szymx1 Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Witam, ostatnio zainteresowałem się sylizacją/rekonstrukcją wojsk brytyjskich. I mam kilka pytań czy pod kamizelke assault vest nakładana jest jeszcze kamizelka ECBA? Oraz jakich rękawic używają brytysjcy żołnierze, mechanixów czy tych z koziej skóry? Oraz mam jeszcze pytanie co do nakolanników i nalokietników czy uzywają tych swoich kontraktowych czy innych? Quote Link to post Share on other sites
Moris Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Zależy jakie działania. Do leśnych patroli to pewnie nic nie zakładają. Tutaj fotka na której mają coś czarnego. A na nogach alty :) Rękawice to zakup prywatny, często widać Blackhawki, aczkolwiek armijne MKII też są widoczne na fotach. Quote Link to post Share on other sites
Gisher Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Możesz sprecyzować okres, jednostkę (rodzaj wojsk) i teren? Są bardzo duże różnice w sprzęcie w zależności od tego. Moris podrzucił SFów, jeśli chodzi Ci o "szarą piechotę" to nie sugeruj się zdjeciem. Co do ECBA - Kiedy jeszcze była używana (teraz praktycznie tylko służby tyłowe i szkolenia w kraju, na misjach mają nowe ospreye w MTP) to była noszona zazwyczaj pod kurtką, by nie tracić pojemności kieszeni. Chyba że działano w ciepłym klimacie gdzie kurtka była zbędna, to wtedy na koszulę, i na to PLCE/Assault Vest. Widać to szczególnie dobrze na początkach z Iraku, jest ogromny temat na mp.net odnośnie Brytyjczyków, jak jesteś ciekaw to znajdziesz na pewno. Przykład: Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted November 19, 2013 Report Share Posted November 19, 2013 (edited) Odnośnie rękawic i nakolanników. Dawniej używali czarne skórzane assault gloves i materiałowe rękawice. Następnie wprowadzili rękawice w kamuflażu (wersja w ddpm i nowa w mtp). Mechanixy są niemal niespotykane na zdjęciach. Od dłuższego czasu używają rękawic Oakley pustynnych i czarnych, widziałem też zielone (ale nie za sporo). Na kilka zdjęciach mam namierzone camelbaki Impact CT, widziałem także różne modele BHI. Kontraktowymi nakolannikami są obecnie Blackhawki V.2 (dawniej coyote, obecnie foliage). Nałokietników u brytyjczyków nie widziałem, ubacs i nowe koszule mają miejsce na wkłady neoprenowe. Edited November 19, 2013 by Bat_Sirius Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts