arek2xl Posted September 20, 2013 Report Share Posted September 20, 2013 (edited) Tak jak w temacie ustawiłem na cykl rozładowywanie ładowanie na auto ładowarka rozładowała pakiet według wskazań o 1199 mah a ładowanie odbyło się do 600mah nie wiem czy ładowarka uszkodziła mi pakiet? Moja ładowarka do PowerBean Major. Edited September 20, 2013 by arek2xl Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted September 20, 2013 Report Share Posted September 20, 2013 A próbowałeś doładować lub powtórzyć cały cykl? Quote Link to post Share on other sites
arek2xl Posted September 20, 2013 Author Report Share Posted September 20, 2013 Teraz próbuję rozładować i naładować jeszcze raz jak się uda to dam wam znać :D Quote Link to post Share on other sites
White1981 Posted September 20, 2013 Report Share Posted September 20, 2013 Także mam taką ładowarkę, i także ni-mha ładowało mi do połowy, albo i mniej. Te co nie dobijało wyrzuciłem, a resztę sprzedałem. Kupiłem li-pole i nabija mi prawie max. Moim zdaniem jest to wina baterii. Uda ci się ją trochę mocniej podładować, ale musisz ustawić mniejszy prąd ładowania. Możesz też mieć problemy z rozładowaniem. Mi potrafiło 7-8h rozładowywać, a ładować 10 min. Quote Link to post Share on other sites
arek2xl Posted September 20, 2013 Author Report Share Posted September 20, 2013 tak to nie mam rozładowuje mi ok 2 godzin i ładuje ok 60 minut na prądzie 1 a i teraz ustawiłem 0,7 i tak się stało Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 20, 2013 Report Share Posted September 20, 2013 Spieszy ci się gdzieś? Jak nie, to ustaw mniejszy prąd, najlepiej coś w okolicach tego, co dają wolnoładowarki - 0,2-0,3A. Quote Link to post Share on other sites
arek2xl Posted September 20, 2013 Author Report Share Posted September 20, 2013 (edited) aż taki mały to się będzie długo ładować.Czeka mnie pobudka wczesna :icon_biggrin: wcześniej ładowałem prądem 1A i ładowało normalnie. Edited September 20, 2013 by arek2xl Quote Link to post Share on other sites
arek2xl Posted September 20, 2013 Author Report Share Posted September 20, 2013 Nie mogę już edytować naładowałem ponownie ty razem do 233mah czyli chyba pakiet już jest do... Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted September 20, 2013 Report Share Posted September 20, 2013 Zmniejsz prąd do 0.1 i wtedy sprawdź. Co to za bateria? Quote Link to post Share on other sites
arek2xl Posted September 20, 2013 Author Report Share Posted September 20, 2013 Zwykła chińska 8,4 1200 NimH ale szkoda jej bo miała dobrego rofa jak na te 450fps'ów i trzymała naprawdę dobrze jeszcze raz ustawie cykl i zmniejszę ten prąd. Zobaczymy jutro życzcie mi powodzenia, :D Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted September 21, 2013 Report Share Posted September 21, 2013 A jakie ustawiłeś napięcie graniczne rozładowania? NiMH to nie LiPo, ładowarka nie odczyta automatycznie ilości cel i nie będzie wiedziała, ile rozładować. Z tego, co wiem, dolne napięcie dla NiMH to 0.8-1V na celę więc jak ustawisz 6.3V to powinno być dobrze. Quote Link to post Share on other sites
arek2xl Posted September 21, 2013 Author Report Share Posted September 21, 2013 Ta ale ja wszystko robię na auto więc ładowarka się ty zajmuje. Jeśli by ktoś mógł to by mógł podać wartości do ładowania takiego pakietu to miło by było. Wracają włączyłem rozładowywanie i rozładowało do 1180mAh i pokazało napięcie ponad 8V ! czyli, mam przeczycie że ładowarka zepsuta mimo iż wcześniej wszystko było okey. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 21, 2013 Report Share Posted September 21, 2013 To ustaw na trybie manualnym. Tryb auto nie jest dokładny. Quote Link to post Share on other sites
