sloter Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 (edited) Witam, otóż mam problem z elektryką w mojej replice, znam się troche na replikach bo dużo też naprawiam replik znajomym ale kurde ten problem mnie rozwalił otóż mam ump G&G z założonym mosfetem, problem tkwi w tym że zaraz po podłączeniu batki a w sumie tylko zetknięcia styków silnik nawała jak oszalały. okablowanie mam całe wyciągnięte i rozdzielone blaszki stykowe ze spustu żeby nie zamykał się obieg a i tak po podłączeniu batki silnik pracuje... a nie powinien... Okablowanie jest w dobrym stanie, nigdzie nie jest przeciete albo złamane... czy moglibyscie mi cos doradzic ?? pierwszy raz mam taki problem z ta replika i pierwszy tego typu odkąd naprawiam repliki. Edited June 18, 2013 by sloter Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 Uwalony MOSFET. Wyłącz go z okablowania i wtedy sprawdź jak całość działa. Quote Link to post Share on other sites
Said Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 mosfet do śmieci, typowe. Quote Link to post Share on other sites
sloter Posted June 18, 2013 Author Report Share Posted June 18, 2013 a to mam go wyciąć z okablowania i połączyć kable tak ?? Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 Sprawdź miernikiem czy mosfet nie zwiera i czy jest sprawny. Masz miernik? Quote Link to post Share on other sites
sloter Posted June 18, 2013 Author Report Share Posted June 18, 2013 tak tak mam ;p zaraz sprawdze :)) kurde problem w tym że kable mam do silnika na stałe przylutowane... i nie mogę odłączyć ich ;/ sprawdzalem teraz czy przez mosfet przechodzi prad normalnie i przechodzi. wskaznik wskazuje ok 40.5 V na wyjsciu więc chyba jest ok wszystko z mosfetem... ale nie jestem pewien. Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 Jeśli po podłączeniu batki od razu Ci strzela replika a masz mosfet to wiedz, że to walnięty mosfet. Zmień go po prostu. Quote Link to post Share on other sites
sloter Posted June 18, 2013 Author Report Share Posted June 18, 2013 acha no to dobra, to musze zmienic ale nie mam zapasowego narazie ;/ to jak narazie tylko go wytne z okablowania i zostaawie tak... Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 Tylko, że jeśli masz kabelek kontrolny to mimo polutowania kabli bez niego i tak po podpięciu batki będzie Ci od razu strzelać. Przynajmniej ja tak miałem. Quote Link to post Share on other sites
adame12 Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 Miałem to samo na mosfecie piccossr, wina głownego tranzystorka, przegrzał sięczy coś. Również rady użytkowników "do śmieci, ewentualie zmień tranzystorek". Nie pozostaje nic innego jak po prostu wrócić do zwykłego układu (-) kabel silnik (+) styki styki silnik :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts