Buniek92 Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Mr.Stone - Chyba nie bardzo wiesz co mówisz. W jaki sposób wyważenie miałoby być zależne od producenta skoro repliki produkowane są w jednym standardzie? Czy ewentualna różnica w użytym materiale mogłaby być odczuwalna wagowo przez użytkownika? Nie wydaje mi się. MrMCET - W jakiej chińskiej MP5 masz precyzyjną lufę w stocku? CzarnyNR- Dobra rada: Nie sugeruj się wszystkimi opiniami. Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 no w mojej 049 6.04mm siedzi, a pozatym że siedzi to działa. Link to post Share on other sites
CzarnyNR Posted March 22, 2013 Author Report Share Posted March 22, 2013 Buniek92 z tym że ja jestem zielony w ASG, i oprócz skromnej wiedzy którą wyniosłem z forum po przeczytaniu kilku dziesięciu tematów to kompletnie nic nie wiem. Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Mam na myśli to żebyś uważał. Doradzający często mają luki w wiedzy dlatego nie traktuj wszystkich wypowiedzi jako pewniki. Link to post Share on other sites
MrStone Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Buniek92- pisałem, że nie mam porównania, bo osobiście miałem w rękach AUG'a tylko jednego producenta. Ale wydaje mi się, że musi być różnica w wykonaniu AUG'a od CA i np. JG. Popatrzmy choćby na wagę. Model A1 CA waży 3300g (info. z capri), a A1 JG 3600g (info. ze zbrojowni). Czy już samo to nie wpłynie na różnicę w komforcie użytkowania? Ponadto idąc na logikę pojmuję, że w różnych modelach, różne części są z różnych materiałów, a co za tym idzie środek ciężkości zawsze może być przesunięty o te kilka centymetrów. Czy tak nie jest? CzarnyNR- słuchaj się Buńka92 (przepraszam z góry jeśli źle odmieniłem :) ). Jestem nowy i moja wiedza bardziej opiera się na doświadczeniach z różnych for, niż z praktyki i często zdarzają mi się pomyłki. Jedynie wyraziłem moją opinię, jako, że o AUG'ach trochę już się naczytałem. Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Tak się trochę zastanowiłem i pomyślałem, że postaram się zebrać wady tej mp5. Na tej stronie tematu o 049 pisałem osobistą reckę ( najlepiej przeczytaj cały wątek). 1.Po kilku miesiącach dodatkowego użytkowania z minusów doszło to, że ciągnąc za rączkę przeładowania nie zawsze udawało się odciągnąć ją do końca. Okazało się, że sprężyna zamontowana jest na cieńszej pałce i podczas odciągania nachodzi na grubszą i czasem niektóre "żebra"(czy coś tam co ma sprężyna) nie chciały gładko na nią naskoczyć tylko się blokowały. Problem rozwiązałem po prostu przez oczyszczenie i ponowne nasmarowanie mechanizmu, fabryczny smar jakoś szybko się zużył. 2.Stockowy akumulator słabo znosi mrozy. W sumie do tej pory to całe zło które pokazało się w tej replice. Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Różnice w wadze mogą brać się stąd że ważono replikę np. z akumulatorem. Użyte materiały też mogą mieć wpływ ale nie aż tak duży, GB znajduje się w tym samym miejscu. Nie zmienia to faktu ,że nie wszystkim wyważenie AUGa pasuje. Ja nie miałem z nim problemów ale są tacy którzy nie wyobrażają sobie biegania z "wiosłem". Co do precki w cm.049 to podchodzę do tego z dużą rezerwą. Niby dane ze sklepu wymieniają średnicę lufy jako 6,04 ale ja przez wyrażenie precka rozumiem lufę o odpowiedniej średnicy od pewnego producenta. Jeżeli chcesz celności i powtarzalności strzałów pamiętaj o dobrych kulkach np: G&G i czystej lufie. Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Rozuiem Cię Buniek. Przy tej samej średnicy można mieć jeszcze lepsze rezultaty, jednak jest to przeciętna chińska precka zamiast przeciętnej chińskiej 6.08 mm. Więc zawsze coś. :) Link to post Share on other sites
CzarnyNR Posted March 22, 2013 Author Report Share Posted March 22, 2013 MrMCET przydatna recka :)0.49 od 0.41 rózni się tylko EBB? Jeszcze poczytam o G36c od boyia bo niektórzy ją zachwalają, może ktoś tutaj sie podzieli opinią na ten temat lub dorzuci swoje 3 grosze o innej replice. Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 (edited) Tak tylko bb. Mój kolega ma taką giete, jednak od niedawna więc wiem barzo niewiele. Powiem tylko tyle, że korpus z dobrego ABSu, nic się nie ugina pod naciskiem. Niestety na mrozie po prostu szaleje. Traci zasięg i skupenie w takim stopniu, że zastanawialiśmy się czy magazynek wgl podaje kulki, bo gość strzelając serią na ~30 metrów nie trafiał w człowieka ani razu. Ale myślę, że to tylko u niego tak się robi, bo nikt inny na forach o tym nie wspominał. Dźwięk jego bb jest bardziej soczysty niż u mnie, także za to daje mu jeszcze jednego plusa :) Nic więcej już nie powiem o tj giecie. Edited March 22, 2013 by MrMCET Link to post Share on other sites
Pan_Flint Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Wydaje mi sie, że twojemu koledze po prostu marznie gumka hopup. Zmiana na zieloną G&G poprawi skupienie i wyeliminuje problem wszystkich chińczyków (słaba stockowa gumka). Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 gumka i aku bo przy tym szwankowaniu raz strzela na 30 m a raz o połowę krócej. Link to post Share on other sites
Said Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Nie śmieciem a lepszą repliką za te same pieniądze. Bo nie oszukujmy się, te wszystkie repliki z jakiegoś powodu lądują na komisie. Dlatego też nie widzę sensu w zakupie cm.028 za ~400zł, sprzedanie jej po roku za 200zł i kupienie czegoś o klasę lepszego za 600zł. Co to tematu to polecam: - G3 od JG tutaj pośrednia wersja długości http://pl.taiwangun....g/jg102-jg.html - AUG od JG - P90 AEG lub dołożenie do budżetu 200zł na KA mam wrazenie, ze nie wiesz co piszesz... MrMCET - W jakiej chińskiej MP5 masz precyzyjną lufę w stocku? hmmm a moze w cymie 0.41? 6.04 to lufa jak by nie brac dosc precyzyjna( ostatecznie półprecka). Miałem taką cyme i strzelała duzo lepiej niz mp5 CA. sory Link to post Share on other sites
CzarnyNR Posted March 22, 2013 Author Report Share Posted March 22, 2013 Troche tam poczytałem i na placu boju pozostaje G36c Boyia, mp5 cymy, no i RK-02 o którym dosyć mało opini jest. Co z tych 3 brać o to jest pytanie, mp5 ładnie MrMCET mi przedstawił no i jak na teraz miał bym wybierać to pewnie bym ją kupił. Za RK przemawia stal i cena,a za G36c to że to klon Aresa, EBB i stosunkowo tani. Pytanie które zalety ogółem dają lepszą replike. No i w przypadku zakupu G36C lub AK zostało by mi pare groszy na ewentualny tuning. Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted March 23, 2013 Report Share Posted March 23, 2013 mam wrazenie, ze nie wiesz co piszesz... A może jakieś argumenty? Link to post Share on other sites
Ryzbor Posted April 25, 2013 Report Share Posted April 25, 2013 Czarny NR, za te 740zł to opłaci Ci się kupić w pełni stalowego AKS-74U dboysa który na pewno będzie lepszy od MP5 cymki ze znalowym body i gbv2. Za 800zł G36C Aresa, genialna replika, mocny blowback, bardzo duży celny zasięg, nie trzeba tuningować i chyba bardziej się opłaca ją brać niż boyca. Gearbox V.3 boya jest dobry, układ głowica tłoka-głowica cylindra bardzo szczelny, dysza, gumka, lufa i okablowanie do wymiany. Jak ak boyi potraktujesz lakierobejcą i papierem ściernym będziesz miał piękną replikę. Następnym razem zwracaj uwagę na datę ostatniej wypowiedzi. Buniek92 Link to post Share on other sites
KaXardas Posted April 25, 2013 Report Share Posted April 25, 2013 http://www.taiwangun.com/pistolety-maszynowe-aeg/cm-041k.html tak aby umilić życie... GB v3 i mp5 naraz http://www.taiwangun.com/pistolety-maszynowe-aeg/cm-041pdw.html "Gearbox V.3 boya jest dobry" Tylko cymy lepszy :D Link to post Share on other sites
Recommended Posts