Yahalom Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 ... czyli francuskie 'dowództwo operacji specjalnych', skupiające w swoich strukturach jednostki specjalne wywodzące się z wojsk lądowych, marynarki i sił powietrznych, tj: Composante Spéciale de l'Armée de Terre : la Brigade des forces spéciales terre (BFST) składająca się z : le 1er régiment de parachutistes d'infanterie de marine (1er RPIMa) le 13e régiment de dragons parachutistes (13e RDP) le 4e régiment d'hélicoptères des forces spéciales (4e RHFS) Composante Spéciale de la Marine nationale : le Commando Hubert le Commando Jaubert le Commando Trepel le Commando de Penfentenyo le Commando de Montfort le Commando Kieffer SVNC Escouade de contre-terrorisme et de libération d'otages (ECTLO) Composante Spéciale de l'Armée de l'Air : Jednostki podlegające Biurze Powietrznych Operacji Specjalnych (Bureau des Forces Spéciales Air - BFS) de la Brigade Aérienne des Forces de Sécurité et d'Intervention (BAFSI) Armée de l'air : le commando parachutiste de l'Air n°10 (CPA 10) l'escadron 3/61 Poitou l'escadrille spéciale d'hélicoptères (ESH), sur EC-725, colocalisée à Pau avec le 4e RHFS de la BFST. Pytanie brzmi, czy ktokolwiek interesuje się francuskimi specjalsami? :icon_smile: Temat wydaje mi się osobiście ciekawy, choć nie wszystko udało mi się 'opanować' :icon_smile: Przykładowe zdjęcia: 1 RPIMa 13 RDP Commando Kieffer CPA 10 Uzbrojenie i wyposażenie: Znalazłem taką tabelkę, mocno ułatwia temat, choć nie jest mocno aktualna :icon_wink: MSA APH to taki a'la MICH TC3001 z paroma innymi szczegółami :icon_wink: Chociaż zdaje mi się, że 3001 też się przewijają na fotkach. KFS natomiast to niejako hełm PASGT + najczęściej wizjer balistyczny :icon_smile: Obecnie na fotkach dużo widać ciuchów (szczególnie gór - Combat Shirty) NFM, do CPA trafiły ponoć LBT 6094 (lub coś odszytego na ich wzór) :icon_smile: Prócz tego oczywiście ciuchy i sprzęt Arktisa, którego fanty jeszcze parę lat temu były praktycznie na każdej fotografii przedstawiającej francuskie wojsko (no i LE). To tyle na razie z mojej strony :icon_smile: Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted December 25, 2013 Author Report Share Posted December 25, 2013 Panowie z GCP 3e RPiMa: Quote Link to post Share on other sites
Moris Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 APH jest standardowym hełmem KSK. Dodatkowo większość z nich wymienia zawieszkę na Ops Core'ową. To taki pośrednik między 3002 a 3001. Bardzo podobny do 3001 ale ma takie zupełnie malutkie nauszniki. I chyba tył ma bardziej podcięty (szczerze, nie wgłębiałem się w to zbytnio). Zupełnie nie wiem jaki jest sens powstania tego modelu, aczkolwiek skoro go używają, to może ma jakieś swoje zalety. Jeśli dobrze widzę to używają też Lucie oraz montaży Thalesa. Zupełnie podobne do tych niemieckich, różnią się chyba tylko przednim zaczepem (nie wiem jak to się nazywa, w BW nosi to nazwę KRALLE). http://imageshack.us/a/img255/1466/vlcsnap2013012210h06m39.png To jest CS od NFM? Podoba mi się to, że używają "leśnego" kamuflażu nawet na operacjach pustynnych. Quote Link to post Share on other sites
szymon3261 Posted December 19, 2014 Report Share Posted December 19, 2014 Wiecie może czy Legia Cudzoziemska jest włączona po części do COS? W końcu 2REP posiada 3 sekcje GCP. Quote Link to post Share on other sites
Fabson93 Posted June 14, 2017 Report Share Posted June 14, 2017 orientuję się kto, jakiego szpeju używa CPA 10 ? CIRASY eagle Industries widziałem ,podobno PC EI z cumerbandami. A jakieś inne firmy są w użyciu? Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted June 14, 2017 Report Share Posted June 14, 2017 Zapewne Surrendeur Industries :D Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted June 15, 2017 Author Report Share Posted June 15, 2017 NFM się często przewija. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 2, 2017 Author Report Share Posted September 2, 2017 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts