Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Wybór MP5 na początek

Recommended Posts

• Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Drogi hełmie :icon_wink:, w porównaniu z cymą, mp5 od JG wypada w praktyce tak samo jeżeli nie lepiej.

To żadna mitologia, to opinie i doświadczenia innych ludzi. Ale wiadomo, każdy inaczej traktuje swoje repliki, używa/przechowuje je w innych warunkach.

I nowych właśnie trzeba uczyć dbania o repliki, sposobu konserwacji i przechowywania, a nawet niektórym bardziej zaawansowanych airsoftowców. Repliki, a w szczególności chińskie nie są wykonane z tytanu i włókna węglowego. O repliki trzeba dbać!

I wracając do twojego pytania MuVo, poczytaj o tych replikach. Kupując obie zalecam odrazu kupić lepsze gumki hop up, w sam raz będzie ta

Kup też kulki, bo czasami przydają się w ASG :icon_wink: Mogą być np.: te

I pamiętaj o atestowanej porządnej ochronie oczu!!! Airsoftowcy nie lubią okulistów, nie dawajmy im zarobić.

Edited by Fort

No właśnie codziennie coś czytam wczoraj dużo czytałem o G36 z Boya to się dopiero naczytałem. Niby polecana replika, ale zdarzają się wadliwe. Jak wybiorę replikę to będę się zastanawiał co wymienić i jakie akcesoria :). Bo mi się M4 podobają, ale jak poczytałem, że od 800zł są dopiero jakieś sensowne to sobie odpuściłem i teraz albo G36 lub MP5. Więc jedynie z używanych, ale z tymi używkami to wydaje mi się, że to nie jest dobry pomysł, bo nie wiadomo co się może trafić. A to o czym mówisz Wiciok za 360zł na allegro to jest drugiego już właściciela więc pewnie nieźle jest już zużyta a jeszcze jak jest napisane, że GB pracuje w miarę przyzwoicie. To oznacza, że coś jest już na dniach do naprawy. Chętnie bym kupił jakąś używkę od CA, ICS, P&J lub G&G bo ceny kuszące i marka, ale się boję, że to będzie "skarbonka bez dna".

G36 z boyi zależy gdzie kupisz. Na przykład ganfajerzy, żeby nie było antyreklamy czy coś, lubią se olać przegląd wewnętrzny.

Na dobrą sprawę dylemat między G36 a mp5 to dosyć ciężka kwestia. Na plus w giecie masz szybką zmianę sprężyny i nowsze rozwiązania wewnątrz gearboxa, ale mp5 z JG to dosyć sprawdzona konstrukcja. Ogółem bierz co ci się bardziej podoba.

Co do systemu blow-back w G36c z Dboys/ boyi. Jedni uważają go za coś świetnego, inni za wielką pomyłkę. Według mnie nie jest taki zły jak go malują, ale parę rzeczy możnaby poprawić.

Edited by Fort
Powała Ty właśnie masz MP5SD6 od JG? Długo ją masz? Była wadliwa na początku? Bez tuningu ma dobre osiągi? Wykonanie? Powiedz mi jak ją oceniasz. Na razie mój wybór skłania się albo na G36C Boya lub MP5 od JG bo mi cenowo pasują i nie powinno być z nimi tak źle?

MP5SD6 [JG] kupiłem wiosną 2009 roku. Osiągi w stocku na normalnym poziomie replik o prędkości wylotowej około 360 fps, czyli zasięg 30-40 m. Od początku wymieniłem baterię na 9,6V więc rof bardzo przyzwoity, choć dla mnie nie ma to wielkiego znaczenia bo strzelam krótkimi seriami 2-4 kulek. Pierwsza awaria (pęknięcie gearboxa) w kwietniu bieżącego roku. Teraz gearbox wzmicniłem listwami i replikę poddałem tuningowi + lufa + gumka. Replika ma stabilne 410 fps i zasięg skuteczny > 50 m (trafienie w sylwetkę tarczy "Francuz"). Używam baterii, do której podałem odnośnik w poście #24. Przez ten okres użytkowania nic mi się nie złamało, kolba nie ma luzów, jedyne "nieszczęście jakie mnie spotkało to zgubielnie lewej dźwigienki selektora.

Ja bym się nie pchał w chinole, tylko kupił MP5 CA. Akurat na allegro wisi jedna używka za 360zł.

Coś mnie ominęło, czyżby Chińczycy sprzedali Hong Kong Japonii... :icon_eek2:

@MuVo, nie pchaj się w "używki", to loteria i inwestycja bardziej niepewna niż w AmberGold.

