Guest (ID:6452) Posted November 14, 2012 Report Share Posted November 14, 2012 Jedno jest rangershopowe, do sprzedania. Drugie zostawiam- pamiątkowe :D tzn robione. Ano dlatego uważam, że nie biegasz ze snajpą "od lat", że w trakcie takiego biegania wyrabiają się pewne hmm podejścia, opinie. Z czasem po prostu okazuje się, że w ersoftowym snajperstwie daleko ważniejsza od maskowania jest mobilność. Nie piszę też, że maskowanie jest nieważne. Trzeba się maskować, trzeba umieć się maskować. Ale do tego wystarczy trochę wprawy w wybieraniu stanowiska, roślinność, cienie, zagłębienia terenu, słońce z odpowiedniej strony, nie wybieranie miejsc które na pierwszy rzut oka wydają się idealne dla snajpera, pilnowanie tła i temu podobne bzdety. Ghille na tyle ogranicza mobilność i wygodę działania, że rezygnacja z niego jest najrozsądniejszym wyjściem. Kolejnym wyznacznikiem obycia snajperskiego jest zaprzestanie kalkowania i przenoszenia na siłę i sztucznie zasad snajperstwa z rzeczywistości- na pole airsoftowe czyli UDAWANEK. Pozbycie się dążenia do szopkarstwa, stylizacji, bycia pro uber komandosem jest podstawą do jako takiej skuteczności. Chyba, że mówimy o hobby które polega na zabawie w żołnierza a dla której ASG jest jedynie środkiem np rekonstrukcja, milsim. Dla mnie ASG jako ASG nie jest "kostiumem" do poczucia się wojakiem tylko celem samym w sobie: traf przeciwnika zanim on trafi Ciebie takimi metodami aby było to możliwie najbezpieczniejsze i najefektywniejsze dla celów jakie aktualnie mamy (jeśli jest to "jebanka" to celem jest trafienie większej ilości przeciwników niż druga strona, to też jest CEL). W kwestii lunet to się właśnie objawia: luneta od rumuna z bazaru za 100zł czyli zazwyczaj bazartasco 3-9x40 jest lunetą całkowicie wystarczającą do ersoftowego snajperstwa. Wieżyczki? Po co? Regulujesz przed strzelanką. Poprawki? Zmieniasz punkt celowania a nie kręcisz pokrętłami. Paralaksa? Nie żartujmy, do CZEGO ma służyć bo oceniać odległości w zakresie 0-100m to już sensowniej na oko niż chińskim pokrętłem w chińskim blogu (w którym nota bene cyferki na pokrętle paralaksy często mają się nijak do rzeczywistości). Link to post Share on other sites
DobryDobrodziej Posted November 14, 2012 Report Share Posted November 14, 2012 Mam wyrobione pewne zdanie i nawyki, inaczej byśmy nie pisali w taki sposób ;) Uwielbiam dobre maskowanie jako, że wolę przysiąść i poczekać, a jako cel przyjmuję z reguły konkretna osobę (widzę to po prostu inaczej niż Ty, kwestia osobista, a do tego faktycznie zasmakowałem w simowych grach), jednak mega fajne rzeczy piszesz i koledze, który założył temat na pewno się przydadzą i pozwolą zaoszczędzić trochę grosza :) Nie zgadzam się co do lunety (ale też ze względu na MOJE własne nawyki czy jakieś spostrzeżenia, nie ze względu na złośliwość czy coś), właśnie pół życia użytkuję optykę z kapturkami i nawet regulacja przed strzelanką bywa trudna, a i znacznie dłuższa, a tak to cyk, i dużo szybciej wszystko się robi. Dla mnie wieżyczki to wygoda i tyle, ale każdy dobiera optykę samodzielnie. Z paralaksą się zgadzam co pisałem w moim pierwszym poście. Ale czasem trafi się dobrze wyskalowana kopia, choć nadal samo regulowanie nie da nic pod względem poprawki strzeleckiej, a jedynie EWENTUALNY odczyt odległości (gdzieś widziałem kopie M3 ze skalą od 50 metrów, poprzez 75 i dalej). Link to post Share on other sites
Jezus996 Posted November 15, 2012 Author Report Share Posted November 15, 2012 Widzę że temacik się rozwija. A co do moich pytań i waszych propozycji i przemyśleń (jakkolwiek można to nazwać). Decyzja podjęta kupuję SR-25. I zastanawiam się nad kupnem lunety,dwójnogu oraz magazynka, Jeśli można to napiszcie mi co preferujecie dokupić. Link to post Share on other sites
durrr Posted November 15, 2012 Report Share Posted November 15, 2012 (edited) Z magazynkami może być ciężko do niej bo na chwile obecną z nowych dostępne są tylko hi-capy. No chyba że coś sie zmieniło od moich ostatnich poszukiwań :maniak_luzik: Edytka: Odpowiedzieli mi z Gunfire i nieoficjalnie jeszcze magi będą po nowym roku u nich dostępne. Edited November 15, 2012 by seba1b Link to post Share on other sites
DobryDobrodziej Posted November 17, 2012 Report Share Posted November 17, 2012 Luneta na początek może być właściwie dowolna, choć ja brałbym wspomniana kopie wojskowej lunety o oznaczeniu M3 (są na Taiwangunie za 264 zł, a ładne to i nawet nieźle przez chińczyków zrobione). Link : http://www.taiwangun.com/optyka/lunety/luneta_m3_3_5-10x40_z_podswietlanym_krzyzem_military_version_acm.html Co do dwójnogu, polecam wszelkiej maści Harrisy, ale możesz też zainwestować w inne twory (ja mam Voltor TangoDown na ten przykład i jest ok). Nie polecam za to żadnych wynalazków typu "chwyt taktyczny z dwójnogiem" itd., bo w wypadku snajpera się to nie sprawdza. Zwróć też uwagę na to, co napisał Dexter. Chcesz być snajperem airsoftowcem (luźniejsza zabawa) czy snajperem "simowym" (bardziej wymagająca zabawa) ? Link to post Share on other sites
Jezus996 Posted November 18, 2012 Author Report Share Posted November 18, 2012 (edited) Bardziej będę podchodził jako snajper który przez 30 min. czeka.Po drugie dzięki że napisałeś o tych wynalazkach co to służy jako chwyt taktyczny i dwójnóg bo zastanawiałem się nad jego kupnem. A co do lunety to zamontuje moją starą od wiatrówki tylko przerobie mocowanie. Z góry dzięki za porady. Edited November 18, 2012 by Jezus996 Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 Musisz chyba skonfrontować swoje oczekiwania wobec snajperstwa w ASG z rzeczywistością snajpera w ASG. Bo tutaj albo czekasz sobie p`oltorej godziny (i nikt Ci pod lufą nie przechodzi... pech :D) albo musisz sam aktywnie w pewnym zakresie łazić i szukać celów. Inaczej to się naczekasz a naczekasz. Musisz wpleść w to element mobilności. Link to post Share on other sites
DobryDobrodziej Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 To prawda. Maskowanie i mobilność trzeba umieć zrównoważyć, albo tak wybrać "środek ciężkości" aby tobie było dobrze. Miałem kilka razy wspomnianego przez Dexa pecha i to trochę psuje morale, notabene długo grałem z wyborówką nim zdecydowałem się na 100% (o ile da się to tak nazwać) snajperstwo i skumałem czego konkretnie od tego sportu chce. Sam ocenisz, ale to co kombinujesz wydaje się dobrym pomysłem na start :) Co do tego dwójnogu-rączki to chyba jedyny jaki według mnie ma sens to kopia FAB Defense, która ma regulowane długości nóg. Ale i tak wolał bym tradycyjny dwójnóg... Link to post Share on other sites
Jezus996 Posted November 19, 2012 Author Report Share Posted November 19, 2012 Dzięki za porady dotyczące taktyki gry na pewno wprowarze do rozgrywki jakąś mobilność ale najpierw musze nauczyć się kamuflować i poruszać w taki sposób by nie zostać zauważonym. Na początku pewnie będzie tak że przez 10 min. bętę zmieniał pozycję dlatego że nie mam do dyspozycji ogromnych terenów do snajpienia. Link to post Share on other sites
Jezus996 Posted November 19, 2012 Author Report Share Posted November 19, 2012 (edited) Jako że pytania na które nadal nie znam odpowiedzi a one były głównym tematem, więc post nadal aktualny tylko kierujmy się bardziej w stronę snajperek na sprężynę wiec czekam na odpowiedz na moje pytania dotyczące MB-08 i innych podobnych zabawek. Edited November 19, 2012 by Jezus996 Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 Ze stockiem za wiele nie zdziałasz, w zasadzie to nic nie zdziałasz. Na tuning szykuj od 2tys. w górę, w zależności o użytych części. MB-08 to te same bebechy co MB-01/05, http://forum.wmasg.pl/topic/40592-oficjalny-warrior-i-l96-well/ - ten temat jest odpowiedzią na wszelkie Twoje pytania. Inną opcją w kategorii sprężyn jest VSR-10 TM/ Bar 19 JG (ta sama konstrukcja, JG ma gorsze wykonanie). Temat o VSR-ce znajdziesz w dziale "Karabiny wyborowe" (ten sam dział, co podany wyżej topic o warriorze). Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 Widzisz w tym rzecz ,że nie jest to już dział "Szybkie pytania". Dział "Jak zacząć" przeznaczony jest dla początkujących maniaków airsoftu. Na forum istnieją tematy o replikach karabinów wyborowych. http://forum.wmasg.pl/forum/202-karabiny-wyborowe-opisy-i-tuning/ Tutaj masz cały dział. i gwarantuję ,że przy minimum zaangażowania znajdziesz odpowiedzi na dręczące Ciebie pytania. Link to post Share on other sites
Jezus996 Posted November 19, 2012 Author Report Share Posted November 19, 2012 Dobra więcej pytań nie mam. Zobaczę czy bardziej podejdzie mi SR25 czy może "atrapa" L96. Bo nie mam zamiaru przerabiać broni do do 600 fps i wydawać na tiuning 2k, optymalnie to do 510fps starczy. Temat uważam za zamknięty. Dzięki za rady i poświęcenie mi trochę czasu by przybliżyć mi "SNAJPEROWANIE" Link to post Share on other sites
Recommended Posts