Arin11 Posted May 15, 2013 Report Share Posted May 15, 2013 Witajcie, ostatnio zakupiłem sobie olejek silikonowy do smarowania mojej broni na green gas (smaruje gumkę hop up, zawory i uszczelkę główną magazynka) http://www.termopasty.pl/pg_187_183_3_3_1_olej_silikonowy.html Czy używam odpowiedniego smaru? Nie jestem pewny tego czy taki może być ponieważ w opisie smaru jest: cyt. ''Lepki olej na bazie silikonu'' - skoro jest lepki to może być stosowany do asg? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
vincenzo Posted May 15, 2013 Report Share Posted May 15, 2013 Olejek dobry, ale nie polecam smarowac HU, kulka na gumce się ślizga i nie masz podkręcenia.. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted May 15, 2013 Report Share Posted May 15, 2013 (edited) Na pewno dobry? Nasze olejki raczej nie twardnieją ani nie są lepkie. Sądzę, że TO byłoby znacznie lepsze. Tak na marginesie, nie potrzeba silikonu używać na gumkę. Edited May 15, 2013 by SirHawk Quote Link to post Share on other sites
Arin11 Posted May 15, 2013 Author Report Share Posted May 15, 2013 Ten nie twardnieje :P Skąd taka info? Quote Link to post Share on other sites
arend Posted May 15, 2013 Report Share Posted May 15, 2013 Zdecydowanie nie, Bronia się nie zgodzi na pewno. Do replik tak, gdyż sam go używam. Nie zalecam natomiast psikania niczego do układu pneumatycznego repliki bo się guma i lufa ufajda. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted May 15, 2013 Report Share Posted May 15, 2013 Oj, nie doczytałem "nie" w czwartym punkcie... Quote Link to post Share on other sites
OldWolf86 Posted May 18, 2013 Report Share Posted May 18, 2013 Repliki gazowe najlepiej smarować zwykłym olejem silikonowym. Nie smaruj tylko gumki hop-up. Smaruj uszczelki w magazynku ale bardzo małą ilościa oleju, reszta repliki nie potrzebuje smarowania, ale musisz dbać o jej czystość wewnętrzną. Quote Link to post Share on other sites
BBombello3 Posted May 18, 2013 Report Share Posted May 18, 2013 (edited) Replikę tak samo jak broń trzeba smarować regularnie oraz czyścić. Chyba że masz kupe kasy i nie musisz dbać o replikę to wtedy jej nie smaruj, ale nie dziw się że repliki Ci padają .... Edited May 18, 2013 by BBombello3 Quote Link to post Share on other sites
OldWolf86 Posted May 18, 2013 Report Share Posted May 18, 2013 Ja pytałem się mojego serwisanta i mówił mi że wszystkich mechanizmów nie trzeba smarować, tylko uszczelkę w magazynku. Quote Link to post Share on other sites
BBombello3 Posted May 18, 2013 Report Share Posted May 18, 2013 (edited) a pytałeś się ile biorą za wymianę części w replice ?? :icon_wink: i ew same części które pozbawione poślizgu zużywają się o wiele szybciej ?? Pomyśl o tym bo nigdy Ci mechanik nie powie co masz robić żeby się nie psuło bo nie będzie miał zarobku :icon_wink: Do smarowania cześć mechanicznych używam olejku maszynowego, a do uszczelek silikonowego. i póki co mój glock od WE nie miał poważniejszej awarii od ok 3 lat :) Edited May 18, 2013 by BBombello3 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts