Bruce77 Posted October 31, 2013 Report Share Posted October 31, 2013 Witajcie, chcialbym w przyszlosci dolaczyc do "Strzelca" jednak mam kilka pytan: 1. Z jaka czestotliwoscia odbywaja sie szkolenia tudziez jakies zebrania? Pytam, bo do najblizszej jednostki mam niestety dosyc daleko, mam na mysli Myslowice. 2. Czy ktos moze w tej jednostce byl? Pozdrawiam wszystkich. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted October 31, 2013 Report Share Posted October 31, 2013 Do którego "Strzelca" konkretnie chcesz wstąpić? Bo ludziska tą nazwą nazywają trzy różne organizacje: Związek Strzelecki „Strzelec” Organizacja Społeczno-Wychowawcza Związek Strzelecki „Strzelec” Związek Strzelecki Quote Link to post Share on other sites
Bruce77 Posted November 1, 2013 Author Report Share Posted November 1, 2013 Przepraszam a niedoprecyzowanie. Chodzi mi oorganizacje spoleczno- wychowawcza. Jednak z tego co wiem, niewiele sie roznia poszczegolne stowazyszenia, wiec ze wzgledu na swoje polozenie geograficzne nie bede wybrzydzal. Quote Link to post Share on other sites
Cleon Posted November 1, 2013 Report Share Posted November 1, 2013 (edited) Jednostka Strzelecka, Związek Strzelecki oraz Organizacja Społeczno Wychowawcza ,,Strzelec" to jedno i to samo, jedni to nazywają tak a inni siak. ad1. Zajęcia odbywają się co tydzień w weekend, zazwyczaj w soboty. Od czasu do czasu są zajęcia garnizonowe które trwają cały weekend. ad2. Uczęszczam do Katowickiej jednostki która swoją 'bazę' ma w Świętochłowicach. Jeśli masz więcej pytań co do Strzelca to wal śmiało, postaram się wszystko klarownie wytłumaczyć. Edited November 1, 2013 by Cleon Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted November 2, 2013 Report Share Posted November 2, 2013 Jednostka Strzelecka, Związek Strzelecki oraz Organizacja Społeczno Wychowawcza ,,Strzelec" to jedno i to samo, jedni to nazywają tak a inni siak. Proszę tu nie pisać głupot. To nie jest jedna organizacja. Na dowód pokażę, że każda z nich ma inne władze. ZS "Strzelec" OSW ZS "Strzelec" Związek Strzelecki Dodatkowo ta pierwsza na pewno ma podpisane jakieś umowy o wpółpracy z MON i niektórymi mundurówkami. Nie wiem jak pozostałe dwa. Quote Link to post Share on other sites
Bruce77 Posted November 2, 2013 Author Report Share Posted November 2, 2013 Dziekuje za odpowiedzi, czytam o temacie sporo i ciesz sie, ze szkolenia sa organizowane wlasnie w weekendy bo w tygodniu na 90% nie dal bym rady dojezdzac. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted November 2, 2013 Report Share Posted November 2, 2013 (edited) Dodatkowo ta pierwsza na pewno ma podpisane jakieś umowy o wpółpracy z MON i niektórymi mundurówkami. Nie wiem jak pozostałe dwa. Zgadza się, ZS "Strzelec" OSW ma podpisane umowy z MON (i nie tylko). Jednostka Strzelecka, Związek Strzelecki oraz Organizacja Społeczno Wychowawcza ,,Strzelec" to jedno i to samo, jedni to nazywają tak a inni siak. W żaden sposób "jedno i to samo", to zupełnie odrębne organizacje d: Edited November 2, 2013 by wegorz Quote Link to post Share on other sites
Bruce77 Posted November 2, 2013 Author Report Share Posted November 2, 2013 Hm.. wegorz czy zatem moglbys przyblizyc mi roznice w/w organizacji? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
patryk910 Posted November 3, 2013 Report Share Posted November 3, 2013 (edited) Jako były "Strzelec". Doradzam Ci abyś próbował się dostać do Strzelców z dużych miast. Będzie wielce prawdopodobne ,że mają lepszy sprzęt i lepszą kadrę. Większość Strzelców z małych miejscowości to bida z nędzą pod względem sprzętu i kadry. Aha no i wybierz OSW jeśli masz jakikolwiek wybór A co do spotkań to zależy od samego Strzelca. Ja miałem spotkania raz w tygodniu a cwiczenia w weekendy ponadto często nam wypadały dodatkowe ćwiczenia musztry jeśli przygotowaliśmy się do uczestnictwa w jakiś uroczystościach czy wyjazdu na dłuższy wypad. No i zwykłe działania w terenie rzecz jasna. Edited November 3, 2013 by patryk910 Quote Link to post Share on other sites
Bruce77 Posted November 4, 2013 Author Report Share Posted November 4, 2013 Dziekuje za wszystkie wypowiedzi. Temat uwazam za zamkniety. Patryk ku mojej rozpaczy nie mam mozliwosci zalapac sie do "Strzelca" w jaims wiekszym miescie. Quote Link to post Share on other sites
grafik98 Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 Nie OSW, a Związek Strzelecki ma podpisane umowy z MON-em. http://www.zwiazek-strzelecki.pl/index.php?module=Strony&func=display&pageid=3 Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 Kolejny co gada głupoty... Grafik98, jeśli tematu nie zgłębiłeś to proszę nie wypowiadaj się. ZS "Strzelec" OSW też ma porozumienie z MON - zawarte w dniu 25 maja 1995 roku na czas nieokreślony. Tekst można znaleźć w tym dokumencie. Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 A wiecie jak się mówi na dziewczyny w strzelcu? Mam takie co na uczelni. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Sam najwyraźniej jesteś strzelbą ładowaną od tyłu. :wink: Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 (edited) A myślałem, że "zabłysnę" żartem. :c Sam w Strzelcu nie jestem, ale ma się z tego sporo korzyści, na przykład zwolnienie z pisania kolokwii, "lepszy start" do MONu itp. Edited November 14, 2013 by Maza94 Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 [*****] się z tego ma. Musztra w monie jest inna niż strzelcowa. Średnio zarabiający człowiek może wystrzelać więcej przez rok niż członek ZS"S" w ramach organizacji. Do tego beton, beton i jeszcze raz beton. A lasek ze Strzelczyka nie brać bo to [*****] które miały tyle strzelb w sobie że już nie umieją zliczyc. Mam kumpla który jest twardogłowym fanem Strzelca, ale powiedzial mi ze gdyby nie znajomy major, to jego Sekcyjny i wszystkie kursy by mu nic nie dały jeśli chodzi o start w służbe. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 [*****] się z tego ma. Musztra w monie jest inna niż strzelcowa. Średnio zarabiający człowiek może wystrzelać więcej przez rok niż członek ZS"S" w ramach organizacji. Do tego beton, beton i jeszcze raz beton. A lasek ze Strzelczyka nie brać bo to [*****] które miały tyle strzelb w sobie że już nie umieją zliczyc. Mam kumpla który jest twardogłowym fanem Strzelca, ale powiedzial mi ze gdyby nie znajomy major, to jego Sekcyjny i wszystkie kursy by mu nic nie dały jeśli chodzi o start w służbe. Pewnie sporo zależy od konkretnej jednostki (tak jak wszędzie). W każdym razie, mam kumpla, który do mundurówek ze względu na wrodzoną wadę wzroku się nie dostanie i w Strzelcu znalazł namiastke wojska. Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Z resztą te dziewczyny ze strzelca, jakieś takie... mało atrakcyjne są. Może tylko u mnie tak jest. Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Pewnie sporo zależy od konkretnej jednostki (tak jak wszędzie). W każdym razie, mam kumpla, który do mundurówek ze względu na wrodzoną wadę wzroku się nie dostanie i w Strzelcu znalazł namiastke wojska. Zawsze może zrobić korekcje wzroku. Pytanie tylko czy warto, dla polskiego woja tyle ryzykować. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Nie może :( Taka wada... Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Kreciu, w stu procentach się z Tobą zgadzam. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 [*****] się z tego ma. Musztra w monie jest inna niż strzelcowa. Średnio zarabiający człowiek może wystrzelać więcej przez rok niż członek ZS"S" w ramach organizacji. Do tego beton, beton i jeszcze raz beton. A lasek ze Strzelczyka nie brać bo to [*****] które miały tyle strzelb w sobie że już nie umieją zliczyc. Mam kumpla który jest twardogłowym fanem Strzelca, ale powiedzial mi ze gdyby nie znajomy major, to jego Sekcyjny i wszystkie kursy by mu nic nie dały jeśli chodzi o start w służbe. Albo zmyślasz, albo rzeczywiście jest poziom tak zróżnicowany, bo masz za dużo postów by brać cię za sezonowego trolla prowokatora, a słowa dosyć przykre są zwłaszcza o koleżankach. U siebie betonu nie dostrzegam. http://www.youtube.com/watch?v=93OzIEoIwy0 Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Nie może :( Taka wada... To co to za wada? A odnośnie ostatniego posta- widocznie różne jednostki różny poziom. O takim strzelaniu np. na podkarpackiem można zapomnieć. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Dokładnej nazwy nie znam (przytaczając z pamięci: cośtam z czymśtam i jeszcze astygmatyzm). W każdym razie, specjalista od tej przypadłości powiedział, że zoperować się nie da. I na tym zakończmy offtop. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted November 15, 2013 Report Share Posted November 15, 2013 A myślałem, że "zabłysnę" żartem. :c Jak gówno w kiblu. Ale rozumiem, że takie zabawy doodbytnicze ciebie w jakiś sposób rajcują. Tylko czemu etapujesz nimi na publicznym forum gdzie mało kogo moze to interesować?? Sam w Strzelcu nie jestem, ale ma się z tego sporo korzyści, na przykład zwolnienie z pisania kolokwii, "lepszy start" do MONu itp. Na wyższej szkole czegoś i czegoś?? Wiem, ze ludzie ze strzelca w wojsku czasem są "ścierani". I udowadnia się im, że nic nie potrafią w sposób doświadczalny. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts