Biuvy Posted June 27, 2005 Report Share Posted June 27, 2005 Witam! Mam prośbę: napiszcie mi jak często Wam się palą styki, po jakim czasie użytkowania i w jakim modelu?? Wiem, ze w TM prawie w ogole się to nie zdarza, a CA sapliły mi się już 5 razy :evil: NAPISZCIE PROSZĘ JAK MOŻNA TEMU ZAPOBIEC, I CO JEST PRZYCZYNĄ. DZIĘKI ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI Quote Link to post Share on other sites
Cybul Posted June 27, 2005 Report Share Posted June 27, 2005 Wogóle w CA są gówniane kable, i możliwe ze przez ich mała srednice (=wiekszy opor) za bardzo sie grzeja. I tak samo mozliwe jest ze stykami, ze jakis shit zamontowali. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 27, 2005 Report Share Posted June 27, 2005 Nie wiem jak często. Mi od dwóch i pół roku nic się nie przepaliło :) TM oczywiście :) Quote Link to post Share on other sites
SHARKY_FST Posted June 27, 2005 Report Share Posted June 27, 2005 Mi w MP5SD6 z ics styki sie polamaly:] Generalnie bardzo twardy mosiadz. Czyszcze je co jakies 5.000 kulek, bo inaczej sie kable grzeja i generalnie robi syf. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted June 27, 2005 Report Share Posted June 27, 2005 MP5A4 ICS :arrow: jedna blaszka się ułamała to zastąpiłem ją pewną częścią z płyty głównej (to co trzyma baterię 3V ;) ). Smolą się strasznie, ale już nie chce mi się tego czyścić... działa? działa :twisted: Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted June 27, 2005 Report Share Posted June 27, 2005 G36- na fali nieszcześć i styki się spaliły :evil: 5tyś kulek i musiałem naprawiać bo nie przewodziły... :? Quote Link to post Share on other sites
_Garfield_ Posted July 1, 2005 Report Share Posted July 1, 2005 Mrówek ma u nas MP5A2 TLF i mu sie styki tylko raz spaliły(zaraz po kupnie) odesłał AEG-a do MG, naprawili i chodzi jak złoto... (PM-owi niedługo roczek stuknie) Quote Link to post Share on other sites
Rudy102 Posted June 26, 2007 Report Share Posted June 26, 2007 Przepraszam bardzo, że odgrzewam kotleta ale mam pytanie. Gdzie mogę kupić/dostać blaszki o których mowa. Spaliły mi się w AKs TM, może to być wina okablowania? Zmiana kabli na silikonowe takie o większej średnicy coś zmieni? A i jeszcze jedno może teraz ktoś mi odpowie. Co jest skopane, że kiedy przełączam na ogień pojedynczy to spust się blokuje i nie mogę go nacisnąć. Jak porównywałem ze zdjęciami złożonych gb.v3 to wszystko jest tak samo. Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted June 26, 2007 Report Share Posted June 26, 2007 Co do żywotności styków ma znaczenie, jak mocno naciśnie się spust. W moim MP5 na początku naciskałem bardzo lekko i po 3-4 miechach przestały łączyć. Wyczyściłem je, poodginałem te blaszki (lekko się stopiły) i zacząłem naciskać na spust znacznie mocniej. Od tego czasu minął rok na 10.8V i m100 i zero problemów. 8) Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted June 26, 2007 Report Share Posted June 26, 2007 Niedociśnięte odpowiednio styki powodują opór, a co za tym idzie iskrzenie i przegrzewanie. W końcu płynie przez nie prąd o dużym natężeniu. U Ciebie Zdzisiu styki nadtopiły się na takiej samej zasadzie, na jakiej działa spawanie łukowe. Quote Link to post Share on other sites
radzu Posted June 26, 2007 Report Share Posted June 26, 2007 Dodam tylko iż zamontowanie układu z mosfetem kompletnie odciąża styki i ma kilka innych zalet. Więcej po w pisaniu w szukajce "mosfet" Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts