jarni5 Posted July 26, 2013 Report Share Posted July 26, 2013 Witam. Mam nieco customowy zestaw w mojej replice (VSR) i mam wrażenie, że sprężyna ( guarder do m24 o mocy 160) jest za długa względem cylindra. A wiec tak: W mojej replice sprężyna ma długość 254 mm, a cylinder 229mm, jednakże po wliczeniu tego, że jeszcze wchodzi prowadnica z łożyskami i głowica cylindra, to spring jest ściśnięty o 50mm, tzn w cylindrze ma już tylko 204mm. Do mojej repliki dedykowana sprężyna ma 210 mm, czyli wynika z tego, że producent przewidział "startowy ścisk" sprężyny na jakieś 6mm tylko. Teraz moje pytanie - czy to, że spring jest ściśnięty już na starcie te 5 cm powoduje, że traci on na mocy przez samo znajdowanie się w cylindrze ( bez strzelania) ? Czy gdybym w przyszłości kupił sprężynę 170, a następnie ją przyciął z 254 mm do np. 220 mm i splanował końcówkę, to byłoby to zdrowsze dla springa i dłużej zachowałby on swoje właściwości ( nie tracił na sile przez samo znajdowanie się w cylindrze)? Dla pytających "dlaczego nie kupię dedykowanej sprężyny ?" - Mam zarówno tłok, jak i prowadnicę dopasowaną pod ten rodzaj springów i musiałbym dużo wymieniać, żeby zamontować dedykowanego :) Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
ReXo Posted July 26, 2013 Report Share Posted July 26, 2013 Witam, co prawda nie miałem okazji mieć styczności z VSR'ką, jednak od 2 lat strzelam się czynnie repką SVD od A&K - zasada działania wydaje się być podobna. U mnie spring (190 guarder) w prawdzie jest nieco krótszy, ale również jest troszku ubity o te kilkadziesiąt mm w stanie spoczynku z racji niestockowego tłoka i nakładki wyciszającej po wewnętrznej stronie cylindra. Od 2 lat strzelania się na tej sprężynce nie zauważyłem żadnego strasznego spadku na fps (trzyma od 590 - 630) fps. Sprężyna jak każda po jakimś czasie jednak ubije sie do pewnego stopnia, można próbować z podkładkami 10 - 20 mm na prowadnicy sprężyny - z efektami różnie bywa. W każdym razie nie sądzę, żeby lekkie ubicie w stanie spoczynku zagrażało w dużym stopniu na stracie mocy. Dla mnie większym zagrożeniem wydaje się być napięcie sprężyny po naciągnięciu i oczekiwaniu na dogodną sytuacje do oddania strzału które raz po raz trwa od 5 - 10 min :P Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 26, 2013 Report Share Posted July 26, 2013 SWD A&K jest zbudowane zupełnie inaczej, wykorzystuje inne sprężyny, więc w ogóle nie ma co go tutaj przytaczać. Quote Link to post Share on other sites
Szycha201 Posted July 26, 2013 Report Share Posted July 26, 2013 (edited) W moich replikach snajperskich także sprężyna zawsze była minimalnie zbita, ale jakiś ubytków FPS nie stwierdziłem:) Natomiast jest inny problem: nawet gdyby ubywało sporo FPS i tak nic z tym nie zrobisz:) Mógłbyś po strzelnaiu springa wyjąć, ale wielokrotne wyciąganie sprężyny wiąże się ze znacznym wyrobieniem gwintów, szczególnie wrażliwego gwintu cylindra. Taniej wyjdzie raz na 2-3 lata kupić sprężynę niż wymienić cylinder:) Pomysł z przycinaniem to dla mnie strata czasu:) Masz markową sprężynę i to właśnie ją różni od tanich chińskich- nie ubija się tak szybko. Zmierz FPS i co roku możesz powtórzyć pomiar:) Natomast stopniowy spadek FPS wiązałbym także ze zużyciem smarów i elementów uszczelniających. I na to rada jest jedna: od czasu do czasu trzeba wykonać przegląd, wymienić smary oraz zużyte elementy:) Edited July 26, 2013 by Szycha201 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts