Pawel88R Posted February 25, 2013 Report Share Posted February 25, 2013 witam , otoz zamierzam kupic sobie g36 firmy JG : http://gunfire.pl/product-pol-1152189535-Replika-karabinu-szturmowego-JG608.html Bedzie to moj pierwszy karabin , poniewaz zaczynam moja przygode z ASG . Co sadzicie o tym karabinku ? Warto go kupic dla poczatkujacego ; jak sie sprawuje i jak to wyglada z funkcjonalnoscia ? Jeszcze jedno pytanie , otoz slyszalem ze te karabiny maja slaba baterie ktora jest dolaczana do kupna - to prawda ? Pozdrawiam . Quote Link to post Share on other sites
hyperdunk Posted February 25, 2013 Report Share Posted February 25, 2013 witam , otoz zamierzam kupic sobie g36 firmy JG : http://gunfire.pl/pr...wego-JG608.html Bedzie to moj pierwszy karabin , poniewaz zaczynam moja przygode z ASG . Co sadzicie o tym karabinku ? Warto go kupic dla poczatkujacego ; jak sie sprawuje i jak to wyglada z funkcjonalnoscia ? Jeszcze jedno pytanie , otoz slyszalem ze te karabiny maja slaba baterie ktora jest dolaczana do kupna - to prawda ? Pozdrawiam . Mam tą zabawkę już rok. Dobrze śmiga.Padła mi płytka selektora,komorę ma delikatną,ale to szczegóły.Nie mam porównania do innych producentów,ale jak dla mnie jest dobra. A bateria jest jaka jest,działa,ale i tak wymienisz pewnie. Quote Link to post Share on other sites
Cichy112 Posted February 25, 2013 Report Share Posted February 25, 2013 (edited) Po co w ogóle o to pytać? Gieta od JG jest tak samo oklepana jak cm 0.28... Tematów od cholery o nich na forum, każdy początkujący o nią pyta i każdy dostaje tą samą odpowiedź. Tak, nadaje się na zaczęcie zabawy. Edit : Stockowa batka pociągnie Ci ok. pół roku. Jeżeli chcesz wymieniać baterie, to najpierw pozbądź się wolnoładowarki i zainwestuj w ładowarkę z wyższej półki. Edited February 25, 2013 by Cichy112 Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 (edited) Osobiście proponowalbym G36K, jest nieco droższy ale bardziej uniwersalny i moim zdaniem ładniejszy (G36C wygląda jak "obrzyn") ale to rzecz gustu. Obie repliki "bebeszki" mają takie same. Przy zamówieniu weź od razu gumkę Hop-Up zieloną, wzmocnioną G&G lub przeroczystą, silikonową Guarder i napisz, żeby Ci ją zamontowali. Edited February 26, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
filip4822 Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Osobiście proponowalbym G36K, jest nieco droższy ale bardziej uniwersalny i moim zdaniem ładniejszy (G36C wygląda jak "obrzyn") ale to rzecz gustu. Obie repliki "bebeszki" mają takie same. Przy zamówieniu weź od razu gumkę Hop-Up zieloną, wzmocnioną G&G lub przeroczystą, silikonową Guarder i napisz, żeby Ci ją zamontowali. Niech weźmie krótszą i oszczędzi 60zł. Za to może już wstawić gumkę. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Nie. Niech weźmie tą, która jemu się bardziej podoba / lepiej w ręku leży. Quote Link to post Share on other sites
embe Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Mam g36 od JG i musze przyznać że jeszcze nie miałem z nią problemów, replika jest bardzo fajna. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 (edited) Im krótsza,tym lepsza. Nie ze względu na wygląd, czy wygodę,jednak na spapraną konstrukcję bloku gazowego.Długa lufa lata w tej replice jak żyd po pustym sklepie.Nie wspominam już co się stanie,gdy przydzwonisz lufą o drzewo,czy glebę.Po prostu się rozleci,a lufę wewnętrzną skrzywisz.Jest konstrukcyjnie lepsza gieta w podobnej cenie. @ Powała. A na czym ta uniwersalność polega?W budynku jest gorszy,a w terenie różnicy na zauważysz. Edited February 26, 2013 by Nitro Quote Link to post Share on other sites
Skowyra Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Można kupić g36c a jak się nie spodoba dokupić front i lufę g36k i będzie 2 in 1 :D Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 (edited) @Nitro, to jest moje odczucie, napisałem wyraźnie: (...)bardziej uniwersalny i moim zdaniem ładniejszy (...) ale to rzecz gustu. Mi wygodniej posługiwać się wersją "K", a do budynku z racji mocy (po tuningu 420 fps) i tak z nią nie wchodzę, od tego mam pistolet, z którym jeszcze łatwiej poruszać się w pomieszczeniach niż z K36C. Piszesz: Im krótsza,tym lepsza.Z czego to wywodzisz? Jeśli tak to może polecisz mu Skorpiona? Długa lufa lata w tej replice jak żyd po pustym sklepieTo dokręć lufę, bo u mnie nie "lata".Nie wspominam już co się stanie,gdy przydzwonisz lufą o drzewo,czy glebę.Po prostu się rozleci To nie przydzwaniaj bo nie dotego służy lufa, a jeśli już stanie się to przypadkowo - nieszczęście może się przydarzyć w każdej replice. Nota bene z mojej strzelałem 4 lata i jakoś nie przydzwoniłem. Dobrze napisał Errhile Niech weźmie tą, która jemu się bardziej podoba / lepiej w ręku leży. i z tym się w pelni zgadzam. Edited February 26, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Pawel88R Posted February 26, 2013 Author Report Share Posted February 26, 2013 nie wiem o jakie gumki chodzi ,ale bede pamietal i dzieki za rady ;] Mam g36 od JG i musze przyznać że jeszcze nie miałem z nią problemów, replika jest bardzo fajna. Jak dlugo juz masz ta replike ? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 (edited) nie wiem o jakie gumki chodzi ,ale bede pamietal i dzieki za rady ;] Chodzi o gumki Hop Up. Gumka siedzi sobie w komorze HU (Hop Up), na początku lufy i zanim kulki przelecą przez lufę i wylecą poza replikę przelatują przez gumkę. Gumka może je podkręcić i dzięki temu możemy uzyskać większy zasięg (jeśli odpowiednio ustawimy sam Hop Up - nie jest to trudne). Stockowe gumki (czyli te, które są firmowo montowane w replikach) są często słabej jakości i słabo kręcą. Kupując za około 30-40zł nową, dobrą gumkę możemy polepszyć osiągi repliki - chyba najtańszy sposób na polepszenie osiągów. Edited February 26, 2013 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
PlanB Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Powała. Wybacz ale muszę podważyć Twoje doświadczenia. Mam najdłuższą giete i na prawdę jej funkcjonalność jest ograniczona. Tu nie chodzi o to czy dokręcić czy odkręcić lufę. Ona po prostu nie ma jakiegoś elementu który by ją sztywno trzymał z przodu. W dodatku jest tłumik płomienia przez co przód jest trochę cięższy i lufa lata przy szybkich ruchać repliką. Trzeba mieć cierpliwość do tej repliki bo osiągami w stocku nie nadrabia funkcjonalności. Ja na poczatek brałbym 36C. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 @Powała Nie chodziło mi o to,żeby polecać jemu jak najkrótszą replikę,lecz jedyną moim zdaniem sensownie zbudowaną gietę w systemie TM (czyt g36c) Miałem takie 3 kwiatki już na stole i wiem na bazie własnego doświadczenia,że ten blok gazowy lubi się rypać. Ty może nie przyorałeś o drzewo,ale widziałem jak ludzie wywijali fikołki z replikami na strzelance biegnąc z górki czy zahaczając nogą o korzeń,czego efektem były właśnie uszkodzone kolby,lufy itd. Quote Link to post Share on other sites
Fastus Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Replika na początek świetna, a co do batki - proponuje wybrać się do najbliższego sklepu modelarskiego i poprosić o złożenie batki do tej że repliki, sam wybierasz sobie ogniwa ich pojemność itp... Według mnie bardziej opłacalne, sam biegam z składaną baką i zastrzeżeń nie mam. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Pawel88R Posted February 27, 2013 Author Report Share Posted February 27, 2013 Dzieki za rady , zdecydowalem sie na kupno tej repliki . Pozdrawiam . Quote Link to post Share on other sites
Pawel88R Posted March 1, 2013 Author Report Share Posted March 1, 2013 Czyli przy zakupie kupic odrazu gumke zielona hop-up ? : http://gunfire.pl/product-pol-1152197775-Gumka-Hop-Up-G-G.html i poprosic o jej zamontowanie ? Quote Link to post Share on other sites
chomik_pl Posted March 1, 2013 Report Share Posted March 1, 2013 Tak. Polecalbym rowniez wymienic lozyska na metalowe (najlepiej kulowe choc cierne tez moga byc), poprawi kulture pracy gearboxa i zwiekszy niezawodnosc repliki. Np: te http://gunfire.pl/product-pol-1152195361-Lozyska-slizgowe-7mm-SHS.html gdyz kulowe sa niedostepne. Quote Link to post Share on other sites
Dymitr Posted March 1, 2013 Report Share Posted March 1, 2013 (edited) Tak, poproś od razu o założenie jej. Kolega na górze mnie ubiegł Edited March 1, 2013 by Dymitr Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted March 1, 2013 Report Share Posted March 1, 2013 Replika na początek świetna, a co do batki - proponuje wybrać się do najbliższego sklepu modelarskiego i poprosić o złożenie batki do tej że repliki, sam wybierasz sobie ogniwa ich pojemność itp... Według mnie bardziej opłacalne, sam biegam z składaną baką i zastrzeżeń nie mam. Pozdrawiam Wy też wymyślacie z tymi batkami strasznie, jakoś miałem dwa lata zwykłą batkę od Cymy i trzymała bardzo OK. Po drugie te z JG jeszcze lepsze niż Cymowskie, po prostu wystarczy o nie dbać i ładować przed odpowiedni czas. Quote Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted March 1, 2013 Report Share Posted March 1, 2013 Wy też wymyślacie z tymi batkami strasznie, jakoś miałem dwa lata zwykłą batkę od Cymy i trzymała bardzo OK. Po drugie te z JG jeszcze lepsze niż Cymowskie, po prostu wystarczy o nie dbać i ładować przed odpowiedni czas. ... i odpowiednią, mikroprocesorową ładowarką, a nie wołoładownikiem z zestawu :) Quote Link to post Share on other sites
Luminofor Posted March 1, 2013 Report Share Posted March 1, 2013 (edited) ... i odpowiednią, mikroprocesorową ładowarką, a nie wołoładownikiem z zestawu :icon_smile: Święte słowa, ja wolnoładowarki z zestawu z mojej giety jeszcze ani razu nie podłączałem, używam imaxa b6 oryginalnego i przez pół roku używania batka dalej w świetnym stanie, chociaż jak to ni-mh przy niskich temp. przy tej pojemności dosyć szybko pada, dlatego przerzucam się na li-po. Edited March 1, 2013 by Luminofor Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted March 1, 2013 Report Share Posted March 1, 2013 Co do mikroprocesorowej to macie racje, od stycznia korzystam z Imaxa, ale wcześniej nie było na niego pieniędzy i jakoś moja batka żyła. Quote Link to post Share on other sites
Luminofor Posted March 1, 2013 Report Share Posted March 1, 2013 Jeżeli się o baterie dba to przy umiejętnym używaniu wolnoładowarki też będzie dobrze trzymać. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted March 2, 2013 Report Share Posted March 2, 2013 Ostatnio używam tych baterii, moim zdaniem są bardzo dobre. Jeśli chodzi o gumkę, to polecam zieloną, wzmocnioną G&G, lub silikonową, przezroczystą MadBulla. Jeśli chodzi o łożyska, wydaje mi się, że stalowe, ślizgowe są trwalsze od kulkowych, ale to moja subiektywna opinia, mogę się mylić. Pamiętaj, używaj zawsze najlepszych kulek, a na dzień dzisiejszy to G&G i MadBull (do G36 optymalne są 0,25g). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts