arizona112 Posted March 4, 2013 Report Share Posted March 4, 2013 Witam Planuję przerobić moją replikę, a mianowicie dolutować dodatkowy kabelek, tak abym mógł podpiąć baterię i w kolbie i w chwycie przednim. I teraz pojawia sie moje pytanie czy to jest wykonalne? Chodzi o to, że mam dwie baterie- jedną do kolby i jedną, która zmieści sie tylko w chwycie przednim i chcę ich używać na przemian. Czy taka przeróbka jest możliwa? Jeżeli założyłem temat w łyk dziale, proszę o przeniesienie Replika to PJ4 RIS Quote Link to post Share on other sites
Luminofor Posted March 4, 2013 Report Share Posted March 4, 2013 Nie za bardzo rozumiem, gdzie niby chcesz z przodu tą baterie dać. A tak to tylko kwestia dolutowania dodatkowego kabla + przeciągnięcie go przez body. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted March 5, 2013 Report Share Posted March 5, 2013 Tak, taka przeróbka jest możliwa a gdyby obie baterie miały podobne napięcia to mógłbyś ich używać równocześnie. Gdy ogniwa się różnią to proponuję jakiś przełącznik aby szybko baterie przełączać. Chyba, że nie chcesz przełącznika i tylko będziesz ręcznie podpinał i odpinał ogniwa. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted March 5, 2013 Report Share Posted March 5, 2013 Nawet przy tym samym napięciu używanie ich równolegle jest słabym pomysłem, bo będą się nierównomiernie zużywać. Musiałyby mieć identyczne napięcia, pojemności i stopień zużycia. Najlepiej byłoby wykorzystać przełącznik 3-pozycyjny (nie wiem, ile wygospodarujesz miejsca), mógłbyś wtedy podłączyć jedną, drugą lub odłączyć obie baterie. Ale tak, jest to wykonalne. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted March 5, 2013 Report Share Posted March 5, 2013 Jeśli byłyby to dwie LiPo to można by używać obu o różnych pojemnościach tylko na obie warto wtedy alarmy założyć lub przynajmniej tylko na tę potencjalnie słabszą. Quote Link to post Share on other sites
arizona112 Posted March 5, 2013 Author Report Share Posted March 5, 2013 Wielkie dzięki za odpowiedzi jeszcze jedno pytanko czy kabelki muszę dolutować bezpośrednio do silnika czy mogę połączyć już z tymi które są? Quote Link to post Share on other sites
ADRniemadrzwi Posted March 5, 2013 Report Share Posted March 5, 2013 Już z tymi które są. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted March 5, 2013 Report Share Posted March 5, 2013 Jeśli byłyby to dwie LiPo to można by używać obu o różnych pojemnościach tylko na obie warto wtedy alarmy założyć lub przynajmniej tylko na tę potencjalnie słabszą. Dalej uważam, że to szkodliwe. W miarę używania, spięte razem baterie będą się rozładowywać nierównomiernie, tzn. ta o większej pojemności będzie doładowywać tą mniejszą, w której napięcie będzie spadać szybciej. Naprawdę dużo lepiej jest dojechać najpierw jedną, a potem błyskawicznie przełączyć na drugą wtyczkę i korzystać z drugiego pakietu. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted March 5, 2013 Report Share Posted March 5, 2013 Dalej uważam, że to szkodliwe. W miarę używania, spięte razem baterie będą się rozładowywać nierównomiernie, tzn. ta o większej pojemności będzie doładowywać tą mniejszą, w której napięcie będzie spadać szybciej. To jest rozsądny argument przeciw. Quote Link to post Share on other sites
dziadekmarek1 Posted March 5, 2013 Report Share Posted March 5, 2013 To jest rozsądny argument przeciw. Seba na allegro sprzedawał feta który umożliwiał podłączenie 2 bakterii o różnych pojemnościach. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts