siwy123 Posted December 16, 2013 Report Share Posted December 16, 2013 Witam mam problem z moim baofengiem mianowicie gdy wciskam przycisk PTT radiotelefon nadaje lecz żaden odbiorca mnie nie słyszy sygnał zaś odbiera i słychać innych przy odbiorze, resetowałem nic nie pomogło, podłączając zestaw słuchawkowy i korzystając z przycisku PTT zestawu słuchawkowego PTT działa ale zestawu jak wspomniałem a ptt radiotelefonu dalej nie działa. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted December 16, 2013 Report Share Posted December 16, 2013 Jakbyś mógł to przepisać używając znaków przestankowych, zmieniając szyk zdań i ich złożoność to o wiele łatwiej byłoby się wywiedzieć o co Ci chodzi. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted December 16, 2013 Report Share Posted December 16, 2013 Ja zrozumiałem tak: jak wciska PTT w radiotelefonie to nikt go nie słyszy, jak wciska PTT w zestawie słuchawkowym to ludzie go słyszą. Quote Link to post Share on other sites
Ubald Posted December 17, 2013 Report Share Posted December 17, 2013 Mam taki sam problem z moim Baofengiem UV5R. Z tego co wyczytałem na zagranicznym forum jest to wada fabryczna i nic nie da się z tym zrobić. Jeśli radyjko jest na gwarancji proponuje odesłać. Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted December 17, 2013 Report Share Posted December 17, 2013 Na moje to zaleta. Nie naciśniesz przypadkowo ptt w radiu jak masz podłączony ptt... Quote Link to post Share on other sites
siwy123 Posted December 17, 2013 Author Report Share Posted December 17, 2013 No fakt, źle sformułowałem. Chodzi dokładnie jak tu kolega wspomniał PTT nie działa przy radiotelefonie lecz tylko przy zestawie słuchawkowym. Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted December 17, 2013 Report Share Posted December 17, 2013 Menu 40 - reset. Spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne. Jeśli to nie zadziała - gwarancja. Quote Link to post Share on other sites
Kuca Posted October 30, 2014 Report Share Posted October 30, 2014 Witam. Podepnę się pod temat... Mam to samo radio i problem jest taki że nadając wszyscy mnie słyszą, gdy ktoś nadaje ja nie słyszę nic... radio nadaje ale nie odbiera sygnału. Nówka sztuka przyszła i przed programowaniem działało wszystko dobrze, po programowaniu przez osobę która się zna na tym i nie raz to robiła, problem się pojawił w kilku radiach. Reset nic nie dał. Czy zmiana softu pomoże? Czy da się skopiować soft z sprawnego radia i wgrać w inne ? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 31, 2014 Report Share Posted October 31, 2014 podłacz ptt i sprawdź czy nadaje wtedy. Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted November 6, 2014 Report Share Posted November 6, 2014 Witam mam problem z moim baofengiem mianowicie gdy wciskam przycisk PTT radiotelefon nadaje lecz żaden odbiorca mnie nie słyszy sygnał zaś odbiera i słychać innych przy odbiorze, resetowałem nic nie pomogło, podłączając zestaw słuchawkowy i korzystając z przycisku PTT zestawu słuchawkowego PTT działa ale zestawu jak wspomniałem a ptt radiotelefonu dalej nie działa. Problem jest w gnieździe miktofonu. Trzeba rozebrac radio, dostac sie do gniazda i podgoiąć odpowiednie styki. 1h roboty. Quote Link to post Share on other sites
Kuca Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 podłacz ptt i sprawdź czy nadaje wtedy. Nie pomogło. Quote Link to post Share on other sites
zajczek Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 Witam. Posiadam takie radio jak w temacie. Ostatnio w moim baofengu pojawił się problem. Kiedy wciskam przycisk nadawania (radio lub PTT) odbiorcy słyszą pisk, a mój głos jest ledwo słyszalny. To samo występuje kiedy obieram od kogoś sygnał. Radio resetowałem i na nowo ustawiałem kanały, ale nie pomogło. Co może być przyczyną tego pisku? Quote Link to post Share on other sites
Maniek84 Posted November 18, 2014 Report Share Posted November 18, 2014 Problemem jest tanie chińskie radio. Quote Link to post Share on other sites
Kazana Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Zobacz pozycję 23 w menu. jak jest na ON to przełącz na OFF. Jest to blokada nadawania jak jest zajęty kanał. Quote Link to post Share on other sites
dziabarka Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 Witam. Podepnę się pod temat... Mam to samo radio i problem jest taki że nadając wszyscy mnie słyszą, gdy ktoś nadaje ja nie słyszę nic... radio nadaje ale nie odbiera sygnału. Nówka sztuka przyszła i przed programowaniem działało wszystko dobrze, po programowaniu przez osobę która się zna na tym i nie raz to robiła, problem się pojawił w kilku radiach. Reset nic nie dał. Czy zmiana softu pomoże? Czy da się skopiować soft z sprawnego radia i wgrać w inne ? Macie jeszcze jakis pomysł jak zaradzić temu problemowi mam to samo radio przed programowaniem działało bez zarzutu; po programowaniu nadaje ale już nie odbiera żadnego sygnału. Quote Link to post Share on other sites
Jurij_VN Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 Mam wrażenie, że w ciągu ostatnich miesięcy pojawiła się cała partia Baofengów z wadliwym softem: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2903784.html http://sp7pki.iq24.pl/default.asp?grupa=62032&temat=349218&nr_str=2 Mam podobny problem jak koledzy powyżej. UV-5R nadaje normalnie, ale nie odbiera - chyba że po ustawieniu kanału wyłączę go i włączę ponownie. Wtedy zaczyna odbierać normalnie - dopóki nie nacisnę jakiegokolwiek klawisza z przodu (menu, zmiana kanału, A/B, cokolwiek). Wtedy radio przestaje odbierać. Mam radio z Allegro, bez gwarancji. Czy ktoś na forum wie, gdzie w Warszawie mogę poszukać speca czy serwisu, który sprawdziłby soft lub potrafiłby wgrać nowy? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts