Papik Posted November 18, 2013 Report Share Posted November 18, 2013 Witam przymierzam się do zakupu takiej repliki:http://www.specshop....Proline_-_17465, docelowo chciałbym przerobić na spadochroniarskiego M1A1 wymieniając kolbę np. na Denixa, I tu pojawia się moje pytanie: Czy ktoś z was próbował czegoś takiego? W czeluściach internetu nie znalazłem za wiele, ale może to przez moje "umiejętności" w szukaniu. Gdzieś czytałem że żeby dopasować trzeba przypiłować szkielet repliki a gdzie indziej że nie, jeszcze inni kupowali kolby "po znajomych" itp. Mnie natomiast interesuje czy i jak jest to możliwe i czy osoba nie posiadająca warsztatu byłaby w stanie tego dokonać i oczywiście czy denix jest odpowiedni do tego celu. Inną sprawą jest jak usunąć ten powojenny montaż bagnetu. Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted November 18, 2013 Report Share Posted November 18, 2013 Może zamiast Denixa kup coś takiego? https://www.gunpartscorp.com/ad/983120.htm Quote Link to post Share on other sites
Papik Posted November 18, 2013 Author Report Share Posted November 18, 2013 O właśnie, w coś takiego chciałem wpakować Marushina. Dzięki, potrzebowałbym jeszcze wiedzieć czy się tam zmieści, tzn jakie są różnice między ostrą a repliką, bo jeśli niewielkie to wsio gra, ale jeśli trzeba będzie grzebać to wolałbym sobie odpuścić niż coś zepsuć. Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted November 18, 2013 Report Share Posted November 18, 2013 Tego to nie wiem, ale pewnie się zmieści. Będziesz musiał trochę porzeźbić. Ja mam podobny problem, bo chce zmieścić gearbox V7 do klasycznego łoża i nie wiem, czy silnik pomieści się w szyjce kolby. Quote Link to post Share on other sites
historian1970 Posted November 19, 2013 Report Share Posted November 19, 2013 Kolego, tylko zauwaz ze jak wezmiesz denixa to sobie zmontujesz replike para I druga zwyklego m1 carbine. Jak kupisz konwersje bedziesz mial jedna replike m1 para. Quote Link to post Share on other sites
Papik Posted November 20, 2013 Author Report Share Posted November 20, 2013 Zakończona pierwsza część operacji, zdobyty dawca mechanizmów. Po pobieżnych i ostrożnych oględzinach stwierdzam że cała operacja jest możliwa. Teraz zostało mi zdobyć kolbę. Jutro wrzucę fotki razem z krótką recką co jest do przerobienia, może komuś się przyda. Quote Link to post Share on other sites
historian1970 Posted November 21, 2013 Report Share Posted November 21, 2013 Mnie się przyda, nie sprzedałem swojego M1 Carbine więc też go przerobię na spadacką wersję. Rozumiem, że jednak Denixa użyłeś do przekładki? Quote Link to post Share on other sites
Papik Posted November 22, 2013 Author Report Share Posted November 22, 2013 Sam jescze nic nie zrobiłem ale jeśli denix nie różni się diameralnie od ostrej to musi pasować nawet bez cięcia szkieletu jak to było z werją na kulki 8mm : :icon_arrow:http://www.arniesairsoft.co.uk/reviewpost/showproduct.php/product/217/title/m1-carbine-2c-8mmm1a127paratrooper-27/cat/55 Tutaj jest przeróbka właśnie 8mm karabinka, podstawowa różnica jest taka że szkielet który mam kończy się w miejscu w którym ten z linku został przycięty. Dokładniej co i jak rozpiszę się jak dojdzie do mnie kolba, Mogłem machnąć się jednak na twoją wersje z drewnem zamiast plastiku ze speca, miałbym dwie repliki w jednym bo na razie wychodzi na to że konwersja jest odwracalna. :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
historian1970 Posted November 22, 2013 Report Share Posted November 22, 2013 (edited) Dokladnie o to mi chodzilo, po zakupie denixa I przekladce bede mial airsoftowa wersje m1 para I rekonstrukcyjna atrape m1 z drewniana kolba w tej samej cenie w ktorej ty bedziesz mial jedna replike.. Edited November 22, 2013 by historian1970 Quote Link to post Share on other sites
Ahmed Posted November 22, 2013 Report Share Posted November 22, 2013 Oj panowie widzę, że temat powoli leci do przodu i jeżeli mogę wtrącić swoje trzy grosze to trudno się nie zgodzić z, historian1970 który bardzo dobrze ci Papik podpowiada, różnica w cenie między denixem a konwersją jest nieznaczna a zawsze lepiej mieć dwie repliki i cieszyć oko:) Zawsze możesz później odsprzedać m1 carabine i uwierz o wiele lepiej na tym wyjdziesz niżeli kupując tą konwersję. Kibicuję owemu przedsięwzięciu i nie ukrywam, że w przyszłości sam się wezmę za ten temat. Pozdrawiam Ahmed vel Joseph Lesniewski Quote Link to post Share on other sites
Papik Posted November 22, 2013 Author Report Share Posted November 22, 2013 Kolba idzie do mnie właśnie od Denixa, znaczy kolba z całą resztą, czyli będzie co na ścianę zawiesić i czym postrzelać. Replika to raczej do strzelanek i stylizacji niż rekonstrukcji bo sam od lat siedzę w znacznie wcześniejszej epoce i na razie nie w głowie następna. :icon_razz: Quote Link to post Share on other sites
Ahmed Posted November 22, 2013 Report Share Posted November 22, 2013 Pięknie, mam nadzieję że pochwalisz się nam tu pracą jak i efektem końcowym ;-) Quote Link to post Share on other sites
historian1970 Posted November 22, 2013 Report Share Posted November 22, 2013 A można wiedzieć gdzie zakupiłeś tego denixa? Quote Link to post Share on other sites
Gor Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 no...to pokazuj waść te foty (dałem głos, żeby nie było że nie kibicuję dzielnie!) Art- jednak nie puściłeś M1? A co z argumentem że niepotrzebna Ci broń boczna z kolbą? (prawdęś rzekł że przy naszym kalibrze wygląda się z tym jak nie przymierzając przy wyprowadzaniu Yorkshire terriera i nazywaniu go 'psem' ;) ) Quote Link to post Share on other sites
Ahmed Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 (edited) Odnośnie repliki m1 na co2 to w specshopie można dostać za 999zł a dodatkowe magazynki po 179zł sztuka ! http://www.specshop....Proline_-_17465 http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=11600 Edited November 26, 2013 by Ahmed Quote Link to post Share on other sites
historian1970 Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 (edited) Art- jednak nie puściłeś M1? A co z argumentem że niepotrzebna Ci broń boczna z kolbą? (prawdęś rzekł że przy naszym kalibrze wygląda się z tym jak nie przymierzając przy wyprowadzaniu Yorkshire terriera i nazywaniu go 'psem' :icon_wink: ) Chętnych nie było na Carbine`a to nie puściłem, a model M1 Para faktycznie jak znalazł na broń boczną, nawet kabury są udowe :icon_razz2: , o proszę http://www.sofmilita...d-product,10000 więc chyba przerobię koleżkę na M1 Para. Odnośnie repliki m1 na co2 to w specshopie można dostać za 999zł a dodatkowe magazynki po 179zł sztuka ! http://www.specshop....oducts_id=11600 Są Ahmed, tylko niestety z plastykową kolbą a nie drewnianą jak w poprzedniej wersji. Edited November 26, 2013 by historian1970 Quote Link to post Share on other sites
Papik Posted November 26, 2013 Author Report Share Posted November 26, 2013 (edited) Poprzednia z kolei to była powojenna M2 a nie M1, Kolbę będę miał dopiero we wtorek niestety, ale za to wersje wcześniejszą więc poza kolbą może da się coś jeszcze przełożyć. Kupione w sklepie w Poznaniu któremu nie będę rozbił reklamy dopóki nie dostanę zamówienia do łapki, więc cierpliwości. Edited November 26, 2013 by Papik Quote Link to post Share on other sites
Ahmed Posted December 4, 2013 Report Share Posted December 4, 2013 Środa 04.12.2013 a my tu cierpliwie czekamy na wieści z postępu prac :) Quote Link to post Share on other sites
Papik Posted December 5, 2013 Author Report Share Posted December 5, 2013 (edited) Piszę późno bo dopiero dziś byłem w sklepie w którym zamówiłem Denixa, mówię od razu że górna część łoża jest dokręcana na śrubkę, która do tego umieszczona jest na samym środku i nie ma mocowania od strony zamka więc cały ten element jest do wymiany. Z samą kolbą byłoby trochę dłubania aby wszystko pomieścić ale konwersja ma sens, gdyby nie ta wcześniej wspomniana drewniana "pokrywa". Była to wczesna wersja m1, co mnie cieszyło ale niestety muszka i szczerbinka są integralną częścią odlewu i nie da się jej przenieść na replikę, przedni bączek jest wsuwany na obie części kolby co mogłoby sprawić pewne trudności w montażu. Jeśli ktoś ma warsztat i możliwości to może śmiało brać i przerabiać kolby ja niestety z pewnych względów muszę się wstrzymać, zawieszam niestety projekt do stycznia. P.S. Zalecam też dobrze się przyjrzeć bo Denix ma w ofercie dwie m1 Para, wczesną i późniejszą, z mocowaniem bagnetu i regulowanymi przyrządami celowniczymi. Edited December 5, 2013 by Papik Quote Link to post Share on other sites
Ahmed Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Jeżeli możesz to bardzo bym prosił o parę fotek tej repliki w stanie rozkładu :) Quote Link to post Share on other sites
historian1970 Posted December 11, 2013 Report Share Posted December 11, 2013 Dołączam się do prośby Ahmeda, wrzuć jakieś zdjęcia kolego bo nie bardzo to wszystko ogarniam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts