historian1970 Posted March 2, 2013 Report Share Posted March 2, 2013 (edited) a co do brytyjskich żołnierzy pod Arnhem w samych battledresach - to jak pamiętam byli pilotami szybowców - tworzyli swoją własną jednostkę, która wchodziła po lądowaniu do walki. U Amerykanów było inaczej - piloci szybowców to cywile? personel airforce? pałętali się bezuzytecznie i czekali na transport na tyły Poruszyles ciekawy temat. Dwa spojrzenia na ten sam problem wykorzystania pilotow szybowcowych po wyladowaniu. Brytole stawiali na zwiekszenie w znaczny sposob sily jednostki powietrzno-desantowej ale w ten sposob przyczyniali sie do szybszej utraty wyszkolonych pilotow potrzebnych w nastepnych akcjach. Amerykanie woleli te zywa substancje zachowac, nie narazajac jej na utrate zycia lub kalectwo w walce naziemnej. Ktore rozwiazanie lepsze? Chyba jednak brytyjskie, taka dobrze wyszkolona jednostka i to nie mala (a piloci brytyjscy byli swietnie wyszkolonymi piechurami i bili sie dobrze) mogla byc czasem jezyczkiem u wagi i przechylic szale zwyciestwa. Edited March 2, 2013 by historian1970 Quote Link to post Share on other sites
Nurglitch Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 Zaczęło się od tego ze powiedziałem ze nie będzie błędem jak kolega będzie biegał w samym BD jako spadak, na początku. I ze posiadając BD może robić praktycznie wszystko tak jak wspomniał również Domin007, kwestia nakryć głowy. Tak i nie. Warto pamiętać że spodnie BD spadochroniarskiego różnią się od spodni BD piechoty. To było już wspominane. Ogółem różnic między spadakiem a piechociarzem jest naprawdę dużo, choć niektóre z nich dostrzeże tylko rekoludek. Ja zrobiłem błąd z kupieniem zwykłych BDkowych spodni i czeka mnie teraz zakup spadochroniarskich. Zwykłe przydadzą się do żołnierza z 10 Dragonów. Generalnie ze sprzętu który się pokrywa między 1 Pancerną a 1SBS zostaje właściwie oporządzenie, buty, opinacze, broń i bielizna (zielenizna). Inne spodnie, inne bluzy (naszywki), inne hełmy, inne berety, inne kurtki (Denison a windproof), u spadaka dochodzi toggle rope (która z kolei przyda się jeśli ktoś robi Komandosa) i nóż FS (też przydatny Komandosowi). Sensowniej jest wybrać sobie z góry konkretną formację którą chce się robić i zbierać ekwipunek pod nią nie starając się być ni psem ni wydrą :) Quote Link to post Share on other sites
mefistosas Posted September 5, 2013 Report Share Posted September 5, 2013 Witam, Mam pytanie o grupy o osoby ,które zajmują się rekonstrukcja 1sbs. Mieszkam w kencie i mam taki mały projekt aby do następnego war and peace show zrekonstruować żołnierza tej formacji . Wdzięczny był bym za jakikolwiek oddzwiek Przemek Quote Link to post Share on other sites
Nurglitch Posted September 5, 2013 Report Share Posted September 5, 2013 https://www.facebook.com/pages/LHG-First-To-Fight http://www.first-to-fight.co.uk/forum/ Quote Link to post Share on other sites
mefistosas Posted September 5, 2013 Report Share Posted September 5, 2013 Czolem, Dzieki za link, tak sie sklada ze 3DSK mialem przyjemnosc ogladac na Odysseji ;-) Jak by ktos mial jednak podobne zamierzenia to walic smialo, moze udalo by sie cos zroganizowac .. Quote Link to post Share on other sites
Cznadel Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 Czy ktoś orientuje się może czy istnieje w okolicach Wrocławia lub na dolnym śląsku jakaś grupa rekonstrukcyjna ,lub grupka odtwórców Psz (nie koniecznie airsoftowa)? Quote Link to post Share on other sites
Nurglitch Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 Najlepiej zapytaj na http://www.dobroni.pl/ - tam siedzi masa rekoludków z WWII. Quote Link to post Share on other sites
mefistosas Posted December 19, 2013 Report Share Posted December 19, 2013 Czandel jak masz jakies pytania to zawsze mozesz sie zglosci. Ogolnie jestem z Wroclawia ale teraz mieszkam w Angli Jak cos to pisz na priva Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts