damiiian97 Posted September 28, 2013 Report Share Posted September 28, 2013 Witam. Mam problem, połamały mi sie zęby w zębatce tłokowej i muszę kupić nowy zestaw, ponieważ są to zębatki torque-up i problem polega na tym że nie wiem jakie mam przełożenie. Pomóżcie, jak mam sprawdzić przełożenie? PILNE!!! Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted September 30, 2013 Report Share Posted September 30, 2013 Zaznacz sobie flamastrem kreskę na zębatce tłokowej, a potem kręć silnikową i licz obroty silnikowej. Ile obrotów zębatki silnikowej potrzeba do jednego obrotu zębatki tłokowej? To jest przełożenie. Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted September 30, 2013 Report Share Posted September 30, 2013 Możesz policzyć zęby poszczególnych kół i obliczyć przełożenie. 1. Podziel liczbę zębów koła silnikowego, przez liczbę zębów zębnika silnika. To będzie przełożenie I stopnia przekładni. 2. Podziel liczbę zębów dużego koła zębatki środkowej, przez liczbę zębów małego koła zębatki silnikowej. To będzie przełożenie II stopnia. 3. Podziel liczbę zębów zębatki tłokowej przez liczbę zębów małego koła zębatki środkowej. To będzie przełożenie II stopnia. 4. Pomnóż przez siebie trzy przełożenia cząstkowe i otrzymasz przełożenie całkowite przekładni gearboxa. Quote Link to post Share on other sites
damiiian97 Posted September 30, 2013 Author Report Share Posted September 30, 2013 Dobra już wiem jakie mam przełożenie Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts