glanu224 Posted July 2, 2013 Report Share Posted July 2, 2013 ja mogę się wypowiedzieć coś o gietach gdyż miałem g36c jg replika bardzo dobrze się spisywała lecz największą jej wadą jest niestety bateria stockowa jest do kitu i najlepiej kupić nową . Moja gieta jednak była z 2 gen , kolega ma 3 gen i są z nią same problemy (może wadliwy egzemplarz) ale 3 gen to nie to samo co 1 czy 2 . O gietach z boya słyszałem parę ciepłych słów lecz nie spotkałem się z nią Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 2, 2013 Report Share Posted July 2, 2013 (...) do tego ma blowback (...) ... czyli coś co jest potrzebne jak pryszcz na tej części ciała, gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę... :icon_confused3: Quote Link to post Share on other sites
OldWolf86 Posted July 2, 2013 Report Share Posted July 2, 2013 A to nie wiedziałem Powała że wszystkie MP5K/PDW maja gb v3. Dziekuje za zwrócenie uwagi ;-) Quote Link to post Share on other sites
raffes Posted July 2, 2013 Author Report Share Posted July 2, 2013 (edited) - jakie repliki Ci się podobają:MP5, M4, wstawiłem G36 bo jak byłby dobra to również może być - czy masz zamiar (w przyszłości) podjąć jakąś stylizację, raczej nie - czy masz zamiar (w przyszlości) przystąpić do jakiego teamu i jakie w nim są preferencje dotyczące replik, raczej nie - czy będziesz częściej strzelał w lesie, czy w budynkach, a może na równi, głównie las - poczytaj o wybranych replikach, trochę poczytałem - poszukaj konkretnych replik w sklepach, znaleziono :icon_smile: - jeśli będziesz nadal mial wątpliwości, pytaj. Chyba zdecyduję się na mp5 z tłumikiem, o którym Powała pisał w jednym z pierwszych postów. Ale mam jeszcze pytanie dotyczące amunicji: czy kulki goldfire 0,20g będą odpowiednie ? Edited July 2, 2013 by raffes Quote Link to post Share on other sites
Fort Posted July 2, 2013 Report Share Posted July 2, 2013 Przy twojej replice i twym budżecie weź te: http://www.taiwangun.com/kulki-0-23g-4300-szt-guarder Jak to kiedyś napisał Powała(kurka, cytuję cię już 2 raz w ciągu 2 min), broń strzela, a to kulki latają. Poza tym taka paka jak na początkującego wystarczy ci na dość długo. Quote Link to post Share on other sites
raffes Posted July 2, 2013 Author Report Share Posted July 2, 2013 Mogą być te kulki, mam tylko jeszcze pytanie o te kulki goldfire 0,2g gdyż zostało mi ich trochę (nie wiem dokładnie ile) czy jak ich użyję osiągi będą mniejsze lub czy coś jest z nimi nie tak ? Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 3, 2013 Report Share Posted July 3, 2013 (edited) Jeśli chodzi o kulki, to GUARDER nie są już tak doskonałe jak niegdyś, sugerowałbym G&G 0,25, doskonale sprawdzają się w MP5SD6. Te kulki, ktore Ci pozostały spokojnie możesz wykorzystać dopóki masz lufę 6,08 mm ale nie oczekuj rewelacyjnych rezultatów celności i skupienia. Jakość ich nie jest tym "co tygrysy lubią najbardziej" a do tego 0,20 są zbyt lekkie, bardziej podatne na wiatr, zostaw je sobie do ewentualnego chronowania repliki. Edited July 3, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
raffes Posted July 3, 2013 Author Report Share Posted July 3, 2013 Replika wybrana, kulki też tak więc poprosiłbym jeszcze o radę dotyczącą wyboru gogli/okularów ochronnych. Quote Link to post Share on other sites
Konte Posted July 4, 2013 Report Share Posted July 4, 2013 (edited) uvex - ivo 50 pln albo nawet te z gunfire'a za 15 zeta ... http://gunfire.pl/pr...es-yellow-.html aaa i ktoś tam pisał, że do galaxy nie wsadzi się sensownej batki ... bzdura!!! 9,6v lub lipol 7,4 1300 mAh nanotech ... daje świetnego rofa tej replice. JA bym wybrał galaxy zamiast tego z tłumikiem jeśli już wybierasz między mp5-kami Edited July 4, 2013 by Konte Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 4, 2013 Report Share Posted July 4, 2013 (edited) (...) JA bym wybrał galaxy zamiast tego z tłumikiem jeśli już wybierasz między mp5-kami Konte, ma rację. Wyższość MP5K i MP5PDW nad pozostałymi modelami polega na tym, że w tych pierwszych jest gearbox V.3 a w pozostałych V.2. Mimo róznic w prędkości początkowej (fps), praktyczne parametry wszystkich MP5 są porównywalne, z lekką przewagą wersji dłuższych w przedmiocie rozrzutu. Edited July 4, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
raffes Posted July 4, 2013 Author Report Share Posted July 4, 2013 Może i są lepsze ale kiepsko wyglądają :P Podsumowując wszystko już wybrane. Dziękuję wszystkim za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
glanu224 Posted July 4, 2013 Report Share Posted July 4, 2013 to już kwestia gustu a jak wiemy o gustach się nie dyskutuje ;) pochwal się co wybrałeś ? Quote Link to post Share on other sites
raffes Posted July 4, 2013 Author Report Share Posted July 4, 2013 http://www.taiwangun.com/m5-s6-jg - replika http://gunfire.pl/product-pol-1152193714-G-G-0-25g-1kg-pack-BB.html - kulki uvex ivo - okulary ochronne Prawdopodobnie coś takiego zakupię, ewentualnie z drobnymi zmianami(nie jestem pewien na 100%)np. na mp5k. Quote Link to post Share on other sites
Pan_Flint Posted July 4, 2013 Report Share Posted July 4, 2013 (edited) Replikę możesz też wziąć na Gunfire. Taniej wyjdzie przesyłka z kulkami. Edited July 4, 2013 by Pan_Flint Quote Link to post Share on other sites
raffes Posted July 4, 2013 Author Report Share Posted July 4, 2013 (edited) Zgadza się, linki podałem kopiując z tego tamatu, ale zakup w jednym sklepie wyjdzie taniej :icon_smile: @edit A tak z ciekawości jeszcze spytam: znalazłem coś takiego http://gunfire.pl/product-pol-1152199501-Replika-pistoletu-maszynowego-Heckler-Koch-MP5-K-CO2-.html napęd co2. To rozwiązuje problemy z gearboxem - niema gearboxa nie ma problemu? Jest sens coś takeigo zakupić ? Edited July 4, 2013 by raffes Quote Link to post Share on other sites
OldWolf86 Posted July 4, 2013 Report Share Posted July 4, 2013 Nie ma sensu, będziesz miał jeszcze większe problemy. O gaziaki trzeba bardzo dbać i nie nadają się na strzelanki w terenie, drogie w utrzymaniu i w eksploatacji, drogie w naprawach, magazynki tylko real-cap oraz okropnie drogie te magazynki. Quote Link to post Share on other sites
raffes Posted July 4, 2013 Author Report Share Posted July 4, 2013 Jak dbać? Znajomy ma wiatrówkę na CO2 i nie ma problemu ze strzelaniem na dworze.(wiem że to co innego, działanie podobne) Drogie w utrzymaniu i eksploatacji? Naboje CO2 nie są wcale takie drogie chyba że trzeba dokupić coś jeszcze. Magazynki typu real-cap to rzeczywiśce utrudnienie, ale ma też plus-zmusza do precyzyjnego strzelania. Czytałem, że z CO2 mogą być problemy zimą, ale mi to nie grozi, raczej nie będę strzelać zimą. Dlatego tak pomyślałem o gaziaku. A w przypadku tege typu broni też trzeba sporo zainwestować w samą replikę ? Quote Link to post Share on other sites
KnightMoritz Posted July 4, 2013 Report Share Posted July 4, 2013 (edited) No, zainwestować trzeba. Nie orientuję się w cenach akcesoriów do PM'ów gazowych, ale jak szukałem magazynków do beretty (co prawda gg) to poniżej 120 zł za jeden nie schodziło. Co do moich doświadczeń z CO2 w dan wessonie. Pierwszy strzał- 600 fps. Po kilku- spadek do 400, w sumie zależnie jak dobrze zbił się zawór. Ostatnich kilka- wypluwało kulki na 5 metrów. Czyli brak powtarzalności strzałów. Po drugie- serwisowanie. Znam jedną osobę która ogarnia gaziaki. Po trzecie- kiepska dostępność częsci. Po czwarte- jak już są to nie są tanie. Lepiej kup aega z gb v3 z racji tego że jesteś początkującym, większość z nich dużo może wybaczyć- nawet nieudolne próby serwisowania. Wyszalej się z nim, od tego są hi-capy dołączane do replik (best mag ever, za co zostane zbesztany ale... hejterzy patrzcie na mój podpis :icon_biggrin: ). Jak będziesz chciał się bawić z gaziakami zawsze możesz uzbierać kasę i sobie kupić- nic nie stoi na przeszkodzie. Poza tym wszystko zależy od środowiska w jakim sie strzelasz- uwierz, jak ludzie u ciebie latają z hi-capami to praktycznie nie masz szans mając reale czy nawet lowy- przerabiałem to na początku mojej drogi. Ale ja to mam ciężki palec :> Edited July 4, 2013 by KnightMoritz Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted July 4, 2013 Report Share Posted July 4, 2013 Błąd. Gearbox to wynalazek który jest podobnego wieku co ja, jak dotąd nie wymyślono nic lepszego do zasilania naszych zabawek. Tutaj masz filmik ukazujący przewagę AEGów nad gaziakami http://www.youtube.com/watch?v=qjdP4pQFHoY Od siebie dodam: -Łatwiejsza eksploatacja -Łatwiej strzelać w zimę -Masa części zamiennych, praktycznie jeden standard (po to wymyślono gearbox) -Tańsze utrzymanie -Można zacząć zabawę po wyjęciu z pudełka (polecam tematy o długich gaziakach) -Większa powtarzalność strzałów I to wszystko na przewagę AEGów. Quote Link to post Share on other sites
raffes Posted July 4, 2013 Author Report Share Posted July 4, 2013 Raczej zostanę przy elektryku, ale on też nie jest idealny. gearbox może ulec awari, pęknięciu, a nie zamierzam inwestować w ten sprzęt. Dlatego tak jeszcze pomyślałem o gaziaku. Real-cap to rzeczywiście utrudnienie, ale bardziej mnie martwi ta powtarzalność strzałów, o której pisałeś jeśli tak jest ze wszystkimi. A tak z ciekawości: jeśli chciałbym gaziaka ile musiałbym zainwestować w takiego średniej klasy ? Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted July 4, 2013 Report Share Posted July 4, 2013 http://forum.wmasg.p...ny-i-karabinki/ A nie wiem, musisz sam policzyć. Ale to z reguły drogie rzeczy. Sytuacja wygląda tak, że nie spotkałem się z gazową repliką (uprzedzam ,że mało ich widziałem) która nie miała by masy bolączek. http://forum.wmasg.p.../page__st__1120 <- przykładowy temat. Podlicz ile użytkownicy wydali na replikę, dolicz części które musieli wymienić i podlicz czy warto. Quote Link to post Share on other sites
glanu224 Posted July 4, 2013 Report Share Posted July 4, 2013 z tym pękaniem gearboxa to też nie jest prawda . szkielet gearbox może pęknąć jeżeli wstawisz zbyt mocną sprężynę itd . stockowego jest ciężko rozwalić (oczywiście mam na myśli normalne użytkowanie) Quote Link to post Share on other sites
OldWolf86 Posted July 4, 2013 Report Share Posted July 4, 2013 Ja dodam tylko od siebie tyle że nic nie jest wieczne, prędzej czy później czeka Cie awaria, poważniejsza lub nie, nie ważne czy to bedzie elektryk, gaziak a nawet spring. Quote Link to post Share on other sites
raffes Posted July 4, 2013 Author Report Share Posted July 4, 2013 (edited) Chyba jednak zakupię mp5k, ale czy można do niego dostać zapasowe magazynki ? @edit I czym się różni mp5k od mp5pdw ? Edited July 4, 2013 by raffes Quote Link to post Share on other sites
laqum Posted July 4, 2013 Report Share Posted July 4, 2013 A co myślicie o mp5 galaxy dla początkującego. Nie dla mnie, ale tak mnie nurtuje takie pytanko :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts