ghoo Posted May 3, 2013 Report Share Posted May 3, 2013 (edited) Która z ładowarek jest lepsza ? Opłaca się kupić majora ? czy imax ? Mam aku Ni-MH 1,2 9,6 V. Jak narazie nie posiadam ładowarki do aku i muszę się zaopatrzyć tylko nie wiem do końca którą ... Chce troche żeby ona pochodzila i była dobra . Jeszcze nie jestem takim zawansowanym graczem więc nie znam wszystkiego co dobre i co złe także proszę o pomoc . IMAX B6 http://www.casg.pl/product-pol-601-Ladowarka-mikroprocesorowa-i-balanser-IMAX-B6-z-zasilaczem.html MAJOR http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=10277#!prettyPhoto Edited May 3, 2013 by ghoo Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted May 3, 2013 Report Share Posted May 3, 2013 Jeden pies. Major to kopia IMAXA ale stojąca na tym samym poziomie. Quote Link to post Share on other sites
szkielet1990 Posted May 3, 2013 Report Share Posted May 3, 2013 http://allegro.pl/skyrc-pl-oryginal-imax-b6-zas-15v-4a-lipo-gw-i3194915508.html Tu masz Imaxa B6 z zasilaczem w przystępnej cenie, kupowałem u tego użytkownika i bardzo go polecam, zero problemów. Dodatkowo daje gwarancję na rok na ładowarkę i zasilacz. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted May 3, 2013 Report Share Posted May 3, 2013 Jeden pies co kupisz,to to samo. Miałem Oryginał i podróbę imaxa,miałem w łapach majora,a obecnie śmigam na Redox alpha 2. Cenowo najlepiej wychodzi chyba Redox z zasilaczem.Za swój zestaw dałem 120zł bodajże. Warto jedynie wspomnieć,że w żadnej wyżej wymienionej nie ma końcówki tamiya, i będziesz się musiał zaopatrzyć w przejściówkę z T-dean na Tamiya. Opcjonalnie wystarczą też same krokodylki. Quote Link to post Share on other sites
Hajmer Posted May 3, 2013 Report Share Posted May 3, 2013 PCB robi ta sama fabryka lecz na indywidulane zamówienia. Na początek zanim zaczniesz ładować to kalibrujesz napięcie ogólne. Kombinacja decrease + enter potem wkłądasz wtyczkę od zasilacza cały czas trzymając te klawisze dopóki nie pojawi się menu serwisowe. Bierzesz multimetr w łapę, sprawdzasz napięcie pakietu i korygujesz +20/-20. Enter zapisujesz, stop anulujesz. Te ładowarki od fabryki są rozkalibrowane. Moja była tak wspaniale wykalibrowana, że przeładowywała lipo, teraz mam spuchnięte cele. Nie wiem jak w pb, w redoxie prawdopodobnie nie ma menu kalibracji dla każdej celi, by wykalibrować balanser trzeba mieć pakiet 6S naładowany idealnie po 4.20V na celę. Balancer w tej ładowarce nie będzie możliwy do wykalibrowania, jeśli nie wymienicie rezystorów z 1% na 0.1%. Czasami trafia się padnięta sztuka i ogniw NiMh ani NiCd nie naładujesz. Albo będzie przeładowywać, albo pozostawi pakiety niedoładowane. Przynajmniej 1 wersja redoxa, podejrzewam że firmware ma wadliwy algortym i przez to kontroler poprawnie nie interpretuje D.peak. Dodam tylko, żebyście lepiej sprawdzili multimetrem czy ładowarka nie pompuje w którąś celę 4.23V. Taki wynik spowoduje zmniejszenie sprawności pakietu, w skrajnych przypadkach napuchnięcie cel(delikatnie, widoczne to jest po naprężeniu folii pakietu) lub wybuchu. Te ostrzeżenie piszę, by ktoś nie popsuł sobie pakietów, ja kupiłem redoxa alpha V1 2 lata temu w sklepie modelarskim. Polecono mi ją, po czym gdy byłem kupić kolejny pakiet nazwano mnie niszczycielem lipo. Wszystkie 8 pakietów mam spuchnięte, tą ładowarką. Co prawda kolega ma nimh, jego też to tyczy jak ładowarka zgłupieje i nie zadziała d.peak to zniszczy mu pakiet. Quote Link to post Share on other sites
Michu Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Hajmer, to jaką ładowarę byś polecił, która nie ma ww. mankamentów (balancer i firmware)? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Z dobrych i nie niszczących budżetu domowego polecę nosrama http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/LADOWARKI/Ladowarka-NOSRAM-Stealth-Touch-Evolution.html bawiłem się nią przez jakiś tydzień, bardzo fajna ładowareczka z dotykowym ekranem. Ewentualnie: http://riku.pl/towar/p/id/7867/kontekst/4226/ też fajowe. Quote Link to post Share on other sites
Michu Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 (edited) Seger wszystko fajnie, pięknie ale w temacie o ładowarach za 150 pln, dajesz sprzęty zawodnicze przystosowane do ekspresowego ładowania za 700 PLN. Ja rozumiem, że batkę można ładować i ładowarką za 2 tys. tylko nasuwa kwestia przerostu formy nad treścią. Daj coś może do 300 PLN, dla przeciętnego zjadacza airsoftowego chleba. Edited September 11, 2013 by Michu Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Imax b6 to taka opcja minimum... taka cyma 28 nie najlepsza, ale najsensowniejsza z tych tanich. Można podłączyć ja do kompa i rysować wykresy rózne.... warto tez ją skalibrować. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 No to Robbe B7: http://www.rcskorpio...-eq-bid-12230v/ Quote Link to post Share on other sites
SaintPierre Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 http://allegro.pl/sk...3194915508.html Tu masz Imaxa B6 z zasilaczem w przystępnej cenie, kupowałem u tego użytkownika i bardzo go polecam, zero problemów. Dodatkowo daje gwarancję na rok na ładowarkę i zasilacz. Wszystko prawda, też polecam Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 Sprawdziłem napięcie na każdej celi w moich pakietach LiPo 11,1V no i to co pokazuje ładowarka a miernik to całkiem inna historia. Dwa identyczne pakiety LiPo 11,1V 1200mAh 20C Redox, ImaxB6, miernik. Ładuje pakiet prądem 1A, po naładowaniu ładowarka pokazuje mi 12,60V oraz 4,19-4,20V na każdej z cel. Miernik w łapę, pakiet "naładowany" ma 12,44V. Cele zmierzone po kolei i jest 4,14V. Zakupiłem zewnętrzny balanser i sprawdzę na nim jak pakiety się lądują i jakie są napięcia. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 ale miernik jaki ? Taki multimetr czy czy coś innego ? Bo jak multimetr to może bateria w multimetrze jest słaba? Również pytanie czy to było napięcie pod obciążeniem czy nie :) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Multimetr z nową baterią :) Mierzyłem napięcie podczas rozładowywania LiPo oraz podczas ładowania. Mierzone na wtyczce balansera pakietu. Balanser zewnętrzny niestety zwracam ale kupiłem nową ładowarkę. Vista Power AP606. W ładowarce Vista pakiet po naładowaniu ma 12,45V odpowiednio po 4,15V na cele. Powinno być 12,60V moim zdaniem lub blisko tego. Quote Link to post Share on other sites
Genhii Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Turnigy accucel 6? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Turnigy accucel 6? ...kupiłem nową ładowarkę. Vista Power AP606. Jeśli pytasz jaka ładowarka. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Co do napięcia na ogniwach - zależy też w jakim stanie jest sam pakiet. Bo jeżeli będzie już mocno używany lub wadliwy to nie będzie osiągał granicznych napięć. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Dwa pakiety Redox 1200mAh 11,1V kupione razem w tym samym czasie, jakieś 2 tygodnie temu :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts