ra-deck Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 Szanowni Koledzy, Miesiąc temu zakupiłem replikę SR25 firmy A&K. W sklepie została wymieniona w niej lufa na RAVEN 6.01 469mm oraz gumka - G&G zielona. Do tej pory wystrzeliłem około 4 tys. kulek. Do dnia wczorajszego wszystko było w porządku - zasięg i powtarzalność strzałów, jak sądzę były na dobrym poziomie. Niestety, podczas wczorajszego strzelania po raz pierwszy kulka zacięła się w komorze hop up. Nie mogąc usunąć kulki nieinwazyjnie, rozebrałem replikę, włącznie z wyciągnięciem lufy z komory (gumki nie ściągałem) i usunąłem kulkę, która jak się okazało zatrzymała się na zawiniętej gumce. Po złożeniu repliki zasięg spadł do 10m i co jakiś czas replika strzelała dwoma kulkami na raz. Nie reagowała również na kręcenie hop upem Rozłożyłem replikę raz jeszcze i sprawdziłem czy gumka nie zniszczyła się, nie przesunęła, czy nie wypadł dystanser. Wszystko wydawało się w porządku. Niestety było coraz gorzej, aż do tego momentu, kiedy to replika nie strzela, a kulki jedynie (i to ewentualnie) wytaczają się z lufy. Replika jest na gwarancji i prawdopodobnie wyślę ją w ramach reklamacji, aczkolwiek jestem osobą, która ceni sobie wiedzę co się dzieje i dlaczego. Jestem również dokładny i zakładam że replikę złożyłem odpowiednio - chociaż mogę się mylić, dlatego jeśli ktoś z Kolegów chciałby mi pomóc mogę zamieścić jakiekolwiek potrzebne zdjęcia. Używam kulek G&G 0,28g. Pozdrawiam Radek K. Quote Link to post Share on other sites
tred211 Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 Stało się tak, ponieważ iż komora hop-up P&J/A&K jest nie kompatybilna z gumkami z kołnierzem. Quote Link to post Share on other sites
ra-deck Posted November 4, 2013 Author Report Share Posted November 4, 2013 Fakt, słyszałem o tym. Problemem jest jednak to, że przez 4 tys. kulek replika działała bezproblemowo. Ponadto, sklep dołączył do przesyłki czarną gumkę - jak mi się wydaje, stara oryginalna. Na niej problem jest również taki sam. Quote Link to post Share on other sites
ra-deck Posted November 4, 2013 Author Report Share Posted November 4, 2013 Okazuje się, że problem nie jest z komorą, a prawdopodobnie z gearboxem - tak mi się wydaję. Dysza przestała się cofać. Wciskając spust na SEMI, gearbox oddaję tak jakby serię trzech strzałów, wydając przy tym dziwny, "chropowaty" dźwięk. Wklejam filmik. Quote Link to post Share on other sites
tred211 Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 Problem mógł być, ale Ty o tym mogłeś nie wiedzieć nawet. Prawdopodobnie do zacięcia doszło na auto, ale mogę się mylić. Jeżeli teraz pluje kulkami i jest mały zasięg, to uszkodził się kołnierz gumki. Musisz rozłożyć i sprawdzić. Zakładam też, że włozyłeś sprężynę dociskającą komorę? Quote Link to post Share on other sites
ra-deck Posted November 4, 2013 Author Report Share Posted November 4, 2013 Na auto nie strzelam - jedyne strzały na auto oddałem zaraz po zakupie - dla testu. Aktualnie zasięgu nie mam w ogóle - kulki wysypywały się jedynie z lufy. Teraz ze względu na dziwny dźwięk nawet nie naciskam spustu, ale jeszcze godzinę temu sprawdzałem raz jeszcze na oryginalnej gumce (takiej bez kołnierza) i efekty były takie same jak na G&G. Próbowałem również odwrócić replikę "do góry nogami", wyciągnąć magazynek i ręcznie w pozycji odwróconej włożyć 4 kulki do komory, następnie otwór komory przez który podaje się kulki zatkać palcem i oddać strzały. Niestety, w najlepszym przypadku kulka była przepychana do lufy, by chwilę później się wytoczyć. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 Wygląda mi to na zjechany tłok, łapie tylko jego część stąd te dziwne zachowanie dyszy oraz słaba moc repliki. Jak masz gwarancje odsyłaj i po naprawie pytaj serwis co się stało :) Quote Link to post Share on other sites
ra-deck Posted November 4, 2013 Author Report Share Posted November 4, 2013 Tak zrobię, jutro pakuję i wysyłam. Dziwi mnie jedynie, że w zasadzie nowy sprzęt padł tak szybko. No, ale nie jest to niestety nawyższa półka... Jak przyjdzie z powrotem i będę wiedział co było nie tak to dla potomności dam tu znać. Dziękuję za zainteresowanie. Quote Link to post Share on other sites
tred211 Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 To tak jeszcze dodam, że jeżeli poszedł tłok, to najprawdopodobniej poprzez zacinkę. Jeżeli nie wyeleminuje się przyczyny, problem się powtórzy. Quote Link to post Share on other sites
ra-deck Posted November 4, 2013 Author Report Share Posted November 4, 2013 Niestety, moja wiedza na temat serwisowania replik - mimo, że mocno pogłębiona m.in. dzięki wpisom na tym forum, jest jeszcze znikoma. Ciężko byłoby mi dojść do przyczyny zacinek, więc muszę kłaść nadzieję w serwisie. Ale będę uważnie obserwował pracę repliki i jak coś, będę reagował. Tred, uważasz że efektywniejszym pierwszym krokiem w kierunku zapobiegania tym zacinkom, mogłaby być wymiana gumki na "kompatybilną" z moją komorą, czy wymiana komory? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 No zacinką mogła być ta nieszczęsna kulka w gumce. Prawdą jest że komory PJ potrzebują gumek bez kołnierza, a G&G zielona ma kołnierz. Faktem jest że wymiana gumki w replikach PJ itp, wiąże się z wymianą komory... Quote Link to post Share on other sites
mike88 Posted November 5, 2013 Report Share Posted November 5, 2013 Faktem jest że wymiana gumki w replikach PJ itp, wiąże się z wymianą komory... ciekawe....ja wymieniałem tylko gumki :) ps ta lufa wymaga odpowiedniego ułożenia gumki i odpowiedniego ustawienia w komorze - inaczej będzie właśnie efekt zasięgu 10m fakt, że dopiero po wyciągnięciu lufy z komory i ponownym jej wsadzeniu obniżył zasięg potwierdza w/w pisząc to niestety nie miałem możliwości odtworzenia filmu więc tylko wnioskuję z tego co napisałeś Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted November 5, 2013 Report Share Posted November 5, 2013 Niezaprzeczalnie przyda się nowy tłok ze stalowymi zębami do takiej repliki bo ona w stocku ma chyba M140 albo coś tego pokroju. Białe tłoki A&K nie są do tego przystosowane. U kolegi, który tuning zaczął od wymiany sprężyny (i nic więcej) taki tłok przeżył mniej więcej podobną ilość wystrzałów. 4k-5k czyli około jednej paczki kulek. Aczkolwiek mogą to też być zębatki uszkodzone. Kulki z lufy wylatują gdy gumka nie jest dokręcona, czyli jest na zero. Jeśli komora nie jest za ciasna a gumka nie ma odpowiednich wymiarów wobec komory to tak się zdarza. Miałem tak samo na tejże właśnie komorze A&K/P&J i różnych gumkach, oprócz tych z madbulla bo one mają 3 takie wypustki w środku kołnierza, które właśnie temu wypadaniu kulek przeciwdziałają. Po wymianie komory na czeską AirsoftPro już się tak nie dzieje. Nie jest to jednak nic niepokojącego tak długo jak zasięg jest w porządku. Jeśli chcesz mieć coś naprawdę celnego i powtarzalnego to wymiana komory też będzie potrzebna a do tego dysza pod gumki z kołnierzem. Wzrosną fpsy ich powtarzalność oraz stabilność. Quote Link to post Share on other sites
mike88 Posted November 5, 2013 Report Share Posted November 5, 2013 Niezaprzeczalnie przyda się nowy tłok ze stalowymi zębami do takiej repliki bo ona w stocku ma chyba M140 albo coś tego pokroju. Białe tłoki A&K nie są do tego przystosowane. U kolegi, który tuning zaczął od wymiany sprężyny (i nic więcej) taki tłok przeżył mniej więcej podobną ilość wystrzałów. 4k-5k czyli około jednej paczki kulek. Aczkolwiek mogą to też być zębatki uszkodzone. Kulki z lufy wylatują gdy gumka nie jest dokręcona, czyli jest na zero. Jeśli komora nie jest za ciasna a gumka nie ma odpowiednich wymiarów wobec komory to tak się zdarza. Miałem tak samo na tejże właśnie komorze A&K/P&J i różnych gumkach, oprócz tych z madbulla bo one mają 3 takie wypustki w środku kołnierza, które właśnie temu wypadaniu kulek przeciwdziałają. Po wymianie komory na czeską AirsoftPro już się tak nie dzieje. Nie jest to jednak nic niepokojącego tak długo jak zasięg jest w porządku. Jeśli chcesz mieć coś naprawdę celnego i powtarzalnego to wymiana komory też będzie potrzebna a do tego dysza pod gumki z kołnierzem. Wzrosną fpsy ich powtarzalność oraz stabilność. 1. w stocku ma m130 nie 140 2. tuningu nie zaczyna się od wymiany springa 3. kulki wylatują jak gumka jest źle ułożona i nieodpowiednia. Głupoty piszesz o "dokręcaniu gumkiI"....btw - jeśli już to podkręca się HU 4. Jeśli chcesz mieć coś naprawdę celnego i powtarzalnego to wymiana komory też będzie potrzebna a do tego dysza pod gumki z kołnierzem Z całym szacunkiem ...jak piszesz, że wymiana dyszy, gumki i komory poprawi celność....nie komentuję - proszę jedynie - nie doradzaj ludziom :) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted November 5, 2013 Report Share Posted November 5, 2013 Kulki zatrzymują się na kołnierzu a nie na dystanserze i "wzgórku" gumki HU. Podstawy działania HU i gumek się kłaniają. Powodem mogło też być złe AEO tłoka względem zębatki tłokowej ale to już dla bardziej obeznanych w temacie. Quote Link to post Share on other sites
ra-deck Posted November 5, 2013 Author Report Share Posted November 5, 2013 @mike88 Co rozumiesz przez odpowiednie ułożenie gumki? Mam wrażenie - może błędne, że gumka ma wewnętrzny wypustek, który należy zgrać komorą i nie ma innej możliwości jej założenia (oczywiście, wykluczam rozwiązania siłowe). Chyba, że masz na myśli głębokość na jaką należy wsunąć lufę do komory? Co do faktu spadku zasięgu po rozłożeniu repliki i ponownym złożeniu, też od razu założyłem, że popełniłem błąd przy składaniu. Ale niedługo później pojawiły się problemy z gearboxem (prawdopodobnie) - właśnie to co pokazywałem na filmiku, a nie miałeś możliwości obejrzenia. Problem postępował w czasie dość liniowo :) pełny zasięg repliki --> spadek do 10m --> całkowity brak zasięgu. Na strzelance miałem wrażenie, że replika strzela słabiej, ale tłumaczyłem to sobie subiektywnym odczuciem. @Fedajkin Co do GB nie wypowiem się, bo go nie rozkręcałem i nie wiem co się tam stało, ale jeśli chodzi o gumkę - sprawdzałem. Nie jest "zbyt luźna". Kulki poprawnie (jak sądzę) zatrzymują się na kołnierzu - bez względu na to (jak wspomniał mike88 i verb007) czy hop up jest skręcony maksmalnie, czy na 0. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted November 5, 2013 Report Share Posted November 5, 2013 A i jeszcze jedna sprawa, założyłeś gumkę G&G która wydaje mi się że się może nie zgrywać z płaska dyszą stockową. Ale to moje gdybanie. Druga sprawa czy komora HU była zaparta o GB sprężynką na lufie czy może miała jakieś luzy ? Quote Link to post Share on other sites
filip4822 Posted November 5, 2013 Report Share Posted November 5, 2013 No zacinką mogła być ta nieszczęsna kulka w gumce. Prawdą jest że komory PJ potrzebują gumek bez kołnierza, a G&G zielona ma kołnierz. Faktem jest że wymiana gumki w replikach PJ itp, wiąże się z wymianą komory... Stu procentowa prawda . Miałem identyczny problem w swojej SR,ce, gdzie problemem był owy nieszczęsny kołnierz gumki (zielona G&G). Rozwiązaniem jest albo wymiana gumki, albo komory. ;) Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted November 5, 2013 Report Share Posted November 5, 2013 (edited) 1. w stocku ma m130 nie 140 2. tuningu nie zaczyna się od wymiany springa 3. kulki wylatują jak gumka jest źle ułożona i nieodpowiednia. Głupoty piszesz o "dokręcaniu gumkiI"....btw - jeśli już to podkręca się HU 4. Z całym szacunkiem ...jak piszesz, że wymiana dyszy, gumki i komory poprawi celność....nie komentuję - proszę jedynie - nie doradzaj ludziom :icon_smile: Mike88, napisałem, że to mój kolega zaczynał tuning od wymiany sprężyny (bo nie miał o tym pojęcia) a nie ja, ani tego z resztą nie poleciłem autorowi tematu. Chciałem tylko podać przykład na to, że tłoki A&K/P&J nie są jakoś szczególnie wytrzymałe, zwłaszcza kiedy się je katuje na 11V Lipo co mój kolega robił bardzo chętnie. Podkręca, odkręca, dokręca - wszystko to jakieś synonimy tego co miałem na myśli przez obsługe gumki hopup. Ty nazywasz to tak, ktoś inny tak. Jeśli grzybek podkręcający nie jest wsunięty do lufy (czyli nie stawia oporu kulce) a kołnierz przepuszcza kulki z jakiegoś powodu (może być wina nieprawidłowego założenia gumy) no to jeśli skierujesz replikę lufą w dół może się tak zdarzyć, że kulki z niej wylecą. Nie powiedziałem, że to dysza, komora i gumka poprawiają celność. Mówiłem o większej stabilności fpsów i braku nieszczelności dzięki wymianie tych elementów bo chińskim wiele brakuje do poprawnego działania. Poza tym powiedź mi po co w takim razie większość posiadaczy replik wyborowych dokonuje takiego właśnie tuningu? Oczywiście nie tylko, bo do tego dochodzi też porządna lufa. Celem takich modyfikacji jest oczywiście poprawienie celności oraz zasięgu, a likwidacja nieszczelności sprawia, że wzrasta prędkość wylotowa, która wyobraź sobie, również odpowiada za te dwie jakże porządane cechy w replice wyborowej. Najpierw to kolego przeczytaj uważnie i się zastanów co miałem na myśli, a dopiero później serwuj takie głupkowate uwagi. Edited November 5, 2013 by Fedajkin Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted November 5, 2013 Report Share Posted November 5, 2013 Ale kolego nikt nie będzie się zastanawiał co Ty w danej chwili masz na myśli... Albo opisujesz coś z sensem i zrozumiale dla innych albo nie piszesz w ogóle. Quote Link to post Share on other sites
ra-deck Posted November 5, 2013 Author Report Share Posted November 5, 2013 @verb007 Najbardziej irytuje mnie to, że przez 4k strzałów wszystko było w porządku, aż tu nagle okazuje się, że elementy mogą być ze sobą niekompatybilne - mimo, że działały. Swoją drogą, to moja pierwsza przygoda z AEG i w ogóle z ASG, więc czy wszystko "było w porządku" nie mam pewności. Replika strzelała w linii prostej na 45m. Z tego co wiem - i o czym wspominaliście w tym temacie, w wersji stockowej założona jest w niej mocniejsza sprężyna. Nie wiem zatem, czy te 45m to nie problem już na samym początku. Co do komory to była zdecydowanie mocno zaparta o GB - tego jestem pewny. Sprężyna na lufie jest na prawdę mocna i nie pozwala na żadne luzy. @filip4822 A mógłbyś konkretnie napisać, jak wybrnąłeś z tego problemu? Mam na myśli co wymieniłeś i na jaki model. Teraz na pewno będę czytał forum w poszukiwaniu najlepszej kompatybilności [moja replika - komora HU - gumka - dysza], ale byłbym wdzięczny za podpowiedź od kogoś, kto ma ten sam model repliki. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted November 5, 2013 Report Share Posted November 5, 2013 Komora King Arms, Ultimate, Madbull itp. Z gumek to niebieski Mdbull, Systema Energy. Ja już od dawna zrezygnowałem z używania gumek G&G. Quote Link to post Share on other sites
mike88 Posted November 5, 2013 Report Share Posted November 5, 2013 (edited) Najpierw to kolego przeczytaj uważnie i się zastanów co miałem na myśli, a dopiero później serwuj takie głupkowate uwagi. przeczytałem uważnie i nie mam pojęcia co miałeś na myśli bo napisałeś brednie - czytając to wprost. napisałem, że to mój kolega zaczynał tuning od wymiany sprężyny a ja napisałem że to źle. wydaje mi się, że ktoś inny ma tu problem z czytaniem ze zrozumieniem :icon_smile: po wtóre - super składasz repliki skoro "czasem" kulki ci wypadają po przechyleniu repliki :icon_smile: dobrze dobrana i założona gumka nie ma opcji zrobienia takiego figla @ra-deck zobacz, może masz za mocno wciśniętą gumkę w komorę. Czasem wchodzą za ciasno i potrafią się dziwnie układać podczas strzału co skutkuje podwijaniem co do komory - jak wyżej, chociaż ja mam w jednej replice komplet guardera - lufa,gumka,komora i na stockowym gb daje to 490fps Edited November 5, 2013 by mike88 Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 To jest magia komór od P&J. Ja do swojego sawa gdzie też powinno się umieszać gumki bez kołnierza, upakowałem filotową gumkę promyka i wszystko działało na najwyższym poziomie (kręcenie i uszczelnianie). Quote Link to post Share on other sites
mike88 Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 To jest magia komór od P&J. Ja do swojego sawa gdzie też powinno się umieszać gumki bez kołnierza, upakowałem filotową gumkę promyka i wszystko działało na najwyższym poziomie (kręcenie i uszczelnianie). dokładnie...magiczne stockowe "gówniane" tanie komory :) dużo zabawy z nimi ale jaki efekt Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts