Sztyft Posted October 17, 2012 Report Share Posted October 17, 2012 Witam. Dostałem w swoje łapki gearbox, przełożyłem wszystkie części z poprzedniego (wypodkładkowałem porządnie, tak jak zwykle). Wymieniłem SP100 na SP130 i zamieniłem wtyczki przy LiPo z Tami na T-connectory. http://www.gatee.pl/gds4005_pl.pdf Pierwsza próba przy użyciu wersji nr 1 układu. Taki układ miałem poprzednim razem i chciałem sobie oszczędzić zachodu. Podłączyłem, strzeliłem kilka razy na semi i usłyszałem trzask z mosfetu. Podłączyłem drugi, strzeliłem raz i cicho załkałem. Stwierdziłem że może któryś z wykonanych przeze mnie lutów na kablach (przy męskim T-connector) jest słaby i opór jest za duży. Wymieniłem całe okablowanie z 1,5mm w silikonie na 2,5mm w koszulkach termokurczliwych. Tym razem w wersji nr 2 z podanej instrukcji. Przewody na cienkie łącze wykonałem z kabelków do elektroniki. Zrobiłem porządne łączenia, tak żeby kable stykały się dużą powierzchnią z blaszkami. Wymieniłem nawet kostkę stykową na tą która była w zestawie z gearboxem. Można w niej strzelać tylko na semi. Podłączyłem baterię, oddałem 5-6 strzałów na sucho. Kolejny zaciął się w połowie, pociągnąłem za spust drugi raz - poszło do końca. Kolejna próba to samo. Odkładam pukawkę na stół, a tu nagle *** ! Seria jak jasny ***, dym i trzask bezpiecznika na mosfecie. Moje pytanie brzmi. Co do kutwy się stało? Spaliłem 100zł w jeden dzień i nie chcę próbować po raz kolejny dopóki nie dowiem o co chodzi :icon_neutral2: W sobotę ominie mnie Defcon II ... Dodatkowo - może lepiej zastosować kable modelarskie 1,5mm ? Czy to mogło mieć wpływ? Silnik jest sprawny, 2 tygodnie wcześniej wyprułem na nim 500kulek na weekendowej łupance. Pozdrawiam Sztyft Następnym razem napisz posta bez tych niepotrzebnych, eksplicytnych wyrażeń. /LgN Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted October 17, 2012 Report Share Posted October 17, 2012 Napisz coś o zasilaniu. Dodatkowo pomiń mosfet i zmierz prąd Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 17, 2012 Report Share Posted October 17, 2012 Jak badziewne kable by nie były to nie dały by takich atrakcji. Jeśli zmontowano poprawnie- cóż, winy szukał bym w mosfetach. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted October 17, 2012 Report Share Posted October 17, 2012 Obstawiam na przebicie na GB. Quote Link to post Share on other sites
Sztyft Posted October 17, 2012 Author Report Share Posted October 17, 2012 Lipo 11,1 Ge Power 15C Kable kupiłem nówki sztuki. Czy to możliwe że te cieniutkie kabelki mogły doprowadzić do przebicia? Te strzały do połowy mogły być tym spowodowane? :| Quote Link to post Share on other sites
Sztyft Posted October 18, 2012 Author Report Share Posted October 18, 2012 ""Siema , poczytałem o twoim problemie z gb i msofetem . Z tego co zauważyłem wymieniłeś kable na dość grube 2.5mm^2 , sprawdź czy bolce stabilizujące 2 połówki gearboxa nie są wciskane w kable po skręceniu go . Ostatnio miałem coś takiego w gearboxie ics-a , skutek był identyczny z tym który opisałeś . Pozdrawiam "" czyli jednak przebicie :| Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam Sztyft Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts