SnieG Posted October 13, 2012 Report Share Posted October 13, 2012 Do tej pory nie znalazłem żadnych informacji na forum o tej replice, raz coś było tylko wspomniane o jego niskiej cenie i wykonaniu body z plastiku. Dokładnie chodzi mi o replikę http://gunfire.pl/product-pol-1152198723-Replika-karabinka-CM16-Carbine-GBB.html. Ktoś użytkuje, jakie są opinie wasze na jej temat. W jakim systemie są części i magazynki do tej repliki. M4 miałoby być użytkowane raczej rekreacyjnie, niewielkie przebiegi, na strzelanki mam aeg'a. Byłaby to moja pierwsza styczność z replikami gazowymi, dlatego chciałbym kupić coś niedrogiego, tak dla fanu. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted October 13, 2012 Report Share Posted October 13, 2012 Był temat o tych emkach jeszcze w tym tygodniu.Poszukaj w dziale Szybkie pytanie-Szybka odpowiedź,albo w dziale o gaziakach. Quote Link to post Share on other sites
SnieG Posted October 13, 2012 Author Report Share Posted October 13, 2012 Jedyny temat w którym zostało wspomniane o tej replice to jest ten http://forum.wmasg.pl/topic/129998-fenomen/, nic więcej nie znalazłem. Quote Link to post Share on other sites
SnieG Posted October 17, 2012 Author Report Share Posted October 17, 2012 To co się dowiedziałem od gf: "Jest to nowy, autorski system firmy G&G. Nie jest on zgodny z innymi, do tej pory dostępnymi na rynku konstrukcjami." Do tego nam dochodzą magazynki po 200 zł i w razie awarii jedyna możliwość to szukanie części za granicą, o ile gdziekolwiek będą dostępne. Quote Link to post Share on other sites
zbojcerz_hegemon Posted October 17, 2012 Report Share Posted October 17, 2012 To co się dowiedziałem od gf: "Jest to nowy, autorski system firmy G&G. Nie jest on zgodny z innymi, do tej pory dostępnymi na rynku konstrukcjami." Do tego nam dochodzą magazynki po 200 zł i w razie awarii jedyna możliwość to szukanie części za granicą, o ile gdziekolwiek będą dostępne. Sam zamówiłem jeden z tych karabinków na próbę (z pełną świadomością, że nie jest to typowe GBBR), ale jak już wspominałem w wiadomości do Ciebie istnieje problem z selektorem ognia, w egzemplarzach z gunfire. Dla nie wtajemniczonego ogółu - repliki (w wersji Raider - nie wiem jak jest w wersji carbine) strzelają tylko ogniem pojedynczym. Stąd zrezygnowałem z zamówienia. Niemniej, użytkownicy zagraniczni, którym repliki działają chwalą je sobie - trzeba jednak pamietać, że to nowość i jeszcze moga zmienic zdanie... Generalnie niewiele na ich temat można znaleźć. Tutaj jest film traktujący o konserwacji replik gazowych itd., od 2:05 gość częściowo rozbiera karabinek w wersji Raider: http://www.youtube.com/watch?v=53sq0w2I43E Poczekamy i zobaczymy czy w ogóle G&G bedzie brnąć w tym kierunku. Quote Link to post Share on other sites
zbojcerz_hegemon Posted October 18, 2012 Report Share Posted October 18, 2012 (edited) Bebechy bardzo podobne (jeśli nie takie same) jak w przypadku drop-in gasboxa od GHK. Pytanie czy naprawdę jest to autorski pomysł G&G? Nawet magazynek wygląda bardzo podobnie, rzekłbym identycznie. Szybkostrzelność jest imponująca, z celnością podejrzewam dużo gorzej. Edited October 21, 2012 by pidzejfat Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted February 28, 2014 Report Share Posted February 28, 2014 Odgrzewam kotleta... Miałem ta replikę na serwisie ostatnio. Tak jak sugeruje zbojcerz_hegemon, najprawdopodobniej jest to pomniejszony i lekko zmodyfikowany klon rozwiązania ghk drop kit. Miałem długi czas ak z ichnim kitem i to co znalazłem w replice g&g jest mechanicznie prawie identyczne. Plusem, jak w przypadku ghk, jest hybrydowość - pasują lufy i gumki z aeg. Replika generuje 370-390fps na napędzie ggaz, na stockowej lufie mosiężnej z dowolnego m4 (w g&g stockowo jest aluminiak mizernej jakości) i dobrej gumce zielonej g&g, zasięg skuteczny w sylwetkę wynosi 65m. Tryb auto na prawdę zadziwia, takiej szybkostrzelności nie maja repliki WE ani WA. Wykonanie jest bardziej niz biedne. Plastik-fantastik, luzy, trzeszczenie i gibanie. Zastanawiam się nad przełożeniem kitu do skorupy z uczciwego m4 lub hk. Mechanizm powinien pasować bez większych problemów, zwłaszcza że nie ma to buffer tube czy jak tam zwał.. Bolączką jest ramię selektora ognia, wyrabia się element i zaczynają się cyrki. Zastąpiłem samą dźwignię odpowiednikiem boyi oraz przerobiłem lekko sam element sterujący mechanizmem. Hula Quote Link to post Share on other sites
Hesh Posted November 29, 2016 Report Share Posted November 29, 2016 Odgrzewam po 2 latach. Coś się zmieniło? Czy to nadal spartak wśród gaziaków? Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted December 1, 2016 Report Share Posted December 1, 2016 A to nadal w sprzedaży jest? Widziałem tego tylko 2 egzemplarze - jeden który serwisowałem i inny na strzelance, też z uwalonym selektorem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts