cymek999 Posted May 21, 2013 Report Share Posted May 21, 2013 Hejka, Mam zamknięty kolimator typu red dot. Chciałbym zapewnić mu jakąś ochronę, bo jeśli dostanie kulką, to ani nie będzie już taki ładny, a i pewnie przestanie też działać. Zaznaczam, że czytałem ten temat: http://forum.wmasg.p...poczatkujacego/ Kupienie tej osłonki ze Specshopa mi się nie uśmiecha, bo cena to prawie połowa tego, co zapłaciłem za sam koli. Metoda podana przez Homer96 wydaje się ciekawa, ale jeszcze się wstrzymuję. Znacie może jakieś inne sposoby? Może zamiast szkła z gogli założyć np. metalową siatkę, coś jak w maskach typu Stalker? Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted May 21, 2013 Report Share Posted May 21, 2013 Kup najtańsze okulary balistyczne i zrób jakąś prowizorkę. Quote Link to post Share on other sites
chomik_pl Posted May 21, 2013 Report Share Posted May 21, 2013 Podaj link do kolimatora bedzie latwiej cos wybrac. Mozna kupic oslonke lub cos w stylu killflash Quote Link to post Share on other sites
cymek999 Posted May 21, 2013 Author Report Share Posted May 21, 2013 Mój to "Hawke Sport 1x30". lub cos w stylu killflash Killflash to coś takiego: http://www.laruetactical.com/sites/default/files/p1011692.jpg ? To super, właśnie czegoś takiego szukam. Wygląda estetycznie i zapewnia też pewnie niezłą ochronę. Quote Link to post Share on other sites
chomik_pl Posted May 21, 2013 Report Share Posted May 21, 2013 Tak dokladnie. Przeszukaj sklepy airsoftowe i alledrogo, a zapewnie cos znajdziesz. Kumpel mial koipie aimpointa i kupil oslonke typu killflash na taiwangunie, uratowal mu kolimator chyba dwukrotnie. Quote Link to post Share on other sites
cymek999 Posted May 22, 2013 Author Report Share Posted May 22, 2013 (edited) A wpadłem na jeszcze jedno. Niedaleko miejsca mojego zamieszkania znajduje się jakiś zakład metalowy. Sprawdziłem, że w ofercie mają mnóstwo siatek, od wielkich przeznaczonych do ogrodzenia domów, po bardzo malutkie. Mają chyba też takie na owady, coś jak to: http://slimtex.pl/LETTO/20501/8.jpg Jak myślicie, zdałoby to egzamin? A jeśli tak, to jak to zamontować? Na wcisk, taśmą? Edited May 22, 2013 by cymek999 Quote Link to post Share on other sites
Lafayette Posted May 22, 2013 Report Share Posted May 22, 2013 Okrągłe soczewki to jeszcze pikuś, jest troche tych całych killflash i innych nakrętek z fakturą plastra miodu. Siatka powinna działać analogicznie jak one. Ja do EOTecha szukałem osłonek. Pomimo, że wiele sklepów ma na stronach to wszędzie brak. WIęc się zebrałem w sobie i zrobiłem z pudełka na płyty CD. Wyszło coś takiego: RObione na 2h przed strzelanką, mało dopracowane, ale myślę, że spełni swoją rolę. Wystarczy pilniczek, ostry nóż, pudełko od płyty i chwila cierpliwości. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 22, 2013 Report Share Posted May 22, 2013 Osłonki przeciwodblaskowe dodatkowo zaciemnią i tak już zaciemniony obraz. Dotnij sobie z czegokolwiek, jakiejś pleksi czy poliwęglanu, obojętne. To nie jest kosmiczna technologia, potrzebujesz tylko dowolne przezroczyste tworzywo i nożyk do tapet bądź brzeszczot, jeśli grube. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted May 22, 2013 Report Share Posted May 22, 2013 Okrągłe soczewki to jeszcze pikuś, jest troche tych całych killflash i innych nakrętek z fakturą plastra miodu. Siatka powinna działać analogicznie jak one. Ja do EOTecha szukałem osłonek. Pomimo, że wiele sklepów ma na stronach to wszędzie brak. WIęc się zebrałem w sobie i zrobiłem z pudełka na płyty CD. Wyszło coś takiego: RObione na 2h przed strzelanką, mało dopracowane, ale myślę, że spełni swoją rolę. Wystarczy pilniczek, ostry nóż, pudełko od płyty i chwila cierpliwości. Robiłeś jakiś test tej "osłonie"? Bo mam wrażenie, że przez "osłonę" z pudełka na CD to średnio rozpędzona kulka przejdzie jak przez masło. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 22, 2013 Report Share Posted May 22, 2013 Pewnie i przejdzie, ważne, żeby potem przez szybkę nie przeszła. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted May 22, 2013 Report Share Posted May 22, 2013 Tutaj zgodzę się z pietrachą że równie dobrze można było założyć folię śniadaniową na kanapki. Ktoś kiedyś pisał że w podobny sposób pociął gogle z castoramy i zrobił z nich ochronę optyki. koszt castogogli to 20pln? Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 (edited) Ja wziąłem szybkę przezroczystą z okularów lidlowskich,machnąłem dremelkiem dookoła,poprawiłem drobnym papierkiem i wyszło coś takiego: Koszt: 0 zł,czas 4 minuty. Siedzi sztywniutko,bez podklejania,kulki z 20 metrów się odbijają. Edited May 23, 2013 by Nitro Quote Link to post Share on other sites
YARRA Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 Ja załatwiłem sobie od znajomego płyte plexi 4 mm a kolega na frezarce za jakieś grosze wyciął mi z tego kółka o średnicy szkła koli. przyklejne czarna izolka i śmiga Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts