Quchy Posted October 20, 2012 Report Share Posted October 20, 2012 Czy jest możliwość skrócenia lufy precyzyjnej od Guardera 6,02 bez ew. uszkodzenia jej? I jak wygląda sprawa z koroną? Z góry dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted October 20, 2012 Report Share Posted October 20, 2012 Pewnie pytasz o cięcię np. ręczną piłą do metalu? Nie ma problemu. Pozdrawiam, Lambert P.S. Co nazywasz "koroną lufy"? Quote Link to post Share on other sites
Quchy Posted October 20, 2012 Author Report Share Posted October 20, 2012 Zasłyszałem tą nazwę od kumpla :icon_wink: nie do końca wiem czy jest poprawna (i czy w ogóle istnieje takie stwierdzenie). Chodziło mi o te dwa paseczki przy końcówce, mają one jakikolwiek wpływ na lufę?: Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted October 20, 2012 Report Share Posted October 20, 2012 Korona to stożkowe wcięcie na końcu. W sensie że kształt. Zamiast płaskich ścianek... No nie wiem jak wytłumaczyć, ale to nie są te 2 paseczki. Google polecę. Ma istotny wpływ na rozkład powietrza jakie się wydostaje za kulką, i wpływa na celność. Quote Link to post Share on other sites
Quchy Posted October 20, 2012 Author Report Share Posted October 20, 2012 Eh już wiem o co Ci chodzi, dałem plamę :|. Czyli po skróceniu lufa nie miałaby takich samym właściwości? W Wikipedii jest napisane, że korona wpływa na celność, tak samo jest w asg? Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted October 20, 2012 Report Share Posted October 20, 2012 Musisz to zrobić bardzo ale to bardzo precyzyjnie, w innym przypadku zniszczysz sobie lufę. Proponowałbym Ci zostawić ją taką jaka jest albo sprzedać i kupić krótszą. Quote Link to post Share on other sites
Quchy Posted October 20, 2012 Author Report Share Posted October 20, 2012 Trudno jest znaleźć lufę dobrej firmy do tej przeklętej 416tki, teraz biegałem z przedłużką, ale o wiele lepiej (nie jak M4) wygląda bez niej. Jakiś serwis nie mógłby zrobić czegoś takiego? Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted October 20, 2012 Report Share Posted October 20, 2012 Skróć z drugiej strony i dorób dziurę na dystanser + wydłuż rowki. Quote Link to post Share on other sites
radwan88 Posted October 20, 2012 Report Share Posted October 20, 2012 (edited) Lufa Guardera, o ile dobrze pamiętam jest ze stali utwardzanej. Ciężko ją obrobić na tokarce, choć jak to mówią dla chcącego.... Na pewno nie tnij jej brzeszczotem, bo zniszczysz lufę. Edited October 20, 2012 by radwan88 Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted October 20, 2012 Report Share Posted October 20, 2012 Lufa Guardera, o ile dobrze pamiętam jest ze stali utwardzanej. Ciężko ją obrobić na tokarce, choć jak to mówią dla chcącego.... Na pewno nie tnij jej brzeszczotem, bo zniszczysz lufę. Źle pamiętasz;p Quote Link to post Share on other sites
Kazana Posted October 20, 2012 Report Share Posted October 20, 2012 Przetnij lufę brzeszczotem/piłą do metalu. później wyszlifuj tak żeby była na równo, następnie jakimś kawałkiem nożyka lekko wyskrob koronę i od zewnętrznej strony wyszlifuj, żeby nie było zadziorów. To tyle na ten temat jak chcesz koniecznie skrócić lufę na domowy sposób, dla znajomego właśnie przycinałem tak guardera, wszystko pięknie ładnie, żadnych odchyłów w zasięgu i celności. Quote Link to post Share on other sites
woypop Posted October 20, 2012 Report Share Posted October 20, 2012 Polecam oddać do tokarza (~50zł)...ja skracałem Promyka i wszystko jest ok...zrobił kopię korony...nie zauważyłem spadku celności Quote Link to post Share on other sites
Quchy Posted October 20, 2012 Author Report Share Posted October 20, 2012 (edited) Tak sobie pomyślałem, że dam se na razie spokój a jak uzbieram kasy to kupie jakiś tłumik i będzie git :icon_biggrin: . W każdym razie dzięki wszystkim za pomoc, może zrobię tak jak mówi woypop, się zobaczy. Edited October 20, 2012 by Quchy Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts