Domin007 Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Pytanie, czy ten teren jest "rozbrojony". :icon_biggrin: Nie sądzę, żeby był z tym problem. Umocnienia te zostały przez WP opuszczone bez walk: "(...) Dalej na południe, w pasie 28 DP gen. Bończy Uzdowskiego było tylko 5 schronów. Wszystkie znajdowały się w okolicy miejscowości Zamość i Grabno. Odcinka tego bronił 36pp ppłk-a Ziemskiego. Na odcinku tym nie było bezpośredniego nacisku ze strony wroga, poza nękającym ogniem artylerii i działaniami lotnictwa. Dywizja odeszła na rozkaz w nocy z 5 na 6 września." - cyt. ze strony poświęconej polskim umocnieniom z 1939 r. Jednak same schrony nie nadają się do wykorzystania. Miejscowe chłopstwo urządziło sobie w nich składy eternitu czy innego śmiecia, więc jeśli ktoś już miał wizję, że sobie postrzela ze środka to niestety, ale nie da rady. Quote Link to post Share on other sites
14100715 Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Sprzątnąć tego nie da rady? Masz może dojście do jakiś fotek? Quote Link to post Share on other sites
historian1970 Posted November 27, 2013 Author Report Share Posted November 27, 2013 Dokładnie, u mnie jest podobny problem z dwoma bunkrami poniemieckimi pod Iławą. Totalnie zaśmiecone i zarośnięte, trzeba je odkopać i wysprzątać. W wakacje zabieram harcerzy z drużyny mojej córki z łopatami i robimy porządek. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Na stronie schrony1939.prv.pl w dziale "Armia Łódź" trzeba znależć odcinek "Widawa". Jest tam kilka fotek plus mapa. Jak będę w pobliżu to postaram się obfotografować miejscówkę. Zarówno schrony, jak i teren, którym zawiadują Lasy Państwowe. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Domin, ta strona (schrony1939.prv.pl) nie istnieje, a poza tym Avast wywala 25 ostrzeżeń przy próbie wejścia. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Teraz powinno działać: http://www.schrony1939.fortyfikacje.pl/alodz.htm Quote Link to post Share on other sites
Ahmed Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 Świetny temat a jak 39 to pewnie bym się pokusił o 28pSK Sieradz Pięknie, moje rodzinne strony, pamiętam że w 2009 roku złomiarze zniszczyli Pomnik Wrześniowy nad Wartą jakiś czas później w tym miejscu stanoł obelisk którego mam nadzieję już nikt nie ruszy :) Quote Link to post Share on other sites
Gor Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 chcieliście tanią bluzę marynarską- proszę bardzo, tu opcja na chłodne dni http://allegro.pl/bluza-marynarska-marynarki-mw-zimowa-108-180-i3863364913.html przyznacie że cena bardzo przystępna :) Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 Widziałem już widziałem. Jeszcze tylko kołnierz i krawat do kompletu, jakieś granatowe albo czarne spodnie (byle nie jeansy) i podstawa jest :) Quote Link to post Share on other sites
historian1970 Posted January 10, 2014 Author Report Share Posted January 10, 2014 Na mnie za mała, blast! Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 (edited) Moje 127 cm obwodu w "klatce" też nie wejdzie, zresztą ja mogę być tylko po drugiej "jedynie słusznej" :icon_wink: stronie... Na szczęście wśród Niemców były grubasy... schudli dopiero po Stalingradzie :icon_wink: Edited January 10, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Gor Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 Niemiaszki przecież zarówno w 39 jak i 45 mieli u nas sporo marine schutzów :) Owszem- cena sugeruje pozostałości magazynowe w rozmiarach najmniej 'typowych' bo te oczywista schodzą na pniu, ale cena umożliwia wręcz kupienie 3 sztuk i danie krawcowej żeby zmontowała jedną fest dużą (podobnie zamontowałem kilka niemieckich mundurów z tanich szwajcarów sukiennych w podobnej cenie) Najfajniejsze w stylizacji marynarskiej jest to że (jako że to STYLIZACJA oczywiście) wystarczy pozmieniać insygnia i dodatki i bluza ze spodniami może posłużyć za polskiego marynarza w obronie wybrzeża, bataliony morskie Kriegsmarine (poleca się oddziały Gotenhafen 1 i 2 ;) ) lub ruskich spod np. Sewastopola. Dlatego jak tylko się nadarzyło to sobie cuś takiego skompletowałem- 2015 w rocznicę napisałem grę do nas 'wyzwolenie trójmiasta' (jeden etap na Leganie na oryginalnych pozycjach z tych walk, a drugi bardziej....aaale to tajemnica :P ) No,ale dość OT. Quote Link to post Share on other sites
orlos52 Posted January 20, 2014 Report Share Posted January 20, 2014 (edited) A jakby tak na samym .... Westerplatte. Jakby tak z Jasiem pogadać i Muzeum by się przychyliło do tematu. Na razie tylko może fantazja, ale z czasem... Na wiosnę, czy jesienią ludzi jest tam stosunkowo niewiele. Edited January 20, 2014 by orlos52 Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 Orłoś, pomysł SUPER, tylko skąd weźmiesz "Schleswig-Holstein" i ostrzał z morza...? :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
Lukas42 Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 Z mojej strony mogę zapewnić pomoc w organizacji takiej imprezy (około 10 osób a może i więcej, system łączności itd). Możemy przyjechać dzień wcześniej. Jeżeli muzeum wyraziło by zgodę można by ogłosić wydarzenie nie tylko w Polsce.. Pomysł przeprowadzenia wydarzenia na terenie Westerplatte jest świetny, mało, jest niesamowity! Quote Link to post Share on other sites
orlos52 Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 Spokojnie Panowie. Jak już zaznaczyłem to tylko pomysł. Są pewne szanse na jego realizację, ale nie koniecznie się uda załatwić dostęp do tego terenu. W grę wchodzi tylko okolica byłych magazynów amunicyjnych, są tam zachowane resztki transzei i wały zabezpieczające. Po drugie problem z zabezpieczeniem ewentualnej gawiedzi przed kulkami itp. Czyli na razie daleko idące mrzonki. Ale jak już wspomniałem spróbuje temat trochę rozpoznać. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 (edited) Po drugie problem z zabezpieczeniem ewentualnej gawiedzi przed kulkami itp Dwa sposoby mi przychodzą do głowy. 1. Gawiedź zbiera się na jakimś placu przed telebimem na który transmitowany jest obraz z kamer. Potrzeba "tylko" ekranu, kamer, całego osprzętu z tym związanego i osoby, która będzie wybierała z której kamery ma być w danym momencie puszczany obraz na ekran. 2. Rozgrywka ASG jest nagrywana, a klip z rozgrywki jest klipem promocyjnym np. rekonstrukcji bitwy (takiej "klasycznej" - bez kulek). Edited January 21, 2014 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
Gor Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 (edited) pomysły z transmisją ciekawe,ale niestety nieprzystające nijak do realiów pola 'walki' ash, prędzej do rekonstrukcji Lukas- jak organizacja kolego to bardzo chętnie te 10 osób ale nie dzień a tydzień wcześniej poprosimy, w przeddzień już jest zazwyczaj 90% ogarnięte :icon_wink: poza tym chłopy pamiętajcie że to teren wielkiego narodowego MAUZOLEUM- my chcemy uczcić obrońców grą, ale opory władz przed zorganizowaniem czegoś co nie jest bieganiem w mundurach do kamery mogą być spore więc jak trafnie określił Orzełek- nie podpalajmy się na próżno Edited January 21, 2014 by Gor Quote Link to post Share on other sites
Ukaosek Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 Ktoś będzie musiał pozbierać potem kompozyt. Quote Link to post Share on other sites
Gor Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 tylko bile BIO ;) Quote Link to post Share on other sites
historian1970 Posted January 30, 2014 Author Report Share Posted January 30, 2014 (edited) Lekki update w kwestii zakupu munduru wz. 36. Namiary do aukcji allegro bardzo dobrej kopii munduru lnianego produkcji P. Agnieszki agulajda1 tel. 605-890-458. Podaję bo nie zawsze coś wystawia. http://allegro.pl/mu...3929523208.html Czekałem na mundur ok 5 tygodni, ale moim zdaniem rewelacja, znajomi rekonstruktorzy są zadowoleni z jej wyrobów. Mundur jest szyty z materiału zamawianego specjalnie pod mundury letnie wz. 36 wg wskazówek rekonstruktorów (bardzo długo materiały używane przez producentów tych mundurów były nieodpowiednie lub złej jakości). Polecam także komplet koszula + kalesony pod spód munduru za 99 pln. http://allegro.pl/ko...3929109397.html Mundur sukienny wz. 36 też można zamówić w tej samej cenie 700 pln. Edited January 30, 2014 by historian1970 Quote Link to post Share on other sites
Lukas42 Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 U krawcowej o której piszesz powyżej zamawialiśmy koszule Wehrmachtu i spodnie m37 - steingrau. Polecamy jej produkty! Spodnie mają dobry krój,naprawdę grube! sukno jest w bardzo dobrym kolorze i dobrej fakturze. Cena spodni: 200 zł, za koszule płaciliśmy 70 zł z tego co pamiętam. Polecamy Panią Agulajdę. Quote Link to post Share on other sites
Gor Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 ajajaj....:) Quote Link to post Share on other sites
historian1970 Posted February 4, 2014 Author Report Share Posted February 4, 2014 To jest moja propozycja na grę ASH Bitwa pod Płockiem Tak było http://fjakfoto.pl/index.php?PHPSESSID=rjg91odsva1fa0lhp72juc4pr3&topic=387.0 A tak się można wystylizować za 36 złotych http://allegro.pl/ubior-cwiczebny-marynarski-175-86-nowka-i3919706539.html trzeba tylko doszyć otoki na kołnierzu i dokupić czapkę plus jakiś pas i ładownice do mausera albo mosina tutaj gratka dla niskiej osoby http://allegro.pl/mundur-kbw-165-88-nowka-i3919671941.html?source=mlt Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts