Koń Joe Posted June 3, 2017 Report Share Posted June 3, 2017 kupiłem ostatnio ładowarkę Ładowarka LiPo/LiFe/NiMH 20W/2A [iPower] , baterię LiPo i alarm zabezpieczający co pokazuje napięcie. Sprawdziłem nim napięcie w baterii i pokazało 3,84V poszukałem trochę w internecie i dowiedziałem się że odpowiednie napięcie do używania LiPo to 4,2V więc postanowiłem ją naładować bo jutro gramy więc podłączyłem LiPo do ładowarki i wszystko zrobiłem tak jak w instrukcji i pokazało że bateria jest naładowana a jak podłączyłem do repliki żeby sprawdzić to brzęczyk zabrzęczał. czy może mi to ktoś wyjaśnić? Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 4, 2017 Report Share Posted June 4, 2017 Może cela padnięta i ma małą pojemnośc? Ładowarka zaczyna ładować, napięcie szybuje do 4.2V i ładowarka sygnalizuje koniec. Odłączasz, obciążasz ją repliką, napięcie gwałtownie spada, włącza się LiPo alarm. Może też być problem w samej ładowarce, to raczej nie jest produkt najwyższej klasy. Masz możliwość sprawdzenia na innej? Quote Link to post Share on other sites
Koń Joe Posted June 4, 2017 Report Share Posted June 4, 2017 a mogę używać tej baterii? Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted June 6, 2017 Report Share Posted June 6, 2017 (edited) Moja emka nie ma brzęczyka, tylko czerwoną diodkę. Czerwona diodka zapala się zawsze przy pierwszym strzale w serii (widocznie wtedy slinik pobiera najwięcej mocy), a mam mosfet i kable niskooporowe. Baterii (Redox 7,4) uzywam tak już od pół roku i nie puchnie, rozładowuje się równomiernie. Widziałem posty bardziej doświadczonych ode mnie graczy, którzy z tego powodu odradzali alarmy z brzęczykiem. Wniosek z tego taki, że chwilowy spadek napięcia przy strzale jest normalnym zjawiskiem. Może właśnie taka sytuacja u Ciebie zachodzi? PS Jeśli dam radę, to wieczorem sprawdzę czy takie samo zjawisko zachodzi na innej replice i dużo starszej batce, która też trzyma się dobrze. Edited June 6, 2017 by kukunamuniu Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts