Loosiu Posted May 12, 2005 Report Share Posted May 12, 2005 Witam ! Mam takie pytanie techniczne. Czy repliki gazowe - zwłaszcza automaty strzelają z zamkniętej komory nabojowej. Czyli tak ja w sprężynie - kulka wsuwana w lufę i dopiero strzał? Jak jest realizowane przeładowanie w replikach MAC 10 czy UZI? Czy tam jest rodzaj zamka swobodnego? Pozdrawiam, Loosiu Link to post Share on other sites
NFZ_Mazikos Posted May 12, 2005 Report Share Posted May 12, 2005 Jak pamiętam to w mac'u kulka siedzi już na swoim miejscu, tak że gdy naciskamy spust kulka jest już w komorze. I znów o ile pamiętam to strzela z otwartej komory :wink: Link to post Share on other sites
gribshift Posted May 12, 2005 Report Share Posted May 12, 2005 Ja się wypowiem na temat Ingrama. W gotowości do strzału, zamek jest otwarty, a kulka jest w magu. Gdy pociągam za spust, zamek idzie do przodu, wpycha kulkę do lufy (jak się kto uprze, to nazwie to komorą nabojową), uwalnia gaz i pada strzał. Słowem działa jak wersja ostra (z wyjątkiem gazu :) ). Co do UZI nie będę się wypowiadał, ale raczej z zamkniętego. Link to post Share on other sites
Pikace Posted May 12, 2005 Report Share Posted May 12, 2005 Mini UZI strzela z zamka zamknietego. Link to post Share on other sites
Lizard Posted May 13, 2005 Report Share Posted May 13, 2005 Glock 17 tez z zamknietej. Kulka siedzi w lufie a nacisniecie spustu powoduje wyzwolenie gazu z maga i cofniecie sie zamka ktory laduje nastepna kulke. W sumie z gazowek ktorymi sie bawilem to tylko M10/11 strzela z otwartej komory, nie wiem w sumie czemu (prostota konstrukcji?). Link to post Share on other sites
Ritter Posted May 13, 2005 Report Share Posted May 13, 2005 Ja tak nie bardzo jestem przekonany do tego co piszecie... Jeżeli weźmie się pod uwagę, co oznacza strzał z zamkniętego zamka w broni palnej i jeżeli tak mamy właśnie rozumieć to również w replikach gazowych z BB, to jak dla mnie one wszystkie strzelają z otwartego zamka... Chyba że ktoś pokaże mi replikę z systemem ryglowania zamka na czas strzału... :roll: Od biedy tłoczek cofający się w momencie strzału w systemie BB (mówię na podstawie mojej beretki z TM) można uznać za system ryglujący... Mniej więcej jak rolki w rodzinie "ostrych" MP5. Ale to chyba dość naciągane? - Link to post Share on other sites
Zachar Posted May 13, 2005 Report Share Posted May 13, 2005 Z otwartego zamka strzela większość KM'ów (cykl zaczyna się i kończy na otwartym zamku. Podobno daje to lepsze chłodzenie lufy między seriami. Prczynajmniej tak czytałem :wink: ). W aegu (mp5 sd5 ics ) dysza była zawsze w tylnej pozycji i dopiero przy naciśnięcu spustu dysza popychała kulkę do komory HU, zwolnienie tłoka i strzał. Ale może już nie pamiętam jak to było ? :wink: U kolegi w M11 podpatrzyłem, że osłona zamka jest cały czas odsłonięta, więc widać co się tam dzieje, ale przy ROF 1200 ciężko powiedzieć jak to dokładnie wygląda :wink: Link to post Share on other sites
Pikace Posted May 13, 2005 Report Share Posted May 13, 2005 Jeżeli weźmie się pod uwagę, co oznacza strzał z zamkniętego zamka w broni palnej i jeżeli tak mamy właśnie rozumieć to również w replikach gazowych z BB, to jak dla mnie one wszystkie strzelają z otwartego zamka... Chyba że ktoś pokaże mi replikę z systemem ryglowania zamka na czas strzału... Ritter, a co ma do tego system ryglowania zamka??? Przy zamku swobodnym, w pistoletach maszynowych, w ogole czegos takiego nie ma, hehe! Przy strzelaniu z otwartego zamka, odciaga sie zamek i po nacisnieciu spustu dopiero jest ladowany naboj i odpalany. Przy zamku zamknietym, naboj musi byc wprowadzony do komory nabojowej i nacisniecie spustu powoduje zwolnienie iglicy i odpalenie naboju. Biorac to pod uwage, to wszystkie pistolety strzelaja z zamka zamknietego! Tak samo jak repliki gazowe pistoletow - z tym ze zamiast zbicia splonki jest tu wypuszczenie porcji gazu. W broni krotkiej zamek pozostaje otwarty dopiero po wystrzeleniu ostatniej kulki... :P Z otwartego zamka strzela za to wiekszosc PM-ow, bo jest to chyba najprotszy z mozliwych mechanizmow broni maszynowej. Link to post Share on other sites
gribshift Posted May 13, 2005 Report Share Posted May 13, 2005 Z otwartego zamka strzela za to wiekszosc PM-ow, bo jest to chyba najprotszy z mozliwych mechanizmow broni maszynowej. Tera nowoczesne strzelają już tylko z zamkniętego. A strzelanie z zamka otwartego w gaziakach można wyjaśnić najprościej tak, że w gotowości do strzału kulki nie ma w lufie. Jest w magu. Link to post Share on other sites
Loosiu Posted May 13, 2005 Author Report Share Posted May 13, 2005 No to jeszcze jedno pytanie. Czy cykl przeładownia - odrzut zamka wywołany jest ciśnieniem gazu w lufie, czy jest jakiś dodatkowy tłok - tak jak w karabinach szturmowych (większości z nich). Więc wygąda na to, że w pistoletach albo zamek jest bardzo lekki, albo spęzyna "powrotna" mięciutka. Link to post Share on other sites
Pikace Posted May 13, 2005 Report Share Posted May 13, 2005 Cisnienie gazu w lufie jest tylko do wystrzelenia kulki, a ruch zamka, popularnie zwany "Blow Backiem" jest emulowany dodatkowa porcja gazu. To zasada, bo jak to konkretnie wyglada mechanicznie w gaziakach to nie wiem. Link to post Share on other sites
Ritter Posted May 13, 2005 Report Share Posted May 13, 2005 Aj waj racja! :) Pokręciłem zamek otwarty ze swobodnym. Pisałem przed pierwszą poranną kawą... :roll: Moja beretka strzela oczywiście z zamka zamkniętego, ale jest on swobodny (w przeciwieństwie do oryginału). I tak zapewne jest w większości gaziaków od czasu gdy bodaj WA wprowadziło pierwszą beretkę ASG z systemem blow-back. Za odrzut zamka odpowiada tłoczek, ale nie tak "jak w karabinkach szturmowych". Po pierwsze nawet w rzeczywistości niewiele pistoletów wykorzystuje układ gazowy do odrzutu zamka. A układ z tłokiem to chyba konkretnie jeden - DE. Ale głowy teraz nie dam, nie jestem REMOV :wink: W naszych zabawkach musiałby chyba iść cały magazynek na jeden strzał przy takim rozwiązaniu... A więc faktycznie jest tłoczek. Znajduje się on bezpośrednio w układzie podającym gaz na kulkę. Dokładnie na przeciw kulki, po drugiej stronie otworu doprowadzającego gaz z magazynka. Wykonuje ruch przeciwny do ruchu wystrzeliwanej kulki. Początkowy ruch tłoka powoduje opóźnienie cofania się zamka. Sam zamek jest odpychany do tyłu dopiero gdy tłok odsunie się do oporu w tył w swojej obudowie (cylindrze). Przez co ruch zamka nie następuje natychmiast po wypuszczeniu gazu, tylko gdy kulka jest już w ruchu (opuszcza lufę?). Jak widać spora część gazu z jednorazowo uwalnianej porcji idzie w gwizdek, czyli przesuwa za pośrednictwem układu z tłokiem cały zamek w tył. Stąd oczywista, większa "gazożerność" modeli z blow-back'iem. - Link to post Share on other sites
Loosiu Posted May 13, 2005 Author Report Share Posted May 13, 2005 Dziękuje za rzeczową odpowiedź. I dokładnu opis. A układ z tłokiem to chyba konkretnie jeden - DE. Ale głowy teraz nie dam, nie jestem REMOV :wink: H&K P7 wykożystuje tłok gazowy do opóźnienia otwarcia zamka swobodnego. Podaje za "Broń Strzelecka" I.V. Hogg, Bellona 1998 Link to post Share on other sites
Ritter Posted May 15, 2005 Report Share Posted May 15, 2005 Wiem o tym "dziwacznym" H&K, ale tylko DE działa (o ile pamięć mnie nie myli) jak "klasyczne" karabinki szturmowe, czyli że to energia gazów cofa zamek (nie jest on swobodny). No mniejsza z tym, nie jestem specem od broni palnej i pewnie nawet wśród karabinków znajdą się jakieś dziwadła, o których nie wiem, działające "nieklasycznie". W każdym bądź razie w gazowcach ASG żadne takie systemy racji bytu nie mają, "gazożerność" była by wtedy kosmiczna. - Link to post Share on other sites
gribshift Posted May 16, 2005 Report Share Posted May 16, 2005 Skoro już o tym mowa, to mam dwa pytania: 1. Czy w broni krótkiej strzelającej seriami (G18c, G23f) zamek odskakuje po każdym strzale, czy jest jakieś uproszczenie? (może pytanie głupie, ale dla mnie to tak oczywiste nie jest) 2. Odnośnie "seryjnej" Beretty: czy kurek wali przy każdym strzale? No i oczywiście jej pyt.1 też się tyczy. Link to post Share on other sites
Recommended Posts