Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam. Czy ktoś miał styczność z Glockiem 17 firmy KWC? jest on dostępny np. na zbrojowni.abc.pl w cenie 260 zł? Czym się różni od Glocka z KSC? jakie są różnice w osiągach.

Szukałem na forum ale nic nie znalazłem

POZDRO

• 2 months later...

Od Glocka KSC różni się wszystkim.

Przede wszystkim, ma znacznie więcej plastiku (ABSu) w częściach zewnętrznych. Miałem styczność z dwoma modelami tej serii - Glockiem 17 i Sig Sauerem P226. Co do osiągów, to nie są tragiczne, porównywalne z innymi gazówkami tej klasy (np. tańsze Beretty bez BB), choć dokładnych pomiarów nigdy nie mogłem zrobić. Ta seria ma kilka charakterystycznych cech:

1. BlowBack i ruch zamka ma miejsce tylko do połowy. Zamek zostaje z tyłu po ostatnim strzale, ale za blisko w porównaniu do oryginału czy produktów firmy KSC lub Omega. Mniej więcej o połowę za blisko.

2. Wszystko na zewnątrz jest z ABSu. W środku też sporo. Były zwroty w military.pl w związku z uszkodzeniami mechanizmu, mówię tu akurat o P226 z tej serii.

3. Zamek zostaje w "tylnym" ("środkowym"?) położeniu przy pustym magazynku, ale magazynka nie wyciąga się wówczas jedynie naciśnięciem przycisku zwalniacza. Trzeba go jeszcze pociągnąć, a przy wyjmowaniu zamek spada sam - nie ma tam zapadki przytrzymującej zamek w tylnym położeniu, zresztą nawet gdyby była, to zamek do tej odległości nie dochodzi. Efekt - kończy się amunicja, wyciągamy maga a zamek od razu spada sam. Wkładamy drugi, i tak musimy przeładować. Zakładając bardzo optymistycznie, że dostaniemy gdzieś zapasowe magi.

4. Magazynki są niewymiarowe, niewiele większe od którejś starszej sprężynowej serii TM. Takie małe jak na .22 LR mniej więcej.

Tak w ogóle to to jest ładne uzupełnienie kolekcji i jeśli ktoś szuka tańszego Glocka 17, to też w ostateczności się nada. Ale nie porównywałbym go nawet z Omegą czy KSC, a jeśli ktoś szuka dobrego pistoletu do walki (aktywnego strzelania), to za tę cenę dostanie kilka innych, być może ciekawszych i lepszych modeli. Oczywiście osobom, którym podoba się Glock 17 (do których i ja się zaliczam) i które koniecznie chcą mieć takiego na udzie (dla szeroko pojętego "lansu"), mogę go raczej polecić. Pod warunkiem, że nie planują częstego prowadzenia ognia z broni bocznej i realistycznej/ wygodnej wymiany magazynków.

Pozdrawiam

Kret

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...