Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Okulary i kominiarka

Recommended Posts

Witajcie przyjaciele!

Na moim krzywym ryju nosze kominiarke. Mialem dostac na urodzinki gogle, ale moj team leader zaproponowal mi okulary, ze wzgledu na parowanie. Ja sie boje o szpary, ale sobie pomyslalem "kurde przeciez ma kominiare, a zakladam ja wtedy kiedy ide na robote". Okulary zaloze na kominiare. Wydaje mi sie, ze kominiara powinna niwelowac szpary, bo moja kominiara jest gruba. Tylko czy tak bedzie no i co z parowaniem?

Jeszcze nie wiem jakie wybiore okulary. Albo Bolle Viper albo ESS Ice (tyle ze te nie maja paska zeby przytrzymac okulary, aby nie spadaly.

Prosze o pomoc.

Parowanie będzie , nieważne jak dobre są okulary / antifog. Powietrze wydychane przez nos ( usta mniej wpływają) ucieka po kominiarce w górę, miedzy twarzą a okularami .

Rozwiązaniem jest :

- oddychanie przez usta jeśli masz otwór na usta.

- cieńsza kominiarka aby powietrze przechodziło przez tkaninę zamiast uciekać szczeliną koło oczu.

- zsunąć kominiarkę tak by odkrywała nos jeśli masz jeden otwór na oczy.

ESS ICE mają w komplecie pasek / gumke / nerdstrap. Przyczepia się go do zauszników.

Wiem. Mam, używam codziennie.

Po drugie zauszniki są do samodzielnego uformowania. Możesz je zostawić proste i nosić na kominiarce, z gumką.

Po trzecie - jak Ci w tej kominiarce nie będzie wszystko parować jak głupie, to masz bracie rzadkiego fuksa ze swoim organizmem...

Korzystałem kiedyś z takiego rozwiązania: Cienka kominiarka i uvexy x-one. Nie miałem drastycznego problemu z parowaniem. Jednak nie wiem w jaki sposób kominiarka, nawet gruba ma powstrzymać kulkę. Jeżeli boisz się o swoją facjatę to zainwestuj w maskę typu Stalker i dobre gogle.

Polece ci coś jeszcze :) Niedawno zakupiłem i się bardzo cieszę:

http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=50_181_182&products_id=5482&name=Condor_-_Szalokominiarka_-_Multi-Wrap_-_Czarny#!prettyPhoto Zakupiłem ostatnią sztukę, więc ten kolor niedostępny.

Ta "szalokominiarka" jest zaje... :) Nic mi nie paruje NAWET gogle (co prawda psikałem anty fogiem, ale kiedy używałem arafatki/chusty to parowały jak jasna ...) :icon_exclaim: Jest bardzo cienka, ale jeśli chcesz ochrone TYLKO na dolną część twarzy + uszy to jest naprawdę niezła, jest troche luźna więc kulki czuć słabiej, ale czuć (co jest ważne), bo jak biegałem z arafatkątą na mnie krzyczeli, że dostałem po mordzie a nic nie czułem więc postanowiłem kupić coś innego :icon_lol: Zakup polecił mi również jeden z moderatorów, i mimo trochę dużej ceny wpisuje się to znakomicie, i dla mnie wygląda lepiej niż drut na buzi (czyt stalker)