arek2xl Posted September 21, 2013 Author Report Share Posted September 21, 2013 Okey tylko jakbyście mi mogli podać wartości jakie mam ustawić bo jeszcze tego nie rozumiem. Jeszcze takie coś wystąpiło naładowałem pakiet na niby 600mAh jednak przy rozładowywaniu wychodzi że miała ona 1199mAh nie wiem teraz o co chodzi wystrzeliłem normalnie na niej 2 magi i nie był problemu trzyma rof i pojemność, jakby miała 600mAh to by nie wytrzymała 2 magów. Quote Link to post Share on other sites
WszystkoZajęte Posted September 21, 2013 Report Share Posted September 21, 2013 To może w takim razie ładowarka źle pokazuje? Quote Link to post Share on other sites
arek2xl Posted September 22, 2013 Author Report Share Posted September 22, 2013 no chyba właśnie źle pokazuje czyli się zepsuła, a chyba ją odeślę. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted September 22, 2013 Report Share Posted September 22, 2013 Masz talent żeby NiMH ładować prądem 0.83C. Po bandzie panie, po bandzie. Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted September 23, 2013 Report Share Posted September 23, 2013 Po pierwsze zacznij czytać swoje posty przed wysłaniem, miejscami ciężko Cię zrozumieć. Po drugie - napięcie dolne rozładowania już podałem, napięcie górne możesz zostawić automatyczne - Major, jak każdy klon BC6, ma odczyt delta-V, ew ustaw dokładność odczytu trochę większą niż domyślna. Prąd ładowania sugerowałbym 0.4A a rozładowania 0.6A (choć tu liczę na weryfikację tych wartości przez kogoś, kto dłużej siedzi w NiMH). Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted September 23, 2013 Report Share Posted September 23, 2013 NiMH to chyba prąd ładowania 0.1 - 0.2C Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 23, 2013 Report Share Posted September 23, 2013 bez jaj - można ładowac prądem 1c bez problemu. 0.1C to uzywało sie 100 lat temu. Quote Link to post Share on other sites
arek2xl Posted September 23, 2013 Author Report Share Posted September 23, 2013 To panowie wysyłać czy nie bo mam wątpliwości co do ładowarki najwyżej stracę 16 zł. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted September 23, 2013 Report Share Posted September 23, 2013 Moim zdaniem nie masz co wysyłać. Sprawdź zachowanie aku pod inną ładowarką i zachowanie ładowarki pod innym aku. Quote Link to post Share on other sites
arek2xl Posted September 23, 2013 Author Report Share Posted September 23, 2013 Tylko taka rzecz że nie mam innego akumulatora a nikt z teamu nie ma ładowarki mikroprocesorowej z wyświetlaczem żeby zobaczyć jaka pojemność jest. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted September 23, 2013 Report Share Posted September 23, 2013 @seger, tylko przy wyższym prądzie trzeba koniecznie zwracać uwagę na temperaturę - a Imax nie ma dołączanego w zestawie czujnika. Mi się tak udało załatwić NiMH Firefoxa 9.6, przegrzał się i wygiął w pałąk, 2 cele tylko się ostały (spuściłem z oka baterię na chwilę i jak się ogarnąłem to było już po wszystkim). Poza tym stosunkowo mniej prądu wchodzi do baterii, więcej jest oddawane w postaci ciepła i samo ogniwo też ma wówczas mniejszą żywnotność. Quote Link to post Share on other sites
arek2xl Posted October 2, 2013 Author Report Share Posted October 2, 2013 Postanowiłem odesłać ładowarkę ponieważ robiła to samo na 2 aku nimh i nicd zobaczymy co powie na to azteko :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts