ziomek1295 Posted December 1, 2013 Report Share Posted December 1, 2013 Witajcie, Poszukuje Prec Lufy do G&G CM16 Raider + ew. tłumik dodatkowo. Chodzi mi o to ze po ok 25-30m kulka spada na ziemie jak kamień z nieba i nie wydaje mi sie ze byłby to hop-up. Co polecacie? Dzieki. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted December 1, 2013 Report Share Posted December 1, 2013 A kręcisz hopem w ogóle? Z tego, co widzę to jesteś z Irlandii, więc Twoja replika pewnie ma około 320FPS, na zasięg większy niż 40m nie licz, na powolne opadanie kulek też nie. I zmień gumkę na Systema Energy i lufę najlepiej na Prometheusa. Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted December 1, 2013 Report Share Posted December 1, 2013 A kręcisz hopem w ogóle? Z tego, co widzę to jesteś z Irlandii, więc Twoja replika pewnie ma około 320FPS, na zasięg większy niż 40m nie licz, na powolne opadanie kulek też nie. I zmień gumkę na Systema Energy i lufę najlepiej na Prometheusa. No faktycznie, na 40m z pewnością odczujesz różnicę między Promykiem a tańszą precką... :hahaha: Quote Link to post Share on other sites
ziomek1295 Posted December 1, 2013 Author Report Share Posted December 1, 2013 Tak jest przyjacielu jestem z Irlandii i moja replika dzisiaj na chromo miała 313fps ;) Hop up jest ustawiony dobrze bo jeżeli to on by był problemem to było by te charakterystyczne 'ciągnięcie kulki w dół'. Kolega z AK47 nie mia takiego problemu bo strzelałem. :) Powiedział mi tylko żebym wymienił lufe na ewentualnie dłuższą o ciut. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted December 1, 2013 Report Share Posted December 1, 2013 Rumak, napisałem najlepiej. Nie koniecznie. Więc Twoja zgryźliwość jest nietrafiona. Na dystansie 40m zauważyłem widoczne różnice pomiędzy lufami fabrycznie montowanymi, G&G 6.04, Madbull Black Python v.II, JBU 6.01, jeżeli chodzi o tańsze precki. Na JBU poprzestałem, daje wyśmienite skupienie przy 413FPS. Jedyne, co mogę doradzić to kulki G&G 0.2g lub 0.25g (na tak małym dystansie różnica prędkości jest niewykrywalna), zmiana gumki na Systemę Energy, wymiana komory hop-up i kupno prec lufy, najlepiej Prometheusa, jakkolwiek zainteresuj się też lufami JBU. Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted December 1, 2013 Report Share Posted December 1, 2013 Rumak, napisałem najlepiej. Nie koniecznie. Więc Twoja zgryźliwość jest nietrafiona. Na dystansie 40m zauważyłem widoczne różnice pomiędzy lufami fabrycznie montowanymi, G&G 6.04, Madbull Black Python v.II, JBU 6.01, jeżeli chodzi o tańsze precki. Na JBU poprzestałem, daje wyśmienite skupienie przy 413FPS. Jedyne, co mogę doradzić to kulki G&G 0.2g lub 0.25g (na tak małym dystansie różnica prędkości jest niewykrywalna), zmiana gumki na Systemę Energy, wymiana komory hop-up i kupno prec lufy, najlepiej Prometheusa, jakkolwiek zainteresuj się też lufami JBU. To nie jest zgryźliwość, TO RZECZYWISTOŚĆ :icon_razz2: Po prostu prec lufy Promyka są rzadkością w moich okolicach a i tak giwery strzelają bardzo celnie i daleko. Dlatego uważam, że to przerost formy (a raczej nadmiaru kasy) nad treścią. Jeśli wolisz dać 2-3 razy więcej za lufę, na której różnice będą praktycznie nie zauważalne to Twój wybór :icon_mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
ziomek1295 Posted December 1, 2013 Author Report Share Posted December 1, 2013 Panowie, prosze nie sprzeczac mi sie tu, zadalem tylko proste pytanie i chce uzyskac odpowiedzi :) Znalazłem taką lufe JBU 6.01mm http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_129_371&products_id=6058&name=JBU_-_Inner_Barrel_-_6.01_-_229mm_-_MP5,_AK-Specnaz_-_JA-60 Moja lufa w CM16 ma długosc 220mm, ta 229. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted December 1, 2013 Report Share Posted December 1, 2013 Linijka w łapę i zobacz, ile wynosi 9mm. Następnie to 9mm przenieś na swoją lufę i zwizualizuj, jak będzie wyglądać to 9mm więcej. Quote Link to post Share on other sites
ziomek1295 Posted December 1, 2013 Author Report Share Posted December 1, 2013 (edited) Będzie idealnie na styk w lufą zewntrzną :icon_smile: EDIT: A jakas inna gumka do polecenia, bo w tym sklepie nie maja Systema Energy Edited December 1, 2013 by ziomek1295 Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted December 1, 2013 Report Share Posted December 1, 2013 (edited) No widzisz :icon_smile:. Ja swoją użytkuję ponad dwa lata, niestety, nie podam ile dokładnie. Tak czy inaczej, precyzja strzałów nie spadła nawet o jotę a jest na wysokim poziomie. Z pewnością będzie widoczna poprawa między pseudo precką G&G a lufą JBU. Niestety, nie zagwarantuję Ci, że kulka będzie wolniej opadać. Możesz jeszcze spróbować wymiany komory, w swojej GR16 wymiana komory z G&G na G&P trochę polepszyła zasięg. Edited December 1, 2013 by SirHawk Quote Link to post Share on other sites
ziomek1295 Posted December 1, 2013 Author Report Share Posted December 1, 2013 A czy ta lufa która wam podałem wejdzie do mojej CM16 bo tam pisze ze tylko do ak47 + mp5 Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted December 1, 2013 Report Share Posted December 1, 2013 To są przykłady, do jakich modeli replik jest to optymalna długość lufy. Nie do czego będzie pasować, a do całej reszty nie będzie. Quote Link to post Share on other sites
ziomek1295 Posted December 1, 2013 Author Report Share Posted December 1, 2013 Poczytałem teraz troche na temat tego JBu i wychodzi na to że powłoka teflanowa sie bardzo szybko sciera... Ludzie bardzo to odradzaja. A jakie ty masz z tym doświadczenie? Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted December 1, 2013 Report Share Posted December 1, 2013 Paręnaście paczek kulek wystrzelanych od momentu zakupu, wszystkie kulki to G&G lub Madbull, byle grochu pokroju Rocketsów czy średniactwa lżejszych Guarderów do niej nie pakowałem. Chyba trzy razy ją zapiaszczyłem wewnątrz, czyściłem szmatką nasączoną rozpuszczalnikiem do farb modelarskich, po czym poprawiałem suchą szmatką. Jakoś nie zauważyłem różnic wewnątrz lufy od momentu zakupu, ani tym bardziej w tym, jak mi kulki lecą. Quote Link to post Share on other sites
ziomek1295 Posted December 1, 2013 Author Report Share Posted December 1, 2013 Dobrze przyjacielu, a przy wymianie lufy co mógłbys jeszcze ew. zarekomendowac do wymiany prócz gumki? Quote Link to post Share on other sites
ziomek1295 Posted December 2, 2013 Author Report Share Posted December 2, 2013 Ok... chyba zdecydowałem sie na lufe Madbulla 300mm. Tylko mam teraz problem bo nie wiem o ile przedłużyc lufe zewnętrzną. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted December 2, 2013 Report Share Posted December 2, 2013 Podaj długość lufy zewnętrznej, którą masz obecnie w replice. Na dniach będę na wydziale matematyki PW i myślę, że któryś z profesorów poradzi sobie z tym zadaniem. Quote Link to post Share on other sites
ziomek1295 Posted December 2, 2013 Author Report Share Posted December 2, 2013 ha ha... Jestem w tym zielony i sie pytam. Wiem ze lufa łączy sie na 2 częsci (tak widziałem na filmiku) przednią i tylną dlatego sie pytam. Przednia częśc wydawała mi sie na jakis adaptor do czego była zamontowana muszka a druga tylna wracała w strone gearboxa. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted December 3, 2013 Report Share Posted December 3, 2013 Ale o co pytasz? Jak długi tłumik kupić, żeby zakryć wystającą lufę? No to odejmujesz od siebie dwie wartości i gotowe. Po co kombinujesz i komplikujesz? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts