Crassus Posted December 10, 2012 Report Share Posted December 10, 2012 (edited) To pomaranczowe cos jest ladniejsze od Boyia? Ale masz nedzny gust :icon_smile: Drewna w Boyi'ach powoli stają sie podobne do tych najladniejszych - od VFC. Kolor opisywanych przez Ciebie okładzin pasuje do znalowych Boyi, nie do Cymy :icon_wink:. Drewno w Bojcach poprawiło się dopiero w wersjach SW, a i tak odstaje na niekorzyść przy porównaniu Cyma/Boyi. @afrowawa: A czemu miałyby nie podejść? Przecież kałasznikow ma dwoje uszu do zawieszenia. Inną sprawą może być wygoda użytkwania takiej konfiguracji, ale tu już się nie wypowiem, bo sam latam z jednopunktowym paskiem WP za dychę. Taiwangun nie ma w ofercie dobrych gumek hop-up, najlepiej będzie zamówić systemę energy albo zieloną G&G z jakiegoś innego sklepu i wymienić ją we własnym zakresie (jeśli masz jakiegoś kolegę obeznanego w rozkładaniu replik, to zrób to z nim; wymiana gumki HU nie jest rzeczą trudną, myślę że po pierwszej wymianie pod okiem bardziej doświadczonego kolegi nauczysz się to robić samemu). Edited December 10, 2012 by Crassus Link to post Share on other sites
Kiekos Posted December 10, 2012 Report Share Posted December 10, 2012 (edited) @Wiśnia, mi się bardziej podoba takie 'surowe' drewno w cymach niż to zalane bejcą o kolorze pomarańczowego plastiku :icon_razz2: Przykład: http://www.taiwangun...-wood-boyi.html http://www.taiwangun.../cm-048-cm.html Widać, że to sklejka i bliżej temu do oryginału ^^ Co do zawieszenia - polecam oryginalne, a dostaniesz takie za tyle samo co większość innych. Tego chyba żaden imperialistyczny wynalazek nie zastąpi :icon_biggrin: Edited December 10, 2012 by Kiekos Link to post Share on other sites
Wiśnia Posted December 10, 2012 Report Share Posted December 10, 2012 (edited) Kiekos, wiadomo, ze te stare Boyi'e mialy beznadziejne drewna. Sam takiego kupilem i musialem wymienic na ladniejsze :icon_wink: A piszac wczesniejszy post mialem na mysli najnowsze serie Boyi'a. afrowawa, tak to jest zawieszenie dodawane do repliki. Ale kupisz to, co Ci pasuje. Moj kolega lata z emko-kałachem i ma 2-punktowe. Jemu pasuje, jego sprawa :icon_smile: Bierz RK-06 i problem kolby znika. Edited December 10, 2012 by Wiśnia Link to post Share on other sites
afrowawa Posted December 10, 2012 Author Report Share Posted December 10, 2012 (edited) cm.048 raczej odpada bo nie mam tyle kasy :icon_razz: nowe boyie macie na myśli RK-03W od krakmanów czy wersję SW? @afrowawa: A czemu miałyby nie podejść? Przecież kałasznikow ma dwoje uszu do zawieszenia. Inną sprawą może być wygoda użytkwania takiej konfiguracji, ale tu już się nie wypowiem, bo sam latam z jednopunktowym paskiem WP za dychę. To ja już nie ogarniam :icon_biggrin: Miałem kiedyś G36c na jednopuntkowym zawieszeniu (pas przez ramię wpięty klamerką do cycka przy kolbie) Myślałem, że 1 pkt mocujemy do jednego zaczepu w gnacie, 2 pkt do dwu zaczepów a 3 pkt do...trzech :icon_biggrin: Z racji, że do M4 są 3 pkt. zawiasy i emka ma właśnie trzy zaczepy, ale chyba...jednak się mylę :icon_biggrin: Edited December 10, 2012 by afrowawa Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted December 10, 2012 Report Share Posted December 10, 2012 Tak, mylisz sie, 3 punktowe zawieszenie polega na tym, iz w pasku sa dwie klamry do zawieszenia i jak sie nie myle 3 (u mnie w M-ce) przekladnie (laczniki ?), a dwupunktowe to raczej same zawieszenie z dwoma zaczepami, ale moge sie mylic. Link to post Share on other sites
Crassus Posted December 10, 2012 Report Share Posted December 10, 2012 (edited) Trzypunktowe zawieszenie można zamontować na każdej replice, która ma dwoje uszu zawieszenia (na przykład przedni punkt zaczepienia i przelotkę z tyłu). Podobno takie zawieszenie sprawdza się w przypadku AK, ale sam nigdy się z nim nie bawiłem, więc nic pewnego nie wiem. Edit: afrowawa, na twoim miejscu poczekałbym cierpliwie na wersje RK-03/06 SW od Boyi, ewentualnie jeśli koniecznie chcesz kupić replikę "na już, na teraz!" to RK-10S. Cyma robi bardzo udane i niezawodne kałaszki, ale ostatnie podwyżki cen sprawiły, że nie jest najbardziej opłacalna. Edited December 10, 2012 by Crassus Link to post Share on other sites
afrowawa Posted December 11, 2012 Author Report Share Posted December 11, 2012 Jak na razie na maila odpowiedzieli mi z gunfire, że sami nie wiedzą co i jak, jak by mieli jakieś info to by na stronie napisali kiedy będzie dostawa SW... Banzaj czy jak mu tam milczy, krakmani też nie napisali czy planują mieć wersje SW w ofercie (bo kiedyś chyba mieli). Generalnie jak się okaże, że nie prędko ma być jakaś "dostawa" (u krakmana) to mam do wyboru: 1. Wypożyczać replikę (u nas na wawie jest taka możliwość ale to koszt 50 zł za 3 h więc raczej średnio się opłaca) 2. Kupić "na tymczasem" pompkę AGM 3. Kupić RK-03/06 ew. RK-10S Chyba mimo wszystko najrozsądniejsza będzie opcja nr. 3 :) I tu chyba jednak zdecyduję się na RK-03 zamiast 10S, bo jednak szkieletowa kolba wydaje mi się wygodniejsza (np. jak kiedyś zdecyduję się np. na kolimator czy inne ustrojstwo) no i 80 zł tańszy więc zostaje kasa np. na szynę montażową i dodatkowe kulki :P A chyba mimo, że znalowy to aż tak się nie sypie? :) Link to post Share on other sites
Crassus Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Moje zdanie już poznałeś, ja bym ZnAl-owego nie kupował. Uważam, że jest to nieopłacalne. Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Teraz sam sobie odpowiedz czy chcesz miec wersje SW czy chociaz S czy po prostu poszukujesz elektryka :P Jak SW/S to bierz AGMa i sobie polataj - bdz mial tania i dobra replike awaryjna jak cos. Jak elektryk ogolem to bierzesz RKacza i w droge xD Link to post Share on other sites
afrowawa Posted December 11, 2012 Author Report Share Posted December 11, 2012 Teraz sam sobie odpowiedz czy chcesz miec wersje SW czy chociaz S czy po prostu poszukujesz elektryka :icon_razz: Jak SW/S to bierz AGMa i sobie polataj - bdz mial tania i dobra replike awaryjna jak cos. Jak elektryk ogolem to bierzesz RKacza i w droge xD Ale (chyba, że się mylę) RK-03 jest w wersji albo W albo SW, nie ma samej S :icon_mrgreen: Bo wood, przecież oznacza drewno, dlatego tutaj nie kumam czemu AKMS jest "tylko S a nie SW" :icon_lol: Moje zdanie już poznałeś, ja bym ZnAl-owego nie kupował. Uważam, że jest to nieopłacalne. To cymka chyba jest tym bardziej nie opłacalna bo też jest w większości znalowa :icon_razz2: Link to post Share on other sites
Crassus Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 (edited) Stare (znalowe) Boyi a Cyma w wersji 0.4(...) to jak ziemia a niebo. Zupełnie różne spasowanie i jakość części zewnętrznych i wewnętrznych. Potencjał tuningowy gearboxa i jego ogólna wytrzymałość też na korzyść Cymy. Z tym że na przestrzeni 2 lat cena Cymek skoczyła o jakieś 100 zł (jeśli nie więcej), przez co stalowe wersje Boyi, który w tak zwanym międzyczasie podobno poprawił jakość, stały się bardziej opłacalne od Cym. Nie mam pojęcia czy z poprawą jakości wersji SW poszła również poprawa znalówek i czy sklep sprzeda ci kałaszka sprzed 2 lat czy sprzed 2 miesięcy. O Cymie w wersji 0.4(...) złego słowa nie powiem, poza mało istotnymi usterkami zewnętrznymi (luźna szczerbina, drobne problemy z zatrzaskiem kolby od AKMS) wszystko działa bez zarzutu od 2,5 roku (fakt że nie była zbyt mocno tyrana). Edited December 11, 2012 by Crassus Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 (edited) Przepraszam za pomylke z tym S, widocznie gdzies mi sie przewidzialo :P A co do tego czy dostanesz Bojke sprzed 2 lat/miesiecy zawsze mozesz taiwanczykow czy gunfireow podpytac malym mailem, moze odpowiedza :D EDIT: literowka Edited December 11, 2012 by dr Ziolo Link to post Share on other sites
-K2- Posted December 12, 2012 Report Share Posted December 12, 2012 1. Wypożyczać replikę (u nas na wawie jest taka możliwość ale to koszt 50 zł za 3 h więc raczej średnio się opłaca) 2. Kupić "na tymczasem" pompkę AGM 3. Kupić RK-03/06 ew. RK-10S Jeśli mogę Ci coś zasugerować, to proponuję, żebyś wytrzymał ciśnienie. Masz pieniązki i nie musisz ich wydać już teraz (bo mama każe mi buty i czapkę na zimę za to kupić)? Nic Cię nie ciśnie z zakpuami? Tak? To wstrzymaj się do nowego roku. Sytuacja się wyklaruje, być może pojawią się jakies konkretne informacje, co do kolejnych dostaw. Jest też wielce prawdopodobne, że jak w latach poprzednich pojawią się przeceny i promocje. Być może wstrzymanie się od zakupów na ten jeden - dwa miesiące, pozwolą Ci zaoszczędzić nawet kilkaset złotych. Do tego czasu zakup pompki z AGM będzie najbardziej rozsądnym rozwiązaniem. Link to post Share on other sites
afrowawa Posted December 12, 2012 Author Report Share Posted December 12, 2012 Dzwoniłem dzisiaj do krakmanów, eRKacze podobno mają kilka miesięcy (ok. 2-3 wg. sprzedawcy). Więc nie wiem czy nowa seria? Nie mają pojęcia kiedy będą stalowce. Chyba jednak teraz zdecyduję się na zakup (bo co prawda mogę biegać z pompką ale w starciu z elektrykami w hali będę miał małe szanse) RK-03/02/06. Biorę co prawda jeszcze tego 10S ale ta AKMSowa kolba mnie odrzuca, podejrzewam, że wygodna to ona nie będzie :) Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted December 12, 2012 Report Share Posted December 12, 2012 Usłyszałeś rady. Decyzja należy do Ciebie :icon_wink: Link to post Share on other sites
afrowawa Posted December 12, 2012 Author Report Share Posted December 12, 2012 Dobra jeszcze pytanie na zakończenie :) RK-06 ma "cycek zaczepu paska" na kolbie drewnianej z lewej strony RK-03 ma ten "cycek" przed kolbą po prawej stronie Czy, któreś rozwiązanie ma przewagę pod względem wygody? Bo podejrzewam, że rozwiązanie w RK-03 może nie być wygodne dla praworęcznego :) Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 Moze byc niewygodne, ale nie musi, ze wzgledu na to, ze kolba jest skladana, a bez kolby od "cycusia" do strzelca jest dosc mala odleglosc (poza tym pasek chyba jest do przenoszenia, a nie strzelania z niego :D suchar). Takze... bierz to, co lubisz :) Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 Jak już bym brał RK, to tylko w wersji S/SW, mimo, że "normalne" wersje też złe nie są. Link to post Share on other sites
afrowawa Posted December 13, 2012 Author Report Share Posted December 13, 2012 Dobra, jednak przemyślałem rady kolegi K272 i postanowiłem poczekać, pompka AGM w drodze a kasa odłożona, Poczekam do połowy/końca stycznia i może będzie jakaś promocja poświąteczna na stalowe kałachy :) A jak nie będzie to zamiast kupować kałasza za 670 zł dołożę 280 i kupię emkę I klasy :) http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_45&products_id=10625&name=ARES_-_M4A1_-_Non-contact_Firing_Control_System_-_AR-009E Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 I bardzo dobrze :) Ale pamietaj, ze do tego Aresa musisz jeszcze dokupic dobra batke i jakas ladowarke (najlepiej mikroprocesorowa ;) ) Aresa tez ostatnio UMP widzialem - promocja w specu (600... pare) kliknij tylko na ta czerwona metke na gorze w specu. Link to post Share on other sites
afrowawa Posted December 14, 2012 Author Report Share Posted December 14, 2012 Ładowarkę mikro akurat mam (ładowarek z zestawów nigdy nie używam, baterie w chińczykach owszem). Generalnie po świętach zazwyczaj są ostre promocje jak im towar nie zejdzie:) Wtedy albo wezmę stalowego kałacha od Boya (bo więcej jak 700 za chińczyka nie dam, a szkoda mi dopłacać 2 x tyle za VFC skoro GB v.3 w chinolach jest si) albo dołożę kasiorę i kupię emkę I klasy w granicach 1 tys. PLN :) To UMP jest fajne ale dostępność magów zapasowych i ich ceny niekoniecznie, poza tym PMa (mp5 049 EBB cymy) dopiero sprzedałem bo zachciało mi się "szturmówki". Z drugiej strony kupować chińskiego AKMSa (choć ze stali) gdy w promocji można w tej samej cenie nabyć japońca I klasy w postaci UMP Aresa, no nie wiem :icon_razz2: Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 Znalazłem jeszcze dwie 1. klasy repliki po promocji ;) http://taktyczny.com/repliki-asg/karabiny-szturmowe/karabin-szturmowy-sas-m-7-arsenal-aeg-slv-classic.html http://taktyczny.com/repliki-asg/karabiny-szturmowe/karabin-szturmowy-slr105-arsenal-aeg-pl-tactical.html Link to post Share on other sites
afrowawa Posted December 15, 2012 Author Report Share Posted December 15, 2012 Akurat te CA nie wiem czy są warte uwagi mimo niskiej ceny :) Niby 100 zł tańsze od RK-10S boya, ale..słyszałem, że CA ma lipne bebechy teraz (to już nie to co kiedyś 5-6 lat temu, przeczytałem temat na forum o tej replice CA i "dupy nie urywa") mała energię wylotową i jest ze znalu, pewnie kolba nie wytrzyma tyle co stalowa w bojaczu :) Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted December 15, 2012 Report Share Posted December 15, 2012 Moim zdaniem AK CA to słabiutka replika. Na zewnątrz gorzej wypada od BOJCA. Jakie bebechy, nie mogę powiedzieć. Link to post Share on other sites
afrowawa Posted December 15, 2012 Author Report Share Posted December 15, 2012 Bebechy pewnie też nie za dobre skoro GB generuje energię rzędu 310 fps (pewnie przy wymianie springa połowa rzeczy do wymiany) no i to jest chyba ta edycja SportLine. Kolega miał jakieś 4 lata temu SCARa CA (żadne sportline tylko wersja "dorosła") I nie dość, że miała osiągi takie same lub słabsze od chińczyków to po tygodniu...spalił się silnik :icon_razz: Link to post Share on other sites
Recommended Posts