklep/product_inf...products_id=938 Ładowałem zgodnie z instrukcją, wszystko niby w porządku, a jednak bateria nie została naładowana. Była prawie pusta ... Nie naciągała sprężyny w stockowym CA. Pytanie: czy faktycznie MG jak i sama firma produkująca ładowarkę wprowadza człowieka w błąd mówiąc, że da radę naładować baterię 9,6V? Czy też coś nie tak z moim egzeplarzem bądź baterią? To pisze na ładowarce: input: 230V ~ / 50Hz +/- 10% output: 4.8-9.6V DC nominal charging current: 350 - 100 mA Cóż, na wysciu powinna mieć ok. 13V pod baterię 9.6V, a tu w najlepszym wypadku ma 9.6 :cry: Dodam, że nie ma nastawu napięcia ani natężenia. Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted May 10, 2005 Report Share Posted May 10, 2005 Mam tą ładowarkę i naładowała moją baterię 9,6v bez problemu. Troche jej brak mocy, na moją sprężynę 210% PDI, ale stockowe CA czy G&G rusza bez kłopotu. Quote Link to post Share on other sites
Piasecznik Posted May 11, 2005 Report Share Posted May 11, 2005 Tabliczki znamionowe ładowarek raczej nie pokazują napięcia na wyjściu. Każdemu kto nie ma ładowarki procesorowej polecam zakup najprostszego multimetru cyfrowego (w Leroy Merlin - 25zł) i ładowanie pakietów wraz z pomiarem napięcia. Podłączamy pakiet do ładowarki, podłączamy równolegle woltomierz i mierzymy czas. Początkowo napięcie będzie stosunkowo szybko rosło, potem mocno zwolni. Kiedy zacznie spadać wyłączamy ładowarkę i zapisujemy na pakiecie markerem dokładny czas ładowania danego pakietu naszą ładowarką. Kupujemy włącznik czasowy (Auchan 9,98zł) i od tej pory używamy go do czasowego włączania ładowarki ładującej nasz pakiet. Co kilkanaście ładowań (oczywiście od pełnego rozładowania) robimy pomiary kontrolne czy czas ładowania się nie zmienił. W ten sposób tanim kosztem mamy zawsze baterie naładowane w 100%. Żywotność baterii także będzie bardzo długa. Quote Link to post Share on other sites
PrzeMas Posted May 11, 2005 Report Share Posted May 11, 2005 Procent, ile czasu ładowałeś tą baterię i jaką ma pojemność? Czy była naładowana do końca? Piasecznik wielkie dzięki. Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted May 11, 2005 Report Share Posted May 11, 2005 Bateria ma pojemność 1200mAh i według przelicznika (który w praktyce jest oparty na powszechnie znanym wzorze) wyszło, że mam ładować 11.2h, czyli 11godzin i 12 min. Czy naładowana była do końca? Nie wiem, ale ciągnie dobrze, wieć na pewno ładowarka prawdiłowo ja naładowała. Quote Link to post Share on other sites
Waco Posted May 11, 2005 Report Share Posted May 11, 2005 PrzeMas: ja miałem taką samą baterię i ładowarkę jak Ty. Wg. tabelki na ładowarce powinienem ładowac 5h 36 min ale po podłączeniu miernika okazało się że była naładowana dopiero po 9h :? Nie pytaj dlaczego bo nie wiem :? Szczerze mówiąc to myślałem że może bedzie krócej ładować bo efekt pamięciowy zmniejszył pojemnośc a tu zonk :? Quote Link to post Share on other sites
PrzeMas Posted May 11, 2005 Report Share Posted May 11, 2005 Waco, Czy po tych 9h bateria była całkowicie naładowana? W jakim stopniu była naładowana po 5h36min. Jeżeli ja mam całkowicie sprawną baterię, to powinienem ładować koło 10h? Quote Link to post Share on other sites
Waco Posted May 11, 2005 Report Share Posted May 11, 2005 Tak, po 9h była całkowicie naładowana (tzn. napięcie zaczynało spadać). Nie ładowałem nidy przez czas określony na ładowarce czyli przez 5h 36min. Jak nie masz miernika to pożycz na 1 dzień od znajomego i sprawdź, bo ja nie mam pojęcia ile powinieś ładować, ale jeśli nie będziesz miał dostępu do miernika ( w co wątpię) to ładuj te 10h i sprawdzaj czy jest ciepła, jak poczujesz że jest ciepła to znaczy że jest naładowana. Bateria 9,6 jest ładowana prądem 150mA (tą ładowarką oczywiście 8) ) więc masz dosyć spory zapas czasu aby odłączyć baterię, ja myśle że nawet jabyś 1h dłużej ładował to by się nic nie stało z baterią (aczkolwiek jest to moja opinia i nie biorę za to odpowiedzialnosci :D ) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
PrzeMas Posted May 12, 2005 Report Share Posted May 12, 2005 Kolejne pytania: Jakie powinno być napięcie wyjściowe baterii 9,6V w pełni naładowanej? Co jaki czas optymalnie kontrolować voltarz baterii podczas ładowania? Quote Link to post Share on other sites
Waco Posted May 12, 2005 Report Share Posted May 12, 2005 Kolejne pytania:Jakie powinno być napięcie wyjściowe baterii 9,6V w pełni naładowanej? Mi się ładowała bateria do ok 12,4 v a po odłączeniu ładowarki napięcie spada do ok 11,5 v, aczkolwiek najlepiej sprawdź o na swojej baterii. Co jaki czas optymalnie kontrolować voltarz baterii podczas ładowania? Jak masz baterię rozładowaną to możesz sobie darować sprawdzanie przez początkowe kilka kilka godzin (może 7h-8h) no a potem co 30 min możesz sprawdzać. Tylko pamietaj że najlepiej nie porównywać wyniku z voltomierza z ostatnio zmierzoną wartością, tylko lepiej posiedzieć przy niej chwilkę i sprawdzić czy napięcie spada czy rośnie. Jak ktoś nie rozumie o co mi chodzi to postaram się wytłumaczyć na przykładzie :) : Bo np. patrzymy na voltomierz i pokazuje 12v przychodzimy za 30min i pokazuje 12,5v czyli może się zdawać że ładuje nadal ale tak na prawdę mogło być tak że napięcie doszło do 13v i już zdążyło spaść do tych 12,5v Oczywiście te wartości są z kosmosu, podałem je aby wytłumaczyć o co mi chodzi :) Quote Link to post Share on other sites
PrzeMas Posted May 12, 2005 Report Share Posted May 12, 2005 Mi się ładowała bateria do ok 12,4 v a po odłączeniu ładowarki napięcie spada do ok 11,5 v, aczkolwiek najlepiej sprawdź o na swojej baterii. Jak mam to rozumieć? Podłanczasz voltomierz na stałe, podczas ładowania baterii?? Tak się da? Nie jest czasem tak, że po 9h przychodzisz, odłanczasz, patrzysz, podłanczasz znowu i to samo z pół godziny? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts