mentos90 Posted November 12, 2013 Report Share Posted November 12, 2013 Witam, mam problem dotyczący tej ładowarki. Czy po wyłączeniu limitu czasu i pojemności ładowania, ładowarka może przeładować baterię? Czy ma może czujnik ile jeszcze zmieści się w akumulatorze czy będzie ładować w nieskończoność (do uszkodzenia lub przeładowania)? Moja bateria to Lipo Turnigy 7,4V 1800mAh, ale napięcie podczas łądowania jest pokazane często ponad 7,8V. Z góry dziękuję za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted November 12, 2013 Report Share Posted November 12, 2013 Nie powinna. Ładowarka ma kilka sposobów wykrywania naładowania pakietu zależnie od typu ogniwa, dla każdego z nich stosowany jest też odpowiedni tryb ładowania. W trakcie ładowania woltaż rośnie powyżej znamionowego ponieważ w pełni naładowana bateria bez obciążenia ma właśnie dużo wyższe napięcie. W przypadku LiXX i Pb nie musisz martwić się o przekroczenie dopuszczalnych napięć, w momencie gdy potwierdzasz ilość celi definiujesz właśnie tą wartość. Zasadniczo ładowanie wygląda tak, że zwiększa się prąd aż do osiągnięcia zdefiniowanego maksymalnego prądu ładowania lub do momentu osiągnięcia docelowego napięcia. W momencie gdy osiągniemy docelowe napięcie, zmniejszamy stopniowo prąd utrzymując stałe napięcie aż do pełnego naładowania. Nieco inaczej wygląda to przy ładowaniu NiXX. Tutaj wykrycie końca ładowania polega na analizie delta-peak, spadku napięcia wskazującego koniec ładowania. Głównie dlatego jest stosowane ograniczenie pojemności, ponieważ nie zawsze delta zostanie wykryta i wówczas ładowarka ładuje dalej - dlatego też tak istotne jest dobieranie możliwie niskich prądów dla NiXX. Jednak warto stosować zabezpieczenie pojemnościowe dla każdego typu baterii, można je ustalić na poziomie 1.5x pojemność naszego największego pakietu i odpowiedni do ładowania czas. Dzięki temu w razie jakiejś awarii (np. błędnych wskazań woltomierza w ładowarce) ryzyko uszkodzenia pakietu i np. pożaru jest mniejsze. Quote Link to post Share on other sites
mentos90 Posted November 14, 2013 Author Report Share Posted November 14, 2013 (edited) Wczoraj rozładowałem baterię aż ładowarka sama skończyła na napięciu ~6,4V (jedna cela 3,5, druga 2,9). Następnie ładowałem balanserem i ładowarka dopiero skończyła na ustawionym limicie 3000 mAh przy napięciu ~8,3V (zaznaczam, że bateria ma pojemność 1800mAh). End voltage ustawiony fabrycznie na 8,4V, więc chyba przy tym by skończyło bez limitu pojemności. Czy to wskazuje na poprawne działanie ładowarki? Czy z baterią coś mogło się stać? Edited November 14, 2013 by mentos90 Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Jakie napięcie końcowe było na poszczególnych celach? No i przy rozpoczęciu ładowania ile cel wykryło? Quote Link to post Share on other sites
mentos90 Posted November 15, 2013 Author Report Share Posted November 15, 2013 Ustawiłem ładowanie z balanserem na 2 ogniwa (2S), więc napięcie końcowe pewnie było równe, czyli po ok. 4,15. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted November 16, 2013 Report Share Posted November 16, 2013 Bateria się grzeje, czy pozostaje raczej chłodna? Masz możliwość sprawdzenia faktycznego napięcia miernikiem? Quote Link to post Share on other sites
Mlekozerca Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 Nie wiecie jak ustawić aby ładowarka sama przeszła w ładowanie po skończeniu rozładowywania ? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 A instrukcję czytał? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 Dostałeś odpowiedź tutaj! http://forum.wmasg.pl/topic/138177-redox-alpha-v2-pytania-ustawienia/ Quote Link to post Share on other sites
Mlekozerca Posted November 30, 2013 Report Share Posted November 30, 2013 Jestem ślepy bądź głupi (raczej ta druga opcja) i nie doczytałem się tego jak rozładowywać baterię i włączyć ten tryb. Na Forum też tego nie znalazłem. Jeżeli jednak macie pewność że ta informacja jest to proszę chociaż o podanie tematu bo ciągle grzebie w opcjach i nic. Instrukcje przeczytałem parę razy, i jest mowa tylko o ładowaniu, a rozładowywaniu informacja ogólna na czym to polega itp. Quote Link to post Share on other sites
Lafayette Posted November 30, 2013 Report Share Posted November 30, 2013 Jejku, wyłączasz po prostu tryb "CYCLE", ustawiasz ilośc cykli, oraz czy ładowarka ma zacząć od ładowania "CHG", czy tez rozładowania "DCH", przytrzymujesz start i wracasz jak zacznie piszczeć. Tyle Quote Link to post Share on other sites
seger Posted November 30, 2013 Report Share Posted November 30, 2013 Cyklowanie baterii niklowych strona nr 14 w instrukcji obsługi ładowarki. Pierwsze pół strony. Quote Link to post Share on other sites
Mlekozerca Posted November 30, 2013 Report Share Posted November 30, 2013 Nie mam tego w instrukcji niestety. Mogę nawet zeskanować jak ktoś nie wierzy, lecz już ogarnąłem jak włączyć tą funkcję. Dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts