Griref Posted October 23, 2012 Report Share Posted October 23, 2012 Witam. Czy ktos dysponuje jakimiś materiałami ze szkoleń/zajęc na temat rozpoznania ? +Wszystko na temat rozpoznania ( wyposażenie,zadanie itp) Szukałem w internecie ale z bardzo marnymi skutkami prawie nic nie moge na ten temat znaleśc. Jeśli ktoś by pomógl to bardzo bym dziękował. PS. Mam nadzieje że temat dobry. Quote Link to post Share on other sites
Mrpiotras Posted October 23, 2012 Report Share Posted October 23, 2012 http://docs4.chomikuj.pl/528048103,PL,0,0,Charakterystyka-podstawowych-rodzajów-rozpoznania.doc Trochę teorii może się przydać :) Quote Link to post Share on other sites
Griref Posted October 23, 2012 Author Report Share Posted October 23, 2012 Dziękuje bardzo przyda sie napewno :) Teraz drugie pytanie jakie wyposażenie posiada zwiadowca w wojsku polskim ? Chodzi mi tu obroń oraz szpej (czyt. kamizelka itp ) Z góry dziękuje za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Mekto Posted October 24, 2012 Report Share Posted October 24, 2012 Kumpel jest zwiadowcą, w którejś jednostce "desantowej". Mówił że u niego dostają standardowy szpej (Lubawa, Beryl itp) ale nikt się nie czepiał za własne oporządzenie, buty itp. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted October 26, 2012 Report Share Posted October 26, 2012 18 Pułk Rozpoznania z Białegostoku - dostają standardowy szpej + kbs. wz96c z pełnymi szmerami bajerami. Własny szpej jest na porządku dziennym. Quote Link to post Share on other sites
miller44 Posted October 26, 2012 Report Share Posted October 26, 2012 @Mrpiotras - to co wrzuciłeś to o kant stołu można rozbić. Konspekty na wykłady dla waciaków mają tyle wspólnego z razwiedką co świnia i siodło. Proponuję poszukac czegoś innego: "Działania patrolowe – rozpoznanie, zasadzka, rajd, baza" Roberta Basałygi lub "Materiały do szklenia taktycznego zwiadowcy i grupy specjalnej. Wyd. MON, sygn. Szkol 455/72". Do tej ostatniej publikacji jak i do "Vademecum rozpoznawczego cz. 1 i 2" potrzebna jest odpowiednia klauzula. A wyposażenie... Oprócz tony sprzętu, który muszę przenieść to co zabiorę ze sobą to moje. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted October 26, 2012 Report Share Posted October 26, 2012 Dzięki za te konspekty. Major od rozpoznania nie daje nam materiałów a to się w miarę przyda ;) Quote Link to post Share on other sites
miller44 Posted October 26, 2012 Report Share Posted October 26, 2012 Major ma Ci dawać konspekty? No chyba sobie żartujesz... Od robienia konspektów jest dowódca plutonu lub kompanii, a nie major ze sztabu... A jak już to weź od swojego S-2 "vademecum rozpoznawcze" - fjana sprawa. A jak potrzebujesz czegoś do roboty to odewzij sie na PW to Ci podeślę troche materiałów. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted October 26, 2012 Report Share Posted October 26, 2012 Luzik, major jest wykładowcą z SSW i prowadzi przedmiot o nazwie "Rozpoznanie wojskowe i armie innych państw". Niektórzy wykładowcy jak np. od taktyki ogólnej nie robią problemów z przekazywaniem prezentacji multimedialnych natomiast ten major ma zasadę, że nie daje. Po prostu zawsze jakaś pomoc i źródło z czego można się pouczyć. Mam jeszcze na celowniku książkę opracowaną na WAT z interesującymi mnie materiałami, czekam tyko aż się zwolni. Quote Link to post Share on other sites
miller44 Posted October 26, 2012 Report Share Posted October 26, 2012 (edited) Aaa... to co innego. Wiesz jak jest z wykładowcami? Podam Ci przykład: pewien żołnierz (typowy zmechol po rocznym kursie zbierania czereśni) ukończył (przez przypadek) selekcję do pewnej fajnej jednostki. Tam też trafił, aby na szkoleniu podstawowym zagubić pewną część wyposażenia, następnie podprowadzić tą część koledze z sekcji. Wyleciał z tejże jednostki i trafił na WAT, gdzie teraz jest Panem Wykładowcą. Jako, ze miałem z tym człowiekiem "przyjemność" służyć to wiem jakim jest znawca tematu. A tam się wozi jaki to z niego specjals... To tyle w temacie wykładowców. z WAT. Jeśli jesteś żołnierzem to daj znać na PW. Coś się skombinuje. Jeśli nie, to pozostają Ci tylko publikacje internetowe. Poszukaj podręcznik Roberta B. o którym wcześniej wspominałem - fajna księga, na tym pracowaliśmy kilka lat temu a wciąż jest aktualna. Szukaj czegoś z dolnego szczebla dowodzenia; to co jest na górze nie dotyczy typowych zwiadowców, raczej rozpoznawania bojem (czyli bz wsparty lotnictwem i artylerią). edit: literówka pozwoliłem sobie edytować i poprawić post /kubutek Edited October 26, 2012 by kubutek112 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts