Michael_Corleone Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 Witam mam zamiar kupić taki zestaw do mojego ak http://www.taiwangun.com/kompletny-zestaw-do-tuningu-ak-47-47s-guarder I mam pare pytań: -ktoś ma to w swoim ak ? -jak się sprawuje? bo słyszałem że nie opłaca się tego kupować na TG -jaki szkielet do tego trzeba dać żeby go nie rozerwało? (mam cm0.52) -ile to fps generuje ? bo ja chciałbym 500 a widze że jest tam sprężyna 150 więc na pewno daje więcej -jak dać do tego silnik ? -gdzie to montowaliście ? TG? GFC? AZTEKO? za wszystkie odpowiedzi i pomoc z góry dziękuje Mam tam lipo 11.1V Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 Może zacznij od tego jaką replikę posiadasz. Quote Link to post Share on other sites
Michael_Corleone Posted June 1, 2013 Author Report Share Posted June 1, 2013 Cyma 0.52 i napisałem to wcześniej że jest to cyma 0.52 a czy jest to RPK, AK czy co innego to już bez różnicy Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 A Sorki mój błąd. To jeżeli chcesz uzyskać 500fps to ja bym nawet nie kupował tego, kupić m130, dysze, głowice. ewentualnie cały bore up i na 130 powinno być 500fps. dużo mniejszym kosztem. Ale jeżeli się na to nie zdecydujesz to tak szkielet możesz zostawić stockowy, silnik również. Quote Link to post Share on other sites
Michael_Corleone Posted June 1, 2013 Author Report Share Posted June 1, 2013 Z tego co słyszałem to szkielet na bank nie wytrzyma a jeśli bym chciał m150 to silnik też do wymiany chociaż ja chcem ~500fps więc m130 mi wystarczy. Hmm więc bore-up guardera i zębatki np 100:300 SHS też da podobny efekt ? bo nie ma tam napisane jakie to są zębatki... I pytanko mam replike na gwarancji czy w serwisie wsadzą mi te części ? czy stwierdzą że to nie wytrzyma i nie dadzą mi na to gwarancji ? Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 Ja radze wstawić tam tylko sm bore up guardera, m135 elementa tak jak wsadziłem kumplowi do cm50. Dało mu to 530fps. Zębatki stock wytrzymują dużo a już na pewno m130, szkielet ten u mie chodził kiedyś na m170 w RK i nie miałem problemu. Raczej serwis powinien to zamontować. Ale różnie z nimi bywa, Quote Link to post Share on other sites
Michael_Corleone Posted June 1, 2013 Author Report Share Posted June 1, 2013 Ja chcem mieć max500 fps więc spręzyna m130 guardera Ale jak tam dam zębatki 100:300 SHS to rof podskoczy ? Do tego oczywiście tłok wszystkie zęby matalowe jakaś fajna prowadnica sprężyny itp Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 Nie, bo to nie są zębatki rofowe. Tłok SHS, prowadnice bym stocka zostawił. Wstawić mosfet. Quote Link to post Share on other sites
Michael_Corleone Posted June 1, 2013 Author Report Share Posted June 1, 2013 No tak mosfet pierwszy zrobie to jakie zębatki żeby rof podskoczył ? a tłok np taki nie może być ? http://taktyczny.com/gearboxy-i-ich-czeci/toki-pl/tok-px02-mad-bull.html chyba że znajde to guardera dam Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 Czytałeś ten temat http://forum.wmasg.pl/topic/75864-rpk-74-cyma/ bo wnioskuje że raczej NIE. Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 Zębatki cymowe z powodzeniem wytrzymują w granicach M140 na normalnym rofie. Jak padną to sobie kupisz SHSy 18:1 - będą najbardziej uniwersalne. Czarny silnik Cymy na neodymach sobie poradzi. Nie trzeba wcale zębatek 100:200 czy 100:300. Do tego tłok niebieski shs, nawet taki z 7 zębami wystarczy. Są bardzo mocne i o wiele tańsze od tego madbulla. 14 i 15 zębowych dawno nigdzie nie widziałem dostępnych ale to już musisz sobie sam poszukać. Quote Link to post Share on other sites
Michael_Corleone Posted June 2, 2013 Author Report Share Posted June 2, 2013 temat początkowo dotyczył zestawu infinite torque-up do ak a w tamtym temacie nie ma o nim mowy Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 Po prostu chcemy uratować Ci trochę gotówki. Quote Link to post Share on other sites
Michael_Corleone Posted June 2, 2013 Author Report Share Posted June 2, 2013 Mój post był do snipernr1 bo mu się nie podoba to że założyłem taki temat chodź jest o czym innym niż ten podany przez niego :) Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted June 3, 2013 Report Share Posted June 3, 2013 temat początkowo dotyczył zestawu infinite torque-up do ak a w tamtym temacie nie ma o nim mowy Nie to że mi sie nie podoba tylko kolejne twoje posty wchodzą na temat tuningu repliki i nie mają związku z zestawem. Podałem link abyś zgłebił temat a K. Fedajkin podał tańszą alternatywę. Jak Cię stac to kupuj zestaw ale jak sam widzisz zamierzony cel można osiągnac taniej . :icon_lol: Quote Link to post Share on other sites
Michael_Corleone Posted June 3, 2013 Author Report Share Posted June 3, 2013 wiem że tak można taniej to zrobić :) ale byłem ciekaw czy ktoś ma taki zestaw i jak się sprawuje stąd ten temat :) bo nigdzie nic o tym zestawie nie znalazłem Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted June 3, 2013 Report Share Posted June 3, 2013 Wiesz kiedyś brakowało części wewnętrznych dobrej jakości w rozsądnej cenie. Nie było innego wyjścia jak kupować guardera czy systemę za grube pieniądze, a jak ktoś stał słabo z kasą to decydował się np na ftk hurricane (chyba już nie produkują). Takie np części Elementa dopiero co wchodziły na rynek i chociaż cenę miały świetną to nie były darzone wielkim zaufaniem. Ich jakość też różniła się od dzisiejszej. Dzisiejsza jak za obecną cenę jest adekwatna. Teraz w praktyce za cenę powyższego zestawu IT od Guardera kupisz 2 jak nie 3 takie same zestawy produkcji SHS czy Element Poszukaj opinii o ich częściach i zdecyduj czy wolisz tańszą i równie dobrą alternatywę (chociaż bore-upów nie widziałem ich produkcji - tyle, że nigdy mnie to nie interesowało bo nie wierzę w ich magiczną moc) czy wolisz płacenie za markę. Nie daj Boże coś się zepsuje, lepiej odżałować 60 złotych za zębatki SHS, niż ponad 200 za zębatki Guardera. Nie neguję jego wartości użytkowej ale osobiście wolę tańsze rozwiązania. Jak do tej pory się nie zawiodłem jakoś sromotnie na chińskich "zamiennikach" markowych części :icon_razz2: Quote Link to post Share on other sites
Michael_Corleone Posted June 3, 2013 Author Report Share Posted June 3, 2013 Chodzi o to że mam replike prawie rok na gwarancji jeszcze i chciałem części z TG żebym nie stracił gwarancji Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted June 3, 2013 Report Share Posted June 3, 2013 (edited) Na TG dadzą ci gwarancję na tuning do 500fps? Z innej półki - ja się na bore-upie guardera zawiodłem parę razy i widziałem za często rozwalone głowice tłoka - rekordzista miał sprężynę sp120... Druga sprawa - łożyska miałem przypadek gdzie zainstalowałem ftk m120 guardera i łożyska zjadły ośki zębatek z tego samego zestawu... Zębatkom nie można nic zarzucić poza tym że czasami lubiły łamać się ośki w nich. Tłok także nie jest najmocniejszym elementem zestawu (ftk m120 - zjedzony po 1,5 miesiącu strzelania) Tak więc jak ci TG da na to gwarancję to mają duuuże zaufanie do ftk guardera - ja nie Edited June 3, 2013 by kermit Quote Link to post Share on other sites
Michael_Corleone Posted June 3, 2013 Author Report Share Posted June 3, 2013 Więc co polecasz osobiście ? Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted June 3, 2013 Report Share Posted June 3, 2013 Zębatki typu torque up (dla spokoju ducha - stockowe mogą ale nie muszą wytrzymać) SHS , stockowy silnik, cichy zestaw głowic (element, p&j, ultimate wymaga podklejenia gł. tłoka), sp140 i tłok jakiś wytrzymały, jak chcesz mieć dobrą szczelność to dysza SHS ak krótka - i dać to komuś ogarniętemu do złożenia. Quote Link to post Share on other sites
Michael_Corleone Posted June 3, 2013 Author Report Share Posted June 3, 2013 A jak bym tam dał np tłok wszystkie zęby metalowe, zebtaki TU Shs, 130/140 guarder i np bore-up CA ? chcem mieć tam ~500fps więc 130 chyba wystarczy Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted June 4, 2013 Report Share Posted June 4, 2013 Polecam, oddac komuś co się zna, kupić głowice tłoka alu, albo pomową, głowice cylindrka, m130, kable, mosfet, dysze, tłok, gume, precke i tyle. I oddać komuś kto się zna na replikach. Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted June 4, 2013 Report Share Posted June 4, 2013 (edited) Osobiście nie jestem fanem wrzucania wszędzie tłoków ze stalowymi zębami bo przy jakiś problemach albo tłok albo któraś z zębatek leci do kosza (albo 2 jak się ma pecha). Sp130 przy borku może dac koło 500fps natomiast m135 element da ponad 500. Z borkami jest ten problem że czasami dysza może mieć nie ten wymiar co potrzeba - w boyi tak może być (musiałem wtedy zakładac dyszę od m16 bo od ak była za krótka) - ale przy cymie powinno byc ok. Borek CA jest ok. Co do tłoka na dobrą sprawę można zastosować tłok ultimate m130 - lipo 11,1 spokojnie zniesie. Edited June 4, 2013 by kermit Quote Link to post Share on other sites
Chainsaw7 Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Mam pytanie czy jakikolwiek kałach z serii RK(BOYI) wytrzyma taki ot bore-up? http://www.taiwangun...-47-47s-guarder Z góry dziękuje za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts