Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Jaką replikę mam wybrać ?

Recommended Posts

Jeśli chodzi o kamizelkę, po pierwsze wybór nie najlepszy (nylon) może się rozłazić, po drugie do jej ładownic trudno będzie "upchnąć magazynki od G36, będzie bardzo ciasno.

Co do replik vide post Marka. Z tych, które wskazałeś byłbym za MP5 [JG] lub G36 [JG/GFC].

Kamizelka......każdy z nas jest inny, dlatego proponuje Ci rozglądanie się za kamizelkami z systemem molle. To rozwiązanie pozwoli CI dowolnie konfigurować ułożenie Twojego ekwipunku na kamizelce. Pozostaje kwestia czy wybierzesz typową kamizelkę taktyczną (na wkłady balistyczne) ciras, plate carrier itp. http://www.tacwrk.co...iras-l-fcoy.jpg , czy coś lżejszego i w stylu chest riga, http://www.airarmory...ig Multicam.jpg

Co do pierwszej broni polecam jak Powała G36 [JG/GFC]

Pozdrawiam

Edited by Pycio

A tak w ogóle to masz odłożoną forse na ochronę oczu? Budżet masz całkiem spory i głupio by było jakbyś wydał 700zł na replikę i kamizelkę, a nie mógł tego wykorzystać przez brak ochrony oczu.

Kolejna sprawa. Co będziesz przenosił w tej kamizelce? Póki nie kupisz dodatkowym magazynków, PMRki czy innych gratów to z powodzeniem się pomieścisz w kieszeniach munduru (czyt. włożysz do nich szybkoładowarkę i batonik bo reszte rzeczy - woda, kanapki, zapas kulek - zostawisz na respie). Dlatego może warto narazie olać kamizelkę i mieć na replikę więcej kasy.

Marek, jak zwykle ma rację, a kupować byle co za małe pieniądze nie ma sensu, bo rozlezie Ci się od samego patrzenia.

Osobiście jestem za dobrym chestem, na przykład http://www.miwo-mili...I-CZYK-MODU-OWY. Po pierwsze jak każda kamizelka modułowa pozwala na swobodną i zależną od potrzeb konfigurację oporządzenia. Po drugie odkryte plecy nie powodują efektu nadmiernego przegrzania, zwłaszcza w lecie.

W pierwszym roku mojej przygody z ASG używałem torby http://armyworld.pl/product-pol-2283-Pokrowiec-Brezentowy-na-Chlebak-Wojskowy-Polski-Oliv-Oryginal-Demobil.html zawieszonej na pasku, do tej pory służy mi podczas rejsów jako chlebak w wędrówkach po portach.

Edited by Powała

A tak w ogóle to masz odłożoną forse na ochronę oczu? Budżet masz całkiem spory i głupio by było jakbyś wydał 700zł na replikę i kamizelkę, a nie mógł tego wykorzystać przez brak ochrony oczu.

Kolejna sprawa. Co będziesz przenosił w tej kamizelce? Póki nie kupisz dodatkowym magazynków, PMRki czy innych gratów to z powodzeniem się pomieścisz w kieszeniach munduru (czyt. włożysz do nich szybkoładowarkę i batonik bo reszte rzeczy - woda, kanapki, zapas kulek - zostawisz na respie). Dlatego może warto narazie olać kamizelkę i mieć na replikę więcej kasy.

ochrpnę oczu już posiadam
Reszta na plecach w 120l plecaku:).

Ze stodwudziestką biegasz? To już zboczenie zawodowe :D

Ja proponuję takie combo:

http://gunfire.pl/pr...ka-GFG039C.html

http://gunfire.pl/pr...live-Green.html

Dlaczego tak?

Po pierwsze - wraz z plecakiem dostajesz demontowalny pas taktyczny na którym bez problemu zmieścisz te dwie ładownice, i worek zrzutowy.

Do drugie - Jeśli boisz się o sprzęt to możesz go nosić cały czas ze sobą w plecaku.

Po trzecie - Jako gracz mający 14-15 lat planujesz pewnie dotarcieranie na strzelanki komunikacją miejską. To g36, które podałem po złożeniu na bok kolby wejdzie do plecaka, dzięki czemu otrzymujesz jednocześnie pokrowiec na replikę, który jest obowiązkiem w mieście, a osobny kosztuje minimum te 50-70 złotych.

Edited by Tomek P-ń

Co do "dużych" wersji mp5 (czyli tych z v.2), to mogę powiedzieć, że nie będzie można zamknąć plecaka z taką repliką w środku - główna komora ma 50 cm na długość według specshopu, czyli g36 wchodzi "na styk", ale nie ma takich rzeczy, których nie rozwiąże arafatka, i gumka-recepturka :icon_wink:

Długości wersji "dużych" cyma

041/049 - 64cm

041/049J - 57cm

041/049SD - 64cm (można skrócić o ~8cm odkręcając tłumik)

G36 od GFC to bardzo dobra opcja, jak już wspomniał Powała - ma wytrzymalszą wersję szkieletu, i prezentuje jakość znaną już z produktów g36 JG (repliki bazowe dla g36 gfc).

Jeśli nie jesteś hardcorowym fanem linii mp5 to weź g36 :>

Edited by Tomek P-ń

Co do "dużych" wersji mp5 (czyli tych z v.2), to mogę powiedzieć, że nie będzie można zamknąć plecaka z taką repliką w środku - główna komora ma 50 cm na długość według specshopu, czyli g36 wchodzi "na styk", ale nie ma takich rzeczy, których nie rozwiąże arafatka, i gumka-recepturka :icon_wink:

Długości wersji "dużych" cyma

041/049 - 64cm

041/049J - 57cm

041/049SD - 64cm (można skrócić o ~8cm odkręcając tłumik)

Wszystko się da upchać :icon_biggrin: a zawsze można większy plecak kupić :icon_razz: (albo ten pokrowiec :P).

Edited by JoHnnY:D

Ze stodwudziestką biegasz? To już zboczenie zawodowe :icon_biggrin:

:D Ale wszystko łącznie z większością replik się tam pomieści. Jakby się uprzeć to "4 osiemnastki można by tam wozić".

Dobre na początek są kopie plecaków BW oferowane przez milteca, zwykle nie lubię tej firmy ale mają świetny 65L plecak, praktycznie nie do zajechania a i bardzo pojemny i co najważniejsze wygodny. Powinno starczyć na solidne wyposażenie na manewry/ marsze czy dłuższe wypady. Koszt to ok. 100zł.

Dobre na początek są kopie plecaków BW oferowane przez milteca, zwykle nie lubię tej firmy ale mają świetny 65L plecak, praktycznie nie do zajechania a i bardzo pojemny i co najważniejsze wygodny. Powinno starczyć na solidne wyposażenie na manewry/ marsze czy dłuższe wypady. Koszt to ok. 100zł.

Za około 100zł kupisz oryginalny plecak BW. Mogę powiedzieć, że taki plecak to fajna rzecz, ale nie wyobrażam sobie jego noszenia w trakcie niedzielnych strzelanek. Zbyt mocno zwiększa powierzchnie airsoftowej śmierci, a i nie za bardzo jest co w nim przenosić. Ja używam go tylko do przenoszenia rzeczy z domu na miejsce strzelanki i z powrotem.

Faktycznie miałem na myśli oryginałke. Kupowałem go w sklepie gdzie sam miltec był i stąd ten babol.

Wszystko zależy od tego co nosisz na strzelanie.

Ja przenoszę w nim

- kurtkę

- pasoszelki

- 2l wody

- prowiant

- farby na twarz

- apteczkę

- kulki

- magazynki

- okulary

- lunetę

+ różne pierdółki

No i czasem replikę jeśli biorę boczną. Zwykle jest wypchany prawie po brzegi. Nie wyobrażam sobie mniejszego plecaka. No chyba, że jadę samochodem lub szpej mam na sobie.

Zapewniam, że na 1-3 dniowe imprezy w zupełności wystarczają plecaki tzw "3-day" których pojemność nie przekracza zwykle okolic 35 litrów. Wszystko to co napisałeś wchodzi do takiego plecaka i jeszcze zostaje masa miejsca. Pomijam fakt, ze to co napisałeś mieści się tak samo w porządnej kamizelce i nie musi to być mega pojemny "pattern 83" który z powodzeniem zastępuje plecak. Na allegro dostaniesz takiego patterna za 100-170 PLNów. Taka "gieta" plus pattern 83 i masz komplet jak ta lala.