DratwaJAV Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 Witajcie przyjaciele! Na moim krzywym ryju nosze kominiarke. Mialem dostac na urodzinki gogle, ale moj team leader zaproponowal mi okulary, ze wzgledu na parowanie. Ja sie boje o szpary, ale sobie pomyslalem "kurde przeciez ma kominiare, a zakladam ja wtedy kiedy ide na robote". Okulary zaloze na kominiare. Wydaje mi sie, ze kominiara powinna niwelowac szpary, bo moja kominiara jest gruba. Tylko czy tak bedzie no i co z parowaniem? Jeszcze nie wiem jakie wybiore okulary. Albo Bolle Viper albo ESS Ice (tyle ze te nie maja paska zeby przytrzymac okulary, aby nie spadaly. Prosze o pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 Parowanie będzie , nieważne jak dobre są okulary / antifog. Powietrze wydychane przez nos ( usta mniej wpływają) ucieka po kominiarce w górę, miedzy twarzą a okularami . Rozwiązaniem jest : - oddychanie przez usta jeśli masz otwór na usta. - cieńsza kominiarka aby powietrze przechodziło przez tkaninę zamiast uciekać szczeliną koło oczu. - zsunąć kominiarkę tak by odkrywała nos jeśli masz jeden otwór na oczy. Quote Link to post Share on other sites
sarnuch Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 Jak będziesz sapał w kominiarę to okulary też zaparują. ESSy fajne są. Quote Link to post Share on other sites
DratwaJAV Posted November 19, 2012 Author Report Share Posted November 19, 2012 Mam otwor na usta. Jeszcze mysle nad uvex i-vo, latwiej szybki dostac, ale gumke musze dokupic za 18 zlotych (dziwne) dzieki za odp o to mi chodzilo Quote Link to post Share on other sites
Stilgar Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 Hmm troche dziwna odpowiedź: Uvexy możesz odrazu z gumką kupić: http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=4306 Tylko po co uvexy, skoro masz aż 230zł na ESS ? :) Lans +100 i jeszcze pewniejsza ochrona twarzy Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 (edited) A po czo gumkę, zwłaszcza jeśli nosisz je z kominiarką? Aha, do i-vo jak chcesz gumkę to wiesz, u mnie w pasmanterii jest taka po 1,50zł/metr. Podasz dane na PW to Ci nawet wyślę. Edited November 19, 2012 by dexterkrak Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 Tylko po co uvexy, skoro masz aż 230zł na ESS ? :icon_smile: Lans +100 i jeszcze pewniejsza ochrona twarzy Lans na ESSy, które ma co druga osoba na byle jebance :) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 Druga połowa ma I-vo :D. Quote Link to post Share on other sites
DratwaJAV Posted November 19, 2012 Author Report Share Posted November 19, 2012 Ale jak sobie mysle, ze sie wizjer porysuje, a to kosztuje tyle to sie zniechcecam. Ta gumka jest solidna? Tam jest sama gumka czy sa zauszniki? Dexter boje sie ze mi spadna. Jak cos to napisze jak bede potrzebowal. Chwilowo mam gogle z castoramy. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 Ja mam i-vo z zausznikami i otworki na gumkę sobie zrobiłem ale nawet nie używam gumki. Więc tym bardziej jak zauszniczki będziesz miał pod kominiarą to nie ma prawa spaść. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 Jeśli to kominiarka z avatara to raczej będzie niewygodnie wciskać zauszniki w otwory . U mnie w zimowej grubej balaclavie 3 otworowej to nie wychodzi . Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 (edited) Ja noszę szalokominiarkę z odsłoniętym nosem, a okulary przed każdą strzelanką smaruję taktycznym Ludwikiem. Nic nie paruje Edited November 19, 2012 by Obi-Wan Quote Link to post Share on other sites
DratwaJAV Posted November 19, 2012 Author Report Share Posted November 19, 2012 Dylemat: okulary na kominiarce (gume must be) czy pod (niby ok, gumki nie potrzeba, ale na kominiarce lepiej) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 Wytnij se otworki przed uszami i wpuszczaj pod spód same zauszniczki... Albo ściągnij kominiarę. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 ESS ICE mają w komplecie pasek / gumke / nerdstrap. Przyczepia się go do zauszników. Wiem. Mam, używam codziennie. Po drugie zauszniki są do samodzielnego uformowania. Możesz je zostawić proste i nosić na kominiarce, z gumką. Po trzecie - jak Ci w tej kominiarce nie będzie wszystko parować jak głupie, to masz bracie rzadkiego fuksa ze swoim organizmem... Quote Link to post Share on other sites
DratwaJAV Posted November 19, 2012 Author Report Share Posted November 19, 2012 No jak na razie bylem na dwoch strzelankach i nie parowaly mi, moze tylko raz na dluzsza chwile. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 Korzystałem kiedyś z takiego rozwiązania: Cienka kominiarka i uvexy x-one. Nie miałem drastycznego problemu z parowaniem. Jednak nie wiem w jaki sposób kominiarka, nawet gruba ma powstrzymać kulkę. Jeżeli boisz się o swoją facjatę to zainwestuj w maskę typu Stalker i dobre gogle. Quote Link to post Share on other sites
DratwaJAV Posted November 19, 2012 Author Report Share Posted November 19, 2012 Dostalem od taty. Kominiarka jest ok, juz dostalem kilka kulek i troche szczypalo. Dziekuje za odpowiedzi. Pomysk ze stalkerem dobry. Quote Link to post Share on other sites
Stilgar Posted November 20, 2012 Report Share Posted November 20, 2012 Polece ci coś jeszcze :) Niedawno zakupiłem i się bardzo cieszę: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=50_181_182&products_id=5482&name=Condor_-_Szalokominiarka_-_Multi-Wrap_-_Czarny#!prettyPhoto Zakupiłem ostatnią sztukę, więc ten kolor niedostępny. Ta "szalokominiarka" jest zaje... :) Nic mi nie paruje NAWET gogle (co prawda psikałem anty fogiem, ale kiedy używałem arafatki/chusty to parowały jak jasna ...) :icon_exclaim: Jest bardzo cienka, ale jeśli chcesz ochrone TYLKO na dolną część twarzy + uszy to jest naprawdę niezła, jest troche luźna więc kulki czuć słabiej, ale czuć (co jest ważne), bo jak biegałem z arafatkątą na mnie krzyczeli, że dostałem po mordzie a nic nie czułem więc postanowiłem kupić coś innego :icon_lol: Zakup polecił mi również jeden z moderatorów, i mimo trochę dużej ceny wpisuje się to znakomicie, i dla mnie wygląda lepiej niż drut na buzi (czyt stalker) Quote Link to post Share on other sites
DratwaJAV Posted November 20, 2012 Author Report Share Posted November 20, 2012 Dzieki za propozycje. Jak bede mial wiecej pieniedzy to sie zastanowie nad zmiana, bo jak na razie moja jest ok. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts