Fokuz Posted August 14, 2013 Report Share Posted August 14, 2013 Witam Wszystkich Serdecznie :icon_smile: Jestem nowym forumowiczem i to mój pierwszy post na tym forum. Chciałem się was zapytać z ciekawości, czy ktoś może się spotkał z arkuszami (nie wiem jak to dokładnie nazwać fachowo) do regulacji kolimatorów. Chodzi mi dokładnie o takie coś jak w poniższym filmiku. Na kartkach w narożnikach są oznaczenia pokręteł których należy używać aby dobrze wyzerować kropkę. http://www.youtube.com/watch?v=Bk3ErqmrbKI Quote Link to post Share on other sites
Quzodor Posted August 14, 2013 Report Share Posted August 14, 2013 (edited) Ja znam taki jeden sposób, dzisiaj sam testowałem. Bierzesz 5 kartek około i kolegę. Na kartkach rysujesz kółko i kwadrat, i strzelasz 3 razy tak jak masz koli ustawione fabrycznie. Powiedzmy że poszło w lewo, to skręcasz pokrętło w prawo i znowu strzelasz, aż do skutku. I tak samo robisz w pionie. Możesz też zaznaczać markerem trafione. Edited August 14, 2013 by Quzodor Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted August 14, 2013 Report Share Posted August 14, 2013 (edited) Ja strzelam w ciemne miejsce. Kręcę pokrętłami tak długo, aż kropka mi się pokrywa z miejscem, gdzie kulka zaczyna mi opadać. To rozwiązanie, które podałeś w filmiku jest całkiem ciekawe. Jakkolwiek dla osoby, która ma pojęcie ile kliknięć/przekręceń tyle przeskoku celownika taka kartka jest zbędna. I nie, nie spotkałem się. Edited August 14, 2013 by SirHawk Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts