Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

"A teraz powaznie, sklaniam sie ku pomyslowi Wita, by sugestie takowe zabrac w forme luznego katalogu, wyszczegolniajacego mozliwe zagrozenia i proponujacego ewentualne srodki zaradcze."

Nawiązując do zacytowanej wypowiedzi Kuby, podawać niżej, wynikające z polowych doświadczeń, potencjalne zagrożenia i propozycje zapobiegania im.

Sugeruję jednak, by nie były to opisy sytucji, a jedynie krótkie resume w postaci:

"zagrożenie - środek zapobiegawczy'

Pozwoli to na stworzenie i, może uda się namówić Naczelnego, zamieszczenie na WMASG nowej edycji katalogu potencjalnych zagrożeń i środków zapobiegawczych.

To może ja jako pierwszy.

Zagrożenie to może nie przyczynia sie do utraty zdrowia ale jest ważne.

Zagrożenie - Strzelanie do osób postronnych (np. grzybiarzy, nie daj Bóg policja lub leśniczy).

Zapobieganie - 100% upewnienie się, że osoba, do której sie celuje uczestniczy w manewrach i nie znalazła się tam przypadkowo.

Jeśli jednak znajdziemy osobe postraonną przerwanie manewrów na czas opuszczenia przez nią terenu rozgrywki.

Pozdrawiam.

Nigdy ale to przenigdy nie zdejmuj okularów ochronnych z oczu.

Miałem taki kiedyś przypadek, że mi zaparowały gogle i postanowiłem je szybciutko zdjąć i przeczyścić bo wroga nie było w pobliżu. Lecz coś mi powiedziało, żebym lepiej ich nie zdejmował bo lepiej mieć zaparowane gogle niż nie mieć oczu :lol: i w tym momencie dostałem przepięknie serię w prosto w gogle gdzie 3 kulki trafiły by mnie kolejno w lewe oczko, nosek i prawe oczko 8O a wtedy wyglądałbym dzisiaj tak: 8) tylko bez tego uśmiechu :(

Pozdrawiam Lukzari.

1. W trudnym terenie uzywaj ochraniaczy na kolana.

Moze nie bezwzglednie wazne, ale Szajbus jeszcze miesiac pokustyka zanim do nas wroci. Ryjek takoz.

2. Postaraj sie o skuteczna ochrone zebow, ust i ew. reszty twarzy.

Uklon w strone Avesa, zreszta ja tez pamietam bol trafionej wargi.

3. Nie transportuj repliki broni na miejsce zabawy luzem, lecz w odpowiednim futerale lub torbie. Nie paraduj po miescie w mundurze i oporzadzeniu. Nigdy nie wyjmuj repliki broni w miejscach publicznych.

4. Do sprzedawcow - zadaj dowodu tozsamosci przy sprzedazy jakiegokolwiek modelu ASG. (Ciekawe, kto mnie poslucha... ).

Pozdrawiam

Kret

Jako osoba, która w pewnym sensie przyczyniła sie do otwarcia tego tematu, pozwolę sobie go także wzbogacić. Na wstępie, odniosę się jednak do postu Mad_Max'a. Nie wiem jak Wit, ale ja pisząc o potrzebie powstania takiego katalogu, miałem raczej na myśli zagrożenia fizyczne, dotyczące Maniaków. Jednak uważam, że kwestie proceduralne są równie ważne, szczególnie w kontekście zapewnienia uczestnikom zabawy maksimum bezpieczeństwa prawnego (wiem, jestem monotematyczny, lecz patrz -> osoby trzecie). Ponadto odpowiednie procedury, są w stanie nie komplikując zabawy, doprowadzić do wzrostu jej bezpieczeństwa, a o to wszak chodzi nam wszystkim. Dlatego pozwolę sobie poniżej zamieścić wyciąg z "Regulaminu rozgrywek ASG", który jakieś dwa lata temu opracowałem na potrzeby mojej grupy. Jeśli zaś Wicie, uważasz, że nie jest to miejsce na takie wywody, proponuje otwarcie nowego wątku zajmującego się wyłacznie takowymi, gdzie gotów jestem niezwłocznie ten fragnent przenieść.

4.Przed rozpoczęciem gry należy każdorazowo dokonać podziału na drużyny, upewnić się o zaznajomieniu uczestników rozgrywki z regulaminem, ustalić dokładny obszar rozgrywki oraz jej scenariusz, należy także wyznaczyć punkt zborny dla osób wyeliminowanych z dalszej gry i sprawdzić czy na terenie rozgrywek nie znajdują się niepowołane osoby trzecie.

(Tu jeszcze jedna moja sugestia - rozgrywki starajmy sie organizować na terenach zamkniętych dla osob postronnych, gdyż to znacząco ogranicza zakres naszej ewentualnej odpowiedzialnosci prawnej, z drugiej jednak strony zdaje sobie sprawę, iż nie kazda grupa ma do dyspozycji poligon wojskowy, czy teren prywatny tak jak ma to miejsce w Krakowie, dlatego apeluję tu o zachowanie maksimum rozwagi i ostrożności)

5.Osoby wyeliminowane badź zdyskwalifikowane z gry zbierają się w określonym punkcie zbornym, cały czas pozostając w wyposażeniu ochronnym. Punkt taki powinien byc usytuowany w miejscu maksymalnie zapezpieczjącym zebranych przed otrzymaniem przypadkowego trafienia. Pozostałym graczom, nie wolno wkraczać, strzelać, badź celować w stronę punktu. Wszystkie osoby w punkcie przebywające posiadają broń zabezpieczoną i nie strzelają z niej do innych osób badź rzeczy.

6.Dyskwalifikacja następuje w momencie złamania regulaminu rozgrywek, szczegolnie zaś w wypadku zdjęcia okularów ochronnych lub nie przyznania się do otrzymanego trafienia.

10.W wypadku gdy odległość między uczestnikami gry wynosi mniej niż 2 metry nie należy celować w głowę oraz inne wrażliwe części ciała. Istnieje wtedy możliwość uznania jednej ze stron za wyeliminowaną na zasadzie obustronnej umowy.

(Brzmi troche zawile, lecz chodzi o sprawę zupełnie jasna, jeśli nie musimy, nie strzelajmy z bliska. Podam przykład - kiedyś skradajac się, zaszedłem jednego z graczy z tyłu, tak że moglem mu przylożyc pistolet do glowy. Z dalszego dystansu byl zasłoniety i nie mogłem wcześniej oddać celnego strzału. Miast więc strzelic do delikwenta z przylożenia, polożylem mu rękę na ramieniu i powiedziałem, aby zszedł z pola rozgrywki.)

11.Nie można kontynuować rozgrywek gdy na ich terenie znajdują się osoby trzecie, gdy dojdzie do wypadku lub gdy istnieją ku temu inne poważne przesłanki. Sygnałem do przerwania gry jest komenda STOP! - PRZERWAC GRE!. W wypadku większej ilości uczestników, badź rozleglego terenu rozgrywki, gra może zostac przerwana na ustalony wcześniej sygnał dzwiękowy.

12.Osoby wyeliminowane nie mogą przemieszczać się poza punkt zborny. Gdyby jednak doszło do pilnej, uzasadnionej potrzeby udania się na teren rozgrywek, należy czynić to w wyposażeniu ochronnym, z uniesionymi rękoma, głośno oznajmując swoją obecność pozostałym uczestnikom rozgrywek.

To tyle kwestii proceduralnych. Przechodzę do tematu zasadniczego:

-zagrożenie uszkodzenia bąź utraty wzroku - zapobiegamy poprzez stosowanie okularów i gogli o odpowiedniej wytrzymałości; osobiście polecam gogle taktyczne, maski(gogle) paintballowe, okulary ochronne Galileo. Gogli nie sciągamy w trakcie gry, nawet by je przetrzeć!

ZASADA OCHRONY WZROKU MUSI BYĆ SZCZEGÓLNIE RYGORYSTYCZNIE PRZESTRZEGANA I JAKO JEDYNA Z PONIŻSZYCH WINNA OBOWIĄZYWAĆ BEZWZGLĘDNIE!

-zagrożenie utraty bądź uszkodzenia przedniej części uzębienia - zapobiegamy stosując odpowiednie ochraniacze "doustne", maski paintballowe lub innego typu, bądź poprzez nie otwieranie ust :D -> :|

-zagrożenie uszkodzenia kończyn, względnie innych części ciała - zapobiegamy poprzez rozwagę i nie popisywanie się brawurą, oraz poprzez spogladanie pod nogi; osobiscie radze także używanie butów z cholewą powyżej stawu skokowego (ustęp ten, odnosi się głównie do młodszych Maniaków, choć nie tylko, o czym wiedzą wszyscy wielbiciele krakowskiego PGR'u :lol: )

- w wybadku dynamicznych działań w warunkach zurbanizowanych, tzw. czarnej taktyki, proponuje także stosowanie jakichś kasków lub chociaż grubych kominiarek; osobiscie wiem o dwóch przypadkach, gdy "łby" trzeba było zszywać na Łazarza (Krakowskie Pogotowie Ratunkowe); jakkolwiek patrz też punkt poprzedni

I to byłoby na tyle, pozdrawiam

KZ

PS

Wiem, że to raczej nie jest krótka i lakoniczna wypowiedź, ale cóż na to poradzę :D

SPRAWDZENIE TERENU

Według mnie bardzo ważne jest sprawdzenie terenu naszych zmagań, chodzi o teren zurbanizowany, bo przecież sprawdzanie lasu mija się z celem.

Przed strzelaniem powinno się sprawdzić teren w poszukiwaniu jakichś dziur, studzienek kanalizayjnych, wystającyh prętów itp. i odpowiednio je oznaczyć. Zapobiegnie to wypadką typu: upadek z wysokości itd.

Oczywiście jeden teren wystarczy sprawdzić raz, bo po co za każdym strzelaniem. Jedynie można sprawdzić czy oznaczenia nie zniknęły i ewentualnie pokazać niebezpieczne miejsca "nowym" na strzelaniu.

Cybul, to ci moge powiedziec z naszego doswiadczenia ze i las trzeba czasem sprawdzic.

Strzelamy sie jak juz pewnie wiekszosc wie na podkrakowskim poligonie PASTERNIK. Niektore miejsca sa tak porozkopywane (jednoczesnie bardzo ciekawe do gier) ze trzeba bardzo uwazac. Na pewno momentami nie da sie biegac tam.

Ci co sobie cos uszkodzili (lub zlamali bron :-( ) wiedza o czym mowie.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...