Ps

W naszej ekipie jest w użyciu jeszcze jeden MP5SD6 kupiony razem z moim. Dziala nadal bezawaryjnie w stocku.

Edited by Powała

Errata:

napisałem wzmicniłem

winno być wzmocniłem;

napisałem "nieszczęście

winno być "nieszczęście";

napisałem zgubielnie

winno być zgubienie;

mapisałem Dziala

winno być Działa.

Przepraszam, ale pisałem jeszcze przed obmyciem oczu...

Jak Powała to ja też :icon_biggrin: Bracia MP5 JG [Wooh jaki rym]

Mam Mp5 JG od maja 2012 roku, kupiłem jako używkę. Działała super i nagle we wrześniu lub listopadzie coś się przepaliło i walnąłem replikę w kąt domu bo nie znałem mojego społeczeństwa i tego, że mam dobrego serwisanta w drużynie, więc zakupiłem rk-02. Tak aż do kwietnia tego roku biegałem z RK'ą. Wkońcu pomyślałem, aby naprawic tą mp5 [miała iśc na sprzedaż, nie podawała kulek] no i oddałem do serwisanta, zmienił jakąś rzecz wszystko przesmarował, popodkładkował i inne duperele co polepszają replikę i mp5 jg zamieniło się z rk'ą swoją rolą... Od teraz biegam tylko z mp5, wymienione zostały w niej: Gumka GG zielona, sprężyna m120, i cylinder/tłok [zapomniałem firmy, ale coś z PJ było a drugie niepamiętam, albo to łożyska pj...] W każdym bądź razie po takim tuningu co siedzi w środku już od pierwszego właściciela [2011 rok] Mam ja do teraz, strzela celnie na 50metrów, zasięgiem, celnością i skupieniem bije strockową RK'ę z gumką. Teraz jest to cud miód i orzeszki, replika lekka, mało awaryjna [nic się nie zepsuło nie licząc tych kabli] i celna, że ho ho....

Nie wiem, nie widziałem, nie macałem, mało czytałem o mp5 cm ale moja JG to mój skarb, z którym się nie pożegnam.

Edited by Kemonator

No właśnie Kemonator tak wyglądają efekty jak się kupi używkę dlatego ja wolę na początku nie eksperymentować. Dzięki Kemonator i Powała za swoje opinie na temat swoich MP5. Ale jednak się zdecyduję na G36C Boya :icon_smile: Doszedłem do wniosku że to będzie dla mnie najlepszy wybór i podoba mi się w niej EBB wolę więcej realizmu :icon_smile: Tylko jeszcze moje pytanie brzmi co by pasowało w niej wymienić na start? Jak ktoś będzie pisał to proszę tak od najważniejsze rzeczy do najmniej ważnej. Bo mój budżet jest ograniczony.

Edited by MuVo

Powała czemu mam wyłączyć EBB? Jakbym miał go wyłączyć to po co kupować G36 od Boya. Rozumiem że może mieć swoje inne zalety ale tak to nie widzę sensu żeby kupować z EBB. Tylko gumkę? A sprężyna czy akumulator?

Bo EBB jest Ci potrzebne jak pryszcz na d*, ani to nie daje jakiegoś specjalnego efektu, ani nie jest ekonomiczne, bo zżera tylko prąd a stanowi dodatkowy element, ktory może ulec awarii, więc potwierdzam Twój zdrowiejący pogląd - kupowanie repliki tylko dla tego, że ma EBB jest bez sensu.

Na początek tylko gumkę, bo masz ograniczony budżet. Sprężynę (spory wydatek), lufę (jeszcze większy wydatek) i inne elementy (to już inwestycja) wymienisz sobie z czasem.

Edited by Powała

Guma, uszczelniona dysza, teflon fix, kable niskooporowe, smar miedziany na styki to chyba nie jest spora inwestycja. Jak się ma znajomego serwisanta.

Już nie mogę edytować. A co bo blowbacku: nie wiem jak w bojcu ale w Aresie mocno kopie i naprawdę są lepsze wrażenia z strzelania. Co kto lubi.

Połączone. Buniek

Nie kupuje tylko dlatego ze ma ebb. Ale na początku na pewno nie wyłącze. Z kilku powodów: z samej ciekawości aby zobaczyć jak działa ebb oraz nie będę się bawił w rozkręcanie repliki i grzebanie w niej bo pewnie mogę coś na 99% zepusuć w niej. Jak uznam po czasie że to jest mi nie potrzebne to wtedy wyłącze. Ryzbor ja nie mam znajomego serwisanta więc może to już nie być takie tanie ;) teraz pozostaje mi tylko dobór dodatków jak kulki, ochrona oczu jakiś roboczy mundur i może dodatkowe magazynki i może coś jeszcze. Nie wiem czy mogę dalej o to pytać w tym temacie. To co polecacie jeśli chodzi o ochronę oczu?

Okulary - Uvex IVO

Gogle - Bolle x800 lub ESS NVG

Mundur - Flecktarn/DPM/Woodland ewentualnie Wz.93 [Te 3 pierwsze tańsze]

Kulki - 0.23 - 0.25g [PJ powinny starczyc, ale mogą mnie za to jechac, więc lepiej G&G :p]

Magazynek powinien starczyc

Jeśli coś więcej do ochrony to polecam jakąś chustę lub arafatkę ewentualnie maskę stalkera na zęby :icon_razz:

Edited by Kemonator

EBB jest fajny i NIE CIĄGNIE WIĘCEJ BATERII ! Wiem co mówię bo mam. Daje fajne wrażenia przy strzelaniu chociaż mógłby bardziej kopać :icon_razz:

Co do kulek P&J miałem styczność z kilkoma mp5 i żadna nie tolerowała tych kulek.

Edited by P&P

EBB jest fajny i NIE CIĄGNIE WIĘCEJ BATERII ! Wiem co mówię bo mam.

A mogę wiedzieć jak to zmierzyłeś? Bo jeśli π * oko to podziękuje za taki pomiar. Jak dla mnie (na chłopski rozum) każdy dodatkowy element, który się porusza wymaga (1) oddzielnej linii zasilania (tj. ma własny silniczek i nie jest mechanicznie podpięty do innego poruszającego się elementu) lub (2) być podpiętym mechanicznie do poruszającego sie elementu a to zwiększa masę i tworzy opór (niekoniecznie elektryczny, ale tarcie). W obu przypadkach zużycie energii będzie większe (w pierwszym bo mamy dodatkowy silnik a w drugim przez większą masę, którą silnik ma poruszyć lub opór).

Możliwe, że różnica jest na tyle znikoma, że bez dokładniejszych pomiarów i badań tego nie widać, ale nie uwierze w to, że replika z EBB ciągnie tyle samo prądu co taka sama replika bez EBB.

teraz pozostaje mi tylko dobór dodatków jak kulki, ochrona oczu jakiś roboczy mundur i może dodatkowe magazynki i może coś jeszcze. Nie wiem czy mogę dalej o to pytać w tym temacie. To co polecacie jeśli chodzi o ochronę oczu?

Ogólnie to Kemonator napisał dobry post. Ja od siebie dodam, że mundur BW we Flecktarnie jest tani i dobry - mogę z czystym sumieniem polecić. Polecałbym też zaopatrzyć się w nakolanniki - zajefajne uczucie kiedy człowiek nie boi się, że trafi kolanem na kamień, szyszkę czy inny gruz (a to potrafi zaboleć). Ja mam jakieś nie wiem jakie (kupiłem za grosze od kumpla a on już nie pamiętał jakie to) więc nie polecę konkretnych modeli.

Edytuj: Z tanich gogli mogę polecić Bolle Defender - nówki można wyrwać za około 60zł a są balistyczne (bezpieczne), mają trzy szybki w zestawie. Tylko parują (mankament wszystkich gogli) i śmiesznie wyglądają.

Edited by MarekMac

Blow back ma słabiutką sprężynkę w mp5....... Nie wiem czy widziałeś ten mechanizm tam. Po odciągnięciu zamka do tyłu (blow back nie działa) wystrzeliłem tyle samo kulek co z BB wiec ? Druga sprawa to w GB są słabsze sprężyny główne żeby blow back miał łatwiej. Po 3 nie ma się tam co zepsuć, od czasu do czasu tylko przesmarować. Miałem kilka mp5 wiem co mówię. Frajda niesamowita :)

Śmiało możesz wziąć ESS NVG profile, mam i są dla mnie wygodniejsze niż BOLLE. Żeby nie parowały namaczasz chusteczkę szamponem i przecierasz, nie parują. ESS dodatkowo są przewiewne. Najlepiej jakbyś miał u kogoś jak pomacać i zobaczyłbyś które Ci pasują.

Przed przecieraniem szamponem czy płynem do mycia naczyń zalecałbym przepłukanie gogli (szybki) pod bieżącą wodą. Jeżeli na szybce jest jakieś ziarenko piasku to przecierając (nawet wilgotną szmatką) możemy porysować szybke.

Edited by MarekMac