Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

M16 nie strzela pojedyńczym

Recommended Posts

Witam jestem posiadaczem m16a3 AGM i replika od pewnego czasu nie strzela ogniem pojedyńczym więc wymieniłem okablowanie przerywacz ognia pojedyńczego ale od serwisanta dowiedziałem sie że problem tkwi w jednym z bolców szkieletu i tutaj pojawia sie moje pytanie czy mogę to jakoś naprawić czy musze kupować nowy szkielet?

Jedyny bolec, który mógłby mieć jakikolwiek wpływ na kostkę stykową, to ten ograniczający cofnięcie styku spustu. Ale nie wydaje mi się, aby powodowało to problemy z działaniem przerywacza, a raczej blokowało pracę całej kostki. Najprawdopodobniej może chodzić o wytarty właśnie element kostki stykowej współpracujący z przerywaczem, wtedy nie będzie on odciągał styku.

Nic nie pisałeś, że masz nową kostkę stykową. Problem z ogniem ciągłym w trybie ognia pojedyńczego zawsze związany jest z przerywaczem ognia. Najczęstsze problemy to:

zgubiona sprężynka przerywacza,

zacinający się przerywacz,

uszkodzona ruchoma część kostki stykowej,

rzadziej:

pęknięty/uszkodzony przerywacz.

Nie jest możliwym uszkodzenie przy użytkowaniu jakiegokolwiek elementu wewnętrznego metalowego szkieletu gearboxa, na który nie działają siły powodowane ruchem tłoka i zębatek. Więc ewentualne pęknięcie jakiegoś fragmentu odlewu, stabilizującego kostkę może być spowodowane tylko nieuważnym siłowym montażem. Mimo to, takie uszkodzenie nie powinno mieć wpływu na działanie przerywacza.

Jeśli jakimś cudem uszkodzi się wypust ograniczający wysunięcie styku, to taki styk albo zakleszczy się ze spustem, albo zatrzyma na nim, ale przy naciśnięciu spustu i tak przerywacz podniesie kostkę i ją cofnie, niemożliwe potem mogło by być ewentualnie oddanie następnego strzału. Uszkodzenie tego małego kołeczka stabilizującego kostkę w górnej części mogło by mieć znaczenie, jeśli kostka nie zapierała by się o przednią ściankę GB, Ale nawet wtedy skutkowało by to natychmiastowym cofnięciem kostki, bo zwyczajnie spadałaby ze spustu.

Napisz proszę jaki to "serwis" Ci tą replikę składał.

O tak mi się jeszcze przypomniało... a mistrzowie przykręcili, Ci tą kostkę w ogóle?

Edited by mikunda

Replike składałem sam tylko w serwisie w opolu powiedzieli że to może być to repliki nie wiedzieli ale pan powiedział że to standardowe w v2 i mi zasugerował. Teraz zauwarzyłem że ta śrubka trzymająca kostkę jest luźna i nie da rady jej dokręcić czy to może być to? jeśli jak to przykleję tą śrubkę do szkieletu i powinno być ok?

• 2 years later...

Witam, mam problem. Nie znam się dobrze na replikach asg, jednak bardzo lubie ten sport. Jestem posiadaczem repliki M16A4 RIS BI-5581M, jednak pojawił się problem. Gdy wczoraj strzelałem nagle kulki przestały wylatywać,wyjąłem magazynek spojrzałem na otwór i naciskając spust w ,,otworze na kulki,, poruszał się metalowy dzyndzel mający jak podejrzewam popychać kulki w głąb repliki, gdy są w średku w punkcie gdzie rekuluje się hop up widzę jak porusza się gumka(lub inny element) ale kulki nie wylatują, co jakiś strzał po prostu 1 lub 2 wylatują z zerową siłą.

Proszę o pomoc, pozdrawiam

• 5 months